UN je objavio snimku bijega onog sjevernokorejskog vojnika, vrlo je dramatična

Vojnik je 13. studenog prešao granicu s Južnom Korejom, Sjeverna Koreja ga je upucala

ZADNJA IZMJENA: Nov 22, 2017
Foto: screenshot YouTube

Vojno zapovjedništvo Ujedinjenih naroda (UNC) u Južnoj Koreji objavilo je u srijedu video snimke bijega sjevernokorejskog vojnika preko granične crte na Zajedničkom sigurnosnom području (JSA) u naselju Panmunjeom 13. studenoga.

Osim snimki dramatičnog bijega i paničnog nastojanja sjevernokorejskih vojnika da ubiju prebjega, video potvrđuje da je Korejska narodna armija (KNA), dva puta prekršila sporazum o primirju. Sjevernokorejski stražari najprije su pucali preko granične linije, a potom je jedan od njih, naoružan puškom, na nekoliko sekundi prešao graničnu liniju.

Iako ranjen, uspio je pobjeći na južnu stranu

Video snimak koji traje 7 minuta pokazuje najprije kako se sjevernokorejski vojnik džipom približio i potom prešao most, a nakon što je došao u zonu Zajedničkog sigurnosnog područja, JSA, zapeo je o rubnjak, pa je izašao iz džipa i počeo trčati prema graničnoj crti. Za njim su odmah pojurila četvorica sjevernokorejskih stražara naoružani puškama i pištoljima te su počeli pucati.

Ispalili su oko četrdesetak metaka, od kojih je nekoliko odletjelo na teritorij Južne Koreje. Na snimkama se također vidi da je jedan vojnik nakratko prešao granicu, ali se odmah vratio. Prebjeg je unatoč tome što ga je pogodilo pet metaka uspio prijeći na južnu stranu, baciti se ispod niskog zida te se tako zaštititi. Potom je izgubio svijest.

Reakcija Ujedinjenih naroda

Snimke kamera za noćno snimanje pokazuju pak akciju spašavanja, kad su dva južnokorejska vojnika puzajući došla do ranjenika, a treći graničar pokrivao je njihovo kretanje. Potom su ga sva trojica izvukla iz opasne zone, stavili u kola hitne pomoći te ga prebacili do helikoptera koji ga je prevezao u bolnicu u blizini Seula.

Zapovjedništvo Ujedinjenih naroda zaključilo je kako su pripadnici južnokorejske vojske poduzeli sve odgovarajuće mjere tijekom incidenta, što je rezultiralo “deeskalacijom napetosti i bez gubitka života”.

Čeka se ispitivanje prebjega

General Vincent Brooks, zapovjednik snaga UN-a izjavio je pak da je “nakon temeljitog preispitivanja, istraga pokazala da su pripadnici snaga UN-a poduzeli sve mjere da se spriječi nastavak neprijateljstava”. Istragu je provelo povjerenstvo sastavljeno od predstavnika SAD-a, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda, a kao promatrači u radu su sudjelovali još stručnjaci iz Švedske i Švicarske.

Zapovjedništvo jedinica UN-a priopćilo je da je “osoblje UNC-a u JSA danas obavijestilo Korejsku narodnu armiju o tim kršenjima kroz normalan komunikacijski kanal u Panmunjeomu te je zatražilo sastanak kako bi razgovaralo o rezultatima istrage i mjerama za sprečavanje budućih incidenata”.

Južnokorejska nacionalna obavještajna služba i Zapovjedništvo obrambene sigurnosti planiraju ispitati bjegunca nakon što mu se stabilizira stanje kako bi saznali razloge njegova bijega. Dr. Lee Cook-jong koji vodi skrb o prebjegu, kaže kako bi on možda mogao biti sposoban za ispitivnje tek za mjesec dana jer mu se sada stanje dodatno zakompliciralo jer je počeo pokazivati znakove depresije.

Mladen Pleše
Novinar
318 članaka Više o autoru