Turski mediji pišu da je Rusija napala humanitarni konvoj kamiona u Siriji

Navodno je najmanje sedam osoba smrtno stradalo, a 10 ih je ozlijeđeno

ZADNJA IZMJENA: stu. 25, 2015
Foto: YouTube

Najmanje sedam osoba smrtno je stradalo, a deset ih je ozlijeđeno nakon napada zračnih snaga, navodno ruskih, na humanitarni konvoj u sjeverozapadnom sirijskom gradu Azazov, blizu graničnog prijelaza s Turskom, piše Daily Sabah.

Objavljene su i videosnimke na kojima se vidi kako kamioni gore. Vođa pobunjenika na tom području kazao je u odvojenom obraćanju da su zračni udari pogodili spremište za komercijalne kamione te ubili sedam vozača. Agencija Anadolu izvijestila je pak da je 20 kamiona koji su napadnuti prevozilo cement i željezo iz Turske.

Dužnosnici oprezni u ukazivanju na krivce

Govoreći za Daily Sabah, Serkan Nergis iz Fondacije za humanitarnu pomoć (IHH) rekao je da se napadnuto područje nalazi oko 5 kilometara jugozapadno od graničnog prijelaza. Dodao je da IHH ima jedinicu za civilnu zaštitu u Azazovu, koja je pomogla mještanima da ugase vatru na kamionima. Kamioni su vjerojatno prevozili humanitarnu pomoć ili komercijalne materijale, dodao je.

“Naši timovi pomogli su ugasiti vatru… Kamioni ne pripadaju nama i nema informacija o tome tko ih je napao”, rekao je za Reuters Mustafa Özbek, dužnosnik IHH-a iz Istanbula. Humanitarac koji je snimio video kazao je pak da su cilj bili kamioni s humanitarnom pomoći.

https://www.youtube.com/watch?v=_3ax8RoArp8

Dubravka Blaško
Novinarka
1511 članak Više o autoru