Sud odlučio da Hrvatska ne može platiti Perkovićevu obranu; likvidacija Đurekovića nije bila službeni posao

Naknadu milijunskih troškova Perković je tražio jer je, tvrdi, radio za državu

ZADNJA IZMJENA: Nov 24, 2017
Foto: PIXSELL

Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je tužbu kojom je odvjetnik Anto Nobilo tražio da država njegovom klijentu Josipu Perkoviću plati troškove obrane u procesu u Njemačkoj.

Josip Perković i Zdravko Mustač, kao bivši šefovi tadašnje tajne službe Udbe, proglašeni su krivima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine. Obojica su osuđena na doživotne zatvorske kazne. Njemački sud je zaključio da je glavni motiv ubojstva Stjepana Đurekovića bila eliminacija političkog protivnika režima.

Eliminacija protivnika režima

Visoki zemaljski sud u Münchenu obrazložio je presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču činjenicom da su obojica u vrijeme ubojstva obnašali važne funkcije unutar hrvatske Službe državne sigurnosti (SDS) koja je inicirala i provela likvidaciju Stjepana Đurekovića.

“Presudu temeljimo na činjenici da je Zdravko Mustač u to vrijeme, dakle 1983. godine, bio šef hrvatskog ogranka SDS-a dok je Josip Perković tada obnašao funkciju čelnika odjela II SDS-a zaduženog za emigraciju i bio šef doušniku Krunoslavu Pratesu“, rekao je lani u kolovozu predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster. “Zdravko Mustač je krajem 1982. ili početkom 1983. ovlastio Perkovića da započne s pripremama za likvidaciju Stjepana Đurekovića”, dodao je.

Perković neće dobiti naknadu od države

Kako je Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo plaćati Perkovićevu obranu, zahtjev za podmirenjem troškova podnijet je protiv Republike Hrvatske. Prema tužbi, troškovi su iznosili oko milijun kuna, no odvjetnik Nobilo, koji nam je potvrdio da je tužba odbijena, tvrdi da su oni realno bili puno veći. Neslužbeno se na kraju suđenja spominjala cifra od milijun eura.

Prema ovoj nepravomoćnoj odluci, Perković neće dobiti naknadu troškova obrane od države, bez obzira što je u to vrijeme radio za državnu tajnu službu. Naime, sud je zauzeo stav kako ono zbog čega je procesuiran nije spadalo u radnje koje bi predstavljale službeni posao, pa je tužba odbijena.

Mustač još čeka presudu

Na ovu odluku suda Perković i njegovi odvjetnici imaju pravo žalbe o kojoj će odlučivati Županijski sud.

Tužbu tešku oko pola milijuna kuna na ime troškova obrane Zdravka Mustača podnijela je i njegova odvjetnica Lidija Horvat, no u tom predmetu presuda još uvijek nije donijeta.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
953 članka Više o autoru