Piše: Ira Kralj | Snima: Borko Vukosav

Ovaj vikend počelo je adventsko izdanje Dvorišta na Gornjem gradu. Sve smo obišli, evo kako je bilo

Obišli smo svih pet lokacija prvog adventskog izdanja Dvorišta, pojeli obične ali fine kobasice za 32 kune i vrlo bezvezne kiflice po čet...

Od Adventa u Zagrebu nemoguće je pobjeći, pa nismo ni pokušavali. U subotu je otvoreno adventsko izdanje Dvorišta na Gornjem gradu, radi se o nizu događanja u gornjogradskim dvorištima, koja su počela prije tri i pol godine ljeti, a ovo je prva zimska verzija. Trajat će iduća tri tjedna, do petka 23. prosinca, svaki dan od 17 do 23 sata, osim subotom kad su dvorišta otvorena već u deset.

Na premijernoj suboti otvorenje je bilo najavljeno za 17 sati, ali mi smo ipak ziheraški otišli navečer, dosta sigurni da ranije neće biti žive duše. Do Gornjeg grada možete Uspinjačom, besplatna je dok traje Advent baš kao i sav javni prijevoz vikendom, no gomila ljudi koja u špici čeka u redu mogla bi vas usmjeriti na stepenice.

Dolje u centru posvuda šljašte božićne lampice, sve moguće varijacije štandova, Od drvenih kućica do bijelih šatora i iglua, u zraku se miješaju mirisi kobasica, kuhanog vina i fritula sa zvukovima disko muzike pa sve na trenutke pomalo koketira s vašarom.

Ipak nešto intimnija atmosfera Božića

Ali ne i u Dvorištima, koja su se uspješno oduprla sajmišnoj adventskoj estetici. Na svakoj lokaciji Dvorišta nalazi se samo po jedan štand s pićem i hranom i diskretna mala pozornica za live nastupe. Organizatori nisu pretjerivali s božićnim bling blingom i bili su u pravu, sitne lampice i decentni detalji bili su dovoljni da dvorišta gornjogradskih zgrada zabljesnu. Krenuli smo od dvorišta Milanovac u Opatičkoj 19.

Dvorišta, Opatička 19, dvorište Milovac
Dvorišta, Opatička 19, dvorište Milovac Borko Vukosav

Oko 21 sati tamo je bilo prilično malo ljudi. Cjenik nudi kuhano vino za 13 kuna i plate s narescima od 100 grama po 38 kuna, no nismo primijetili da ih itko jede. Od vina, osim kuhanog, nude se butelje Merlota Belje i Laguninog Cabernet Sauvignona po sto kuna, Malvazije i Graševine Belje po istoj cijeni te pjenušci Poy. Boca zlatnog Poya stoji 160 kuna, a Poy Prestige 380 kuna. Kome je boca previše, može dobiti čašu od 2 decilitra za 35 kuna.

Tamo smo malo popričali s organizatoricom Slavicom Olujić Klapčić, koja je objasnila da je cilj projekta adventskog izdanja Dvorišta dočarati intimniju atmosferu Božića u vežama palača i muzeja Gornjeg grada.

Dvorišta, Muzej grada Zagreba, Opatička 20
Dvorišta, Muzej grada Zagreba, Opatička 20 Borko Vukosav

Malo dalje, u Demetrovoj 1, u dvorištu Palače Amade probali smo obične ali fine kobasice s prilogom od paprika u jednom od boljih peciva ikad, koje smo platili 32 kune, i zimski džeki, odnosno kombinaciju viskija Jack Daniels sa sokom od jabuke, cimetom i narančom, za 18 kuna.

Kobasice u palači Amadé, Demetrova 1
Kobasice u palači Amadé, Demetrova 1 Borko Vukosav

Ponuda hrane i pića je više manje svugdje slična, prevladavaju različite vrste kobasica, ljute ili sa sirom, češnjovke, motane roštilj kobasice i debrecinke, koje koštaju između 20 i 30 kuna, zatim pogačice sa čvarcima ili špekom po četiri kune, a od slatkih jela tu su kiflice s pekezom koje također stoje četiri kune.

Ponudom hrane i pića odskače tek Palača Balbi u Demetrovoj 11, u kojoj se nalazi štand Arepera de Ricardo s venezuelanskom street food kuhinjom Ricarda Luquea, koji je (barem zasad) poznatiji kao član grupe Cubismo.

U Areperi se može popiti domaći topli bezalkoholni napitak Andino za 12 kuna, od toplih alkoholnih pića se osim kuhanog vina nudi Calentaito rum s melasom i začinima te Andski punč za 15 kuna, a od hladnih domaća Cocada, odnosno bijeli rum s kokosom i mlijekom za 15 kuna.

Dvorišt, Demetrova 11
Dvorišta, Demetrova 11 Borko Vukosav

Oko Arepe angažirana je cijela obitelj, a Ricardova supruga Sanja nam je ispričala da su ove godine bili na nekoliko festivala, i žele se dalje baviti ugostiteljstvom i kuhati venezuelanska jela. U ponudi su Arepe, mekani krušćići od prekuhanog kukuruznog brašna, i nude se punjeni različitim kombinacijama mesa, umaka i priloga.

Jedna o najpopularnijih je Arepa s piletinom, avokadom i sirom, začinjena umakom od češnjaka. Umak od češnjaka možda i nije najsretniji izbor jer se jako osjeti i izdominira svim ostalim sastojcima, no može se izabrati i umak od korijandera. Arepa s piletinom i avokadom košta nemalih 35 kuna za relativno malu porciju. Tko želi, može probati i Patacones, malo slano jelo od vrste banane, desert na bazi jaja Quesillo i kubanski sendvič.

Arepera de Ricardo
Arepera de Ricardo, piletina i avokado, 35 kuna Borko Vukosav

U veži Muzeja grada Zagreba u Opatičkoj pojeli smo kiflice s pekmezom, koje su zapravo najlošije od svega što smo probali. Suho pecivo nije uspio spasiti ni pristojan pekmez, kojeg je nažalost bilo u tragovima.

Kiflice s pekmezom, četiri kune, Demetrova 11
Kiflice s pekmezom, četiri kune, Demetrova 11 Borko Vukosav

Na tom smo punktu popričali s Markom koji ima 30 godina i šarmantne francuske brkove. Marko kaže da je nakon odličnih ljetnih dvorišta odlučio dati šansu i adventskom izdanju.

Dvorišta, Muzej grada Zagreba, Opatička 20
Dvorišta, Muzej grada Zagreba, Opatička 20 Borko Vukosav

“Super je, očekivano, nešto malo intimnija i mirnija atmosfera, ali super za parove, ovdje treba doći s curom”, rekao nam je Marko kojeg smo, doduše, zatekli s dečkima.

Dvorišta, Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9
Dvorišta, Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9 Borko Vukosav

U Matoševoj 9, u dvorištu Hrvatskog povijesnog muzeja, atmosfera je bila nešto življa zahvaljujući svirci Iva Smojever Trija. Od hrane i pića u ponudi su različite rakije za 15 kuna, viljamovka za 20 kuna, čokanj likera od 0,05 za 15 kuna, kuhano vino nudi se u bijeloj i crnoj varijanti i stoji između 12 i 15 kuna. Od piva se može popiti Grička vještica (20 kuna za 3 decilitra), a jednako stoji i pola litre Zlatnog mede.

Dvorišta, Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9
Dvorišta, Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9 Borko Vukosav

Kako je objasnila organizatorica Olujić Klapčić, vikend i pojedini dani u tjednu rezervirani su nastupe domaćih glazbenika i zborova, kao što su Gordana Marković Duo, Lu Jakelić Duo, Lea Bulić, Sonics, Antonela Đinđić, Matija Cvek, a raspored nastupa može se pronaći na profilu Dvorišta na Facebooku.

Dvorišta
Dvorišta Borko Vukosav
Dvorišta, Opatička 19
Dvorišta, Opatička 19 Borko Vukosav
Dvorišta, Opatička 19
Dvorišta, Opatička 19 Borko Vukosav
Dvorišta, Matoševa 9, Hrvatski povijesni muzej
Dvorišta, Matoševa 9, Hrvatski povijesni muzej Borko Vukosav
Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru