U novom neobičnom istupu, ministrica Dalić poručila neovisnim agencijama da bi nam trebali povećati rejting

Ministrica gospodarstva danas je razgovarala s novinarima Hine

ZADNJA IZMJENA: srp. 15, 2017

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je da je odluka rejting agencije Fitch o zadržavanju dosadašnjeg kreditnog rejtinga Hrvatske očekivana, istaknuvši kako smatra da bi agencije trebale početi razmišljati i o povećanju tog rejtinga.

Rejting agencija Fitch objavila je u petak kako je zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na ‘BB’ uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo uživa koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, ali da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast na 2,6 posto u 2017.

“Smatram da je odluka rejting agencije Fitch o zadržavanju dosadašnjeg kreditnog rejtinga uz stabilne izglede očekivana. Tu očekivanost temeljim na gospodarskim trendovima koji postoje oko nas, a općenito na pozitivnim ekonomskim trendovima, na stabiliziranju fiskalne situacije te na izlasku iz Procedure prekomjernog deficita”, kazala je Dalić u izjavi za Hinu.

‘Problemi Agrokora reflektirat će se na zaposlenost’

Kako je istaknula, smatra da su upravo to argumenti zbog kojih bi rejting agencije ‘vrlo utemeljeno mogle i trebale početi razmišljati’ o povećanju hrvatskoga rejtinga ‘jer pozitivne trendove bilježimo već godinu i pol dana’.

“Fiskalna situacija se kontinuirano poboljšava, javni dug je prvi puta nakon niza godina počeo padati, a također i u realnom sektoru vidimo jasne pozitivne trendove i u proizvodnji i u izvozu koji raste brže od uvoza. Konačno, i politička situacija je stabilizirana i pred nama se prema mom očekivanju nalaze tri godine stabilnog političkog mandata i razdoblja bez ikakvih bilo izbora, bilo drugih izvora političke nestabilnosti”, ustvrdila je Dalić.

Fitch procjenjuje da će se problemi u Agrokoru širiti dalje na dobavljače koncerna i banke. To će, kako je agencije navela, imati utjecaja na zaposlenost, investicije i kreditni rast te izazvati usporavanje rasta BDP-a s lanjskih 3 posto na ovogodišnjih 2,6 posto u slučaju urednog restrukturiranja.