Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Anketa: SDP preuzeo vodstvo, a 42% Hrvata smatra da izlazimo iz krize

Prema istraživanju, SDP je nakon dugo vremena preuzeo vodstvo

Telegram ekskluziv

Pošalji Podijeli Tweetaj

Prema istraživanju što ga je sredinom kolovoza za Telegram provela slovenska agencija Mediana, SDP je ponovno, nakon dugo vremena, najpopularnija stranka u Hrvatskoj. Na Medianino pitanje za koga biste glasovali da se izbori održavaju ove nedjelje, 22,9 posto od tisuću ispitanika odlučilo se za Socijaldemokratsku partiju, a 20,4 za Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Kada izračunavamo postotke samo među onim ispitanicima koji su sigurni da će izaći na izbore, SDP vodi s 28,6 posto naprema 27,2 posto, koliko je dobio HDZ. Radi se o dosad najizraženijem pokazatelju trenda rasta SDP-a koji traje već nekoliko mjeseci.

Istraživanje Cro Demoskopa provedeno prije mimohoda

I SDP-ova koalicija vodi ispred HDZ-ove. S HNS-om, HSU i IDS-om dobivaju 31,7 posto, naprema 30,3 posto koliko bi dobio HDZ s trenutnim partnerima. Komentirajući Medianino i Telegramovo istraživanje, valja, međutim, podsjetiti da, prema istraživanju Cro Demoskopa provedenom početkom kolovoza, prije vojne parade u Zagrebu, HDZ osvaja pet posto glasova više od SDP-a. No i taj je rezultat za SDP bolji nego rezultati u prvom dijelu ove godine.

1

Više je očiglednih faktora koji su utjecali na lagano pomicanje političkoga klatna prema Socijaldemokratskoj partiji poslije HDZ-ova trijumfa na predsjedničkim izborima.

Važnost izlaska iz arbitraže i zagrebačkog mimohoda

Prvo, Zoran Milanović dobio je masovnu narodnu podršku kada je riječ o izlasku Republike Hrvatske iz arbitražnog postupa sa Slovenijom, oko Piranskog zaljeva. Više od 80 posto anketiranih građana podupire tu državnu odluku, a 53,5 posto ispitanika smatra kako je predsjednik Vlade tijekom izbijanja krize sa Slovenijom postupao vrlo dobro do odlično.

2

Drugo, komentirajući prije nekoliko tjedana Cro Demoskopovo istraživanje, upozorili smo kako bi rezultati bili znatno povoljnijiji za SDP da je istraživanje provedeno poslije zagrebačkog vojnog mimohoda. Vojna parada u predvečerje Dana pobjede uistinu je oduševila velik broj građana iz najrazličitijih društvenih slojeva i suprotstavljenih ideoloških orijentacija. Primjerice, čak je i Glas Koncila krizitizirao HDZ zbog manipuliranja braniteljskim udrugama, koje su odbile doći na vojnu paradu.

Mimohod u Vukovarskoj demonstrirao je snagu i pouzdanost jedne od najvažnijih državnih institucija, što su građani očigledno željeli vidjeti. Da se Tomislav Karamarko i HDZ nisu, potpuno besmisleno i strateški plitko, suprotstavljali organizaciji mimohoda, danas sve političke zasluge za taj događaj ne bi otišle Zoranu Milanoviću.

3

Možda najuspješnija turistička sezona ikad

Treće, Hrvatska doživljava vjerojatno najuspješniju turističku sezonu u svojoj povijesti: i u Zagrebu, a osobito na obali, mnogi ljudi vezani uz različite aspekte turističkog biznisa realno raspolažu s više novca nego lani, što se osjeća i na njihovu političkom raspoloženju.

Turistička sezona, kao i ponešto drugih dobrih gospodarskih vijesti (uzastopni višemjesečni rast izvoza, porast zaposlenosti), očito su bitno utjecali na doživljaj ekonomske krize: čak 42 posto Hrvata, prema Medianinu istraživanju, misli da napokon izlazimo iz krize. Nastavi li se ovaj trend optimizma s kakvim se nismo suočili godinama, Zoran Milanović i SDP nešto će lakše ući u novu izbornu kampanju.

4

Birači ne žele istu opciju u dva glavna središta moći

I četvrto, Hrvati, načelno, ne žele da dva glavna središta državne moći zauzimaju iste političke opcije. Prije više od petnaest godina, pošto su Ivica Račan i Dražen Budiša uvjerljivo trijumfirali na parlametnarnim izborima, Budiša je doživio težak poraz na predsjedničkim izborima. Pet godina kasnije, dok je u Banskim dvorima sjedio onda vrlo popularni Ivo Sanader, njegova predsjednička kandidatkinja Jadranka Kosor doživjela je poptuni izborni krah.

5

Još pet godina kasnije Vladom je i dalje upravljao HDZ, ali je na predsjedničkim izborima pobijedio SDP-ov kandidat Ivo Josipović, koji je, međutim, početkom ove godine, u vrijeme mandata SDP-ove vlade, izgubio od HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje.

6

Ovo je sve važno kako bi se upozorilo na mogućnost da se Kolinda Grabar-Kitarović u nadolazećoj parlamentarnoj kampanji pokaže kao stanovito HDZ-ovo opterećenje, a ne kao snažan Karamarkov adut u borbi za Markov trg. U svakom slučaju, brojke su se počele okretati u Milanovićevu i SDP-ovu korist, dok je HDZ-ov momentum, čini se, prošao. No, Hrvatska je u ovom trenutku toliko svjetonazorski podijeljena da je ishod parlamentarnih izbora potpuno nemoguće predvidjeti.

7


Objavljeno 22. kolovoza 2015. u tiskanom Telegramu

Podijeli 2112 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani