Tolušić vraća pravilnik na staro, Sjeverna Koreja prijeti napadom na američku bazu i još par vijesti dana

Izdvojili smo nekoliko važnijih današnjih vijesti

ZADNJA IZMJENA: kol. 10, 2017

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odlučio je vratiti cijenu za inspekcijski nadzor uvoznog voća i povrća iz zemalja izvan Europske unije na na 90 kuna. Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća, o čemu su poslali priopćenje. Poručuju kako se izmjena odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen sutra.

Poljoprivrednici reagirali na Tolušićevu odluku

Iz Hrvatske poljoprivredne komore reagirali su na odluku Ministarstva poljoprivrede da cijenu inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja vraća s 2000 na 90 kuna. Mato Brlošić rekao je da u komori nisu zadovoljni odlukom. “Očekivali smo da će taj pravilnik duže trajati. Iznenadio nas je pristup predsjednika Vlade, da se pravilnik u kratkom roku mora povući, pogotovo što je Srbija sve htjela odgovoriti. Očito uvoznici i trgovci i imaju većeg utjecaja na našu Vladu od poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Brlošić za N1.

Srbija i BiH zadovoljne vraćanjem starog pravilnika

Srbija i BiH zadovoljne su Tolušićevom odlukom da odustane od povećanja pristojbi na uvozno voće i povrće iz susjednih zemalja. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže kako je povlačenje pravilnika “najbolja opcija za sve”. Srpska premijer Ana Brnabić i sprski ministar trgovine Rasim Ljajić kažu kako je Tolušićeva odluka jedina ispravna te da je u interesu hrvatske i srpske ekonimije i gospodarstva, ali i dobrosusjedskih odnosa.

Most želi povjerenstvo za upravljanje državim tvrtkama

Most je najavio da će uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva za upravljanje tvrtkama u državnom vlasništvu koje godišnje ostvaruju kumulativni gubitak od milijardu kuna. Na konferenciji za novinare rekli su kako očekuju politički konsenzus oko strategije upravljanja tim tvrtkama i donošenja indikatora o uspješnosti poslovanja 1350 tvrtaka u državnom i mješovitom vlasništvu.

Opet se rasplamsao požar na Kliškom polju

Požar na Kliškom polju, odnosno području Majdana, koji je jučer buknuo te je bio stavljen pod nadzor gasitelja, ponovno se rasplamsao u četvrtak nešto prije podne. No, u poslijepodnevnim satima stavljen pod nadzor gasitelja, doznaje se od kliških vatrogasaca. Vatra se u jednom trenutku približila 50 metara nadomak jedne kuće, ali su vatrogasci uz pomoć dva kanadera uspjeli zaustaviti širenje vatre koju su stavili pod nadzor. Vatrogasci su krenuli u saniranje rubnih područja požarišta.

Seizmološka služba se oglasila o potresima

Dežurni seizmolog Seizmiološke službe RH Tomislav Fiket kaže kako učestali potresi koji su posljednjih dana zatresli Hrvatsku nisu rijetkost i da ne predstavljaju nikavu posebnu pojavu u odnosu na prethodne godine. “Ovo što se trenutno događa s potresima koji su od početka kolovoza više puta zatresli riječko područje i nešto manje otok Pelješac, ne predstavlja ništa ekstremno i ne bi trebalo biti nikakvih materijalnih šteta”, rekao je Fiket.

Sj. Koreja će napraviti plan za napad na američku bazu

Do sredine kolovoza Sjeverna Koreja će napraviti plan lansiranja četiri rakete srednjeg dometa na američki pacifički teritorij Guam i predstavit će ga svom čelniku Kim Jong Unu koji će donijeti odluku o daljnjim koracima, pišu sjevernokorejski mediji. Neuobičajeno detaljno izvješće o planu napada pridonijelo je nastavku eskalacije napetosti između Pjongjanga i Washintona nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio Sjevernu Koreju ranije ovoga tjedna da će se suočiti s “vatrom i bijesom” ako ne prestane prijetiti SAD-u.