Nekad je nužno odabrati stranu

Zbog ožiljaka na masnom tkivu neki ljudi teže mršave, tvrdi nova studija

Kod pretilih ljudi masno tkivo postaje upaljeno i izbrazdano, ožiljkasto. Rezultat je trajno učvršćivanje masnog tkiva

Stout Lady - 1960s Stylization
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Neki ljudi zbilja teško mršave, a što ste deblji, to kile teže kreću prema dolje. Naravno, možemo okriviti inerciju oko nedostatka motivacije da odemo vježbati ili pretrpan radni raspored. Možemo kriviti gene. Ali jednostavna istina je, koji god bio razlog, gubljenje kilograma nije jednostavan zadatak, osobito ako ste uistinu preteški. Znanstvenici su sada identificirali molekularni faktor koji objašnjava zašto bi mršavljenje moglo biti tako frustrirajuće i izazovno.

U članku objavljenom u siječnju, u časopisu Metabolism, europski znanstvenici govore o tome da se kod pretilih ljudi primjećuje fenomen zbog kojeg njihovo masno tkivo postaje upaljeno i izbrazdano, ožiljkasto. Rezultat tih ožiljaka je trajno učvršćivanje masnog tkiva u tijelu. “Ožiljci na masnome tkivu otežavaju mršavljenje”, kaže koautorica studije Katarina Kos, specijalistica za dijabetes tipa II i pretilost, sa sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji.

Problem ipak nije premostiv

“Te se brazde javljaju”, kažu autori studije, “zbog povećanja mase i volumena tjelesne masti, masne se stanice bore da dobiju dovoljno kisika, što dovodi do njihove upale. Upala i nedostatak kisika, zauzvrat, su povezani s povećanom razinom proteina lizil oksidaze koji pomaže umrežavanju kolagenskih vlakana”. Kada se proizvodi previše enzima lizil oksidaze, umreži se previše vlakana i masno tkivo pokazuje fibrozu, medicinski termin za brazdanje nekog organa. Fibroza znači nastajanje viška vlaknastoga tkiva na nekom organu kao odgovor na ozljede, depoziti vezivnog tkiva mogu uništiti izgled i funkciju osnovnog organa.

“To ne znači da brazdanje čini gubitak kilograma nemogućim”, kaže Kos. “Dodavanje tjelesne aktivnosti i smanjenje unosa energije kroz dulje vrijeme, čini gubitak kilograma mogućim i pomaže da se masno tkivo i dalje ne brazda. Ako tako postupamo, poboljšavamo vrijednost šećera u krvi i izbjegavamo dijabetes.” Pretilim ljudima koji izaberu da smršave, masno tkivo stvara dodatnu prepreku ali ona nikako nije nepremostiva, tvrde ovi znanstvenici.