Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Uoči summita EU, stižu dramatične poruke Angele Merkel, poručuje da je preživljavanje bloka pitanje rata i mira

Čelnici zemalja EU sastat će se ovog petka u Bratislavi

TOPSHOTSGerman Chancellor Angela Merkel addresses a CDU election rally in Magdeburg, eastern Germany, on September 17, 2013. German voters go to the polls on September 22, 2013 for the general elections. AFP PHOTO / RONNY HARTMANN
Pošalji Podijeli Tweetaj

Čelnici Europske unije ovog će se petka sastati u Bratislavi na izvanrednom summitu kako bi ostvarili jedinstvo. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji predsjedava summitom zajedno sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, pozvao je čelnike da budu “brutalno iskreni” po pitanju problema bloka, pogotovo u jeku Brexita i sukoba europskog istoka i zapada po pitanju migranata, piše BBC.

U objavi uoči summita, Tusk je rekao kako je istina da je Europa nedavno pogođena “mnogim krizama”, te da se ne može ponašati kao da se ništa nije dogodilo. “Ono što danas trebamo je optimističan scenarij za budućnost, bez sumnje.

Ali on treba realnu dijagnozu uzroka Brexita i njegovih političkih posljedica za čitavu Europu. Jedna stvar ovdje u Bratislavi mora biti apsolutno jasna: ne možemo početi rasprave s blaženim uvjerenjem da ništa nije krivo, da je sve bilo i jest u redu”.

‘Nacionalizam, egoizam i radikalizacija’

Uoči summita, njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je, govoreći kasno u četvrtak u Postdamu, pozvala je da se EU održi zajedno usred rastućeg populizma. Kazala je kako preživljavanje ovog bloka postaje pitanje rata i mira, javlja Bloomberg. “Europa uopće nije u dobrom stanju”, rekla je. “To me boli, i radim sve napore koji bi nam omogućili da budemo zajednica kakva smo nekad bili”.

Upozorila je na “nacionalizam, egoizam i tendencije prema radikalizaciji” koje koče ili čak i uništavaju zajedničku europsku akciju. “To je pitanje rata i mira”, kazala je. “Što se mene tiče, nikada neću popustiti u zagovaranju zajedničke Europe.

Tijekom posljednja dva tjedna Tusk je obavio konzultacije s čelnicima zemalja Unije uoči summita na kojem mu je namjera fokusirati se na sigurnost granica, borbu protiv terorizma, ublažavanje nekih učinaka globalizacije koji su donijeli ekonomsku nesigurnost, a oko tih područja 27 čelnika bi se trebalo lakše dogovoriti dok će rješavanje migrantske krize vjerojatno i dalje biti kamen spoticanja.

Slovačka neće prihvaćati migrante

Robert Fico izjavio je kako Slovačka neće prihvatiti “niti jednog muslimanskog migranta”, dok je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pozvao na suspendiranje Mađarske iz Europske unije zbog kršenja vrijednosti Europske unije i njihovog ponašanja prema izbjeglicama.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da sljedećih 12 mjeseci smatra presudnim za ponovno ujedinjenje Unije. Summit u Bratislavi, na kojem će Hrvatsku predstavljati tehnički premijer Tihomir Orešković trebao bi označiti početak procesa dogovaranja o budućnosti EU-a, koji bi trebao donijeti konkretne zaključke do proljeća sljedeće godine kada će se u Rimu ponovno okupiti čelnici Unije na obilježavanju 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora.

Podijeli 397 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani