Za vikend na Telegramu donosimo 10 naših većih priča za koje možda preko tjedna niste imali vremena

Telegramove velike priče tjedna, intervjui, analize i komentari

ZADNJA IZMJENA: kol. 13, 2017

Tijekom tjedna, na Telegramu smo objavili niz većih priča, analiza i kolumni koje možda niste stigli pročitati, a mogle bi vas zanimati. Đivo Đurović donio je ekstenzivnu analizu posljednjeg sukoba Donalda Trumpa i Sjeverne Koreje, a Božo Kovačević pisao je o vanjskopolitičkim potezima Vlade i predsjednice koji Hrvatsku sve više udaljavaju od daljnje integracije u Europsku uniju.

Naši novinari su ovaj tjedan obilazili sve bazene u Zagrebu i okolici i napravili najdetaljnjiji vodič, a nakon što su ministri iz regije najavili protumjere zbog pravilnika ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Drago Hedl pričao je sa srpskim potpredsjednikom vlade i ministrom trgovine Rasimom Ljajićem. Također, Saša Ibrulj je napravio pregled karijere Usiana Bolta, a Aleksandar Holiga komentira stanje u domaćem nogometu nakon europskih uspjeha.

1. Trump kaže da je bomba spremna za bacanje na Sjevernu Koreju. Đivo Đurović analizira je li stvarno najobičniji blefer

Napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a konstantno rastu, a prijetnje koje američki predsjednik Trump piše na Twitteru samo potpomažu općoj panici. Đivo Đurović analizira situaciju te propituje ozbiljnost Trumpovih izjava, postavljajući pitanje – je li on stvarno najobičniji blefer? Trump je, inače, prvi predsjednik SAD-a koji je nekoj drugoj naciji zaprijetio nuklearnim napadom. Kompletan tekst možete provjeriti ovdje.

2. Danima smo obilazili sve bazene u Zagrebu i okolici i dokumentirali stanje. Donosimo najdetaljniji vodič

Naši novinari proveli su nekoliko dana obilazeći sve bazene u Zagrebu i okolicu te napravili detaljan vodič. Ocjenjivali su dojam čistoće vode, čistoću kabina, prostorija za presvlačenje i WC-a, atmosferu na bazenu, opisali parking, količinu gužve, cijenu ulaznice te dodatne sadržaje svakog bazena. Dakle, imamo sve što bi vas ikad moglo zanimati o nekom bazenu, nakon čega ćete možda lakše donijeti odluku kamo otići.

3. Dubioznim vanjskopolitičkim potezima, i približavanjem Americi, Hrvatska si sve više ugrožava daljnju integraciju u EU

Božo Kovačević komentira poteze Vlade i predsjednice Grabar Kitarović, te vanjsku politiku Hrvatske koja se sve više priklanja SAD-a, što ugrožava daljnju integraciju Hrvatske u Europskoj uniji. Također, analizira i trgovinske mjere ministra Tolušića, što je rezultiralo udruživanjem Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore protiv drastičnog poskupljenja cijena fitosanitarnog pregleda voća i povrća koje se uvozi iz tih država.

4. Županije su uništile regionalne identitete i navike ljudi; ignoriranjem Jadrolinije, država to opet radi

Dragan Markovina komentira piše o poražavajućem statusu Jadrolinije te sramotno lošoj plovnoj povezanosti među otocima te između otoka i kopna. Nezadovoljni radnici Jadrolinije najavili su štrajk, ali su naglasili kako će štrajkati tek kad turistička sezona bude pri kraju, što ukazuje na njihovu iznimno visoku razinu obzirnosti, usprkos činjenici da ih Vlada potpuno ignorira. Čitav tekst možete pročitati ovdje.

5. Ovaj dečko, inače veliki fan filozofije, na Svjetskom prvenstvu u debati ostvario je najveći uspjeh Hrvatske u 30 godina

Naš Jerko Mihaljević napravio je veliki intervju s 19-godišnjim Zagrepčaninom Hrvojem Kožićem koji je na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi održanoj u svibnju u Rotterdamu osvojio srebrnu medalju. Potom je na Svjetskom debatnom prvenstvu u Indoneziji, s još četvero učenika, ostvario najveći hrvatski uspjeh u debatnim natjecanjima u zadnjih trideset godina. Intervju s Hrvojem možete pročitati ovdje.

6. Fižulić: LNG terminal podsjeća na Enron i TE Jertovec, a retuširana verzija tog modela nam ne treba

Goranko Fižulić analizira izgradnju LNG terminala na otoku Krku, koji bi trebao postati novi opskrbni pravac prirodnog plina za zemlje Središnje i Jugoistočne Europe. Fižulić smatra kako bi novi terminal Hrvatsku vratio u gospodarsku izolaciju kakva je bila prisutna za vrijeme Franje Tuđmana sredinom devedesetih te čitavu situaciju uspoređuje s Bechtelom, Enronom i Jertovecom. Ovdje pročitajte čitav tekst.

7. Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić najavljuje blokadu hrvatske robe; pričali smo s njim, ekskluzivno

Drago Hedl pričao je s Rasimom Ljajićem, potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom trgovine. Intervjuirao ga je nakon sastanka u Sarajevu, gdje je Ljajić s predstavnicima vlada Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije pokušavao pronaći odgovor na nove, znatno skuplje pristojbe inspekcije nadzora voća i povrća koje se uvozi iz tih zemalja u Hrvatsku, a koje je privremeno uveo ministar Tolušić. Ovdje možete pročitati intervju u cijelosti.

8. Holiga: Zašto je teza da uspjesi naših klubova u inozemstvu dokazuju kako HNL nije močvara nadasve problematična

Aleksandar Holiga analizira što znače nedavni uspjesi hrvatskih nogometnih klubova po Europi te kako će izgledati razdoblje triježnjenja i povratka u stvarnost koje dolazi nakon euforije i slavlja. Englezi to zovu “Continental Hangover”; nakon nekoliko važnih europskih utakmica momčad često kiksa u prvoj sljedećoj u prvenstvu, objašnjava Holiga. Čitavu kolumnu pročitajte ovdje.

9. Telesport: Dočekali smo ono što smo mislili da se ne može dogoditi; Boltov veliki poraz. To ne mijenja činjenicu da je čovjek najveći ikad

Nakon londonskog natjecanja, Usian Bolt više nije najbrži čovjek svijeta. Pobijedio ga je Justin Gatlin, atletičar dvaput suspendiran zbog dopinga, čovjek daleko manje popularn od Bolta, koji s 35 godina i dalje sudjeluje u natjecanjima, jer kaže da je svoje greške “priznao i pošteno odslužio kaznu”. Bolt, s druge strane, nikad nije pao na doping testu. Ovdje možete pročitati kompletnu analizu Saše Ibrulja.

10. Prije godinu dana ovo je bila stara, trošna kuća u malom istarskom selu. Dblog je provjerio kako izgleda sada

Jedan bračni par iz Slovenije odlučio je kupiti trošnu kamenitu seosku kuću u Istri, te je adaptirati. Nakon devet mjeseci rada, obnovljenu kuću, pod imenom Villa No 24, otvorili su za goste koji dolaze iz čitavog svijeta. Neki dođu samo zato što su ih oduševile fotke na Instagramu. Dblog donosi priču i veliku fotogaleriju, a možete ju pročitati ovdje.