Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Velike priče

U subotu je dražba jeftinih državnih automobila. Otišla sam tamo par dana prije, da vidim što se nudi

Piše: Valerija Bebek     Snima: Vjekoslav Skledar

Telegramova reporterka bila je u Zelini, na razgledavanju auta koja ove subote u KNAP-u na Peščenici idu na dražbu. Nudi se 276 vozila, među kojima je, recimo, i jedan dosta atraktivni BMW i MUP-ova plava Subaru Impreza koja je bila u pratnji Ive Sanadera kad su ga nakon onog bijega u Austiju vraćali u Zagreb

Ove subote, u Kazalištu na Peščenici (KNAP), održava se nova dražba automobila koji su bili u vlasništvu državnih službi i tvrtki. Jučer, dakle nekoliko dana prije, Telegramov fotourednik i ja otišli smo na skladište da bismo prvi pregledali što se točno ovaj put nudi. Ovo je, inače, treća takva licitacija ove godine, na kojoj će pokušati prodati ukupno 276 vozila.

“Velika većina automobila, kombija, caddyja i motocikala došli su iz Hrvatske pošte ili MUP-a”, priča mi voditelj licitacijske prodaje Mario Perić. Jedan od atraktivnijih komada je crna BMW limuzina 530 XI iz 2005. godine, koristio ga je Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske. Početna cijena na aukciji mu je 29.800 kuna.

Najzanimljiviju priču iza sebe ima plava Subaru Impreza iz 1998. koju su koristili djelatnici MUP-a. Upravo taj auto bio je u pratnji Ive Sanadera kada su ga, nakon što je uhvaćen u pokušaju bijega, iz Austrije vraćali u Hrvatsku. Početna cijena na licitaciji je 3.300 kuna. Atraktivna su i policijska terenska vozila, poput dva Mitsubishi Pajera, s tim da je onom iz 2005. godine određena početna cijena na 35.000 kuna, a onom iz 2002. godine 8.800 kuna.

licitacija-trcz-subaru
Subaru Impreza 2,0 GL-4WD 1998. početna cijena 3.300 kn; MUPVjekoslav Skledar

Obavezno uplaćivanje jamčevine za vozilo

Na dražbi će se naći i šest MUP-ovih Land Rover Defendera, čija početna cijena varira, ovisno o starosti i očuvanosti, od 6.500 do 14.5000 kuna. Tvrtka TRCZ automobili javnu dražbu organizira u subotu u Kazalištu na Peščenici (KNAP).

Inače, reporteri Telegrama prošle su godine bili na licitiranju državnih automobila. Tada smo objavili detaljnu reportažu, odnosno vodič s objašnjenjima kako točno taj proces izgleda. Možete ga pročitati ovdje.

I ove godine, kao i taj put, vozila ima svakakvih, od razlupanih do naoko dobro očuvanih. Prošlogodišnjim iskustvom shvatili smo da postoji razlika između dvije vrste zainteresiranih kupaca – profesionalaca i amatera. Profesionalci su oni koji od preprodavanja rabljenih automobila i dijelova žive. Oni znaju svaki detalj o gotovo svakom automobilu kojeg planiraju jeftino kupiti i poslije prodati. Amateri su oni koji su došli pogledati jedan ili dva automobila za osobnu upotrebu.

licitacija-trcz-citroen
Citroen C5 3.0 V6, 2003. početna cijena 5.200 kuna; Ministarstvo zdravljaVjekoslav Skledar

Prodaja po načelu viđeno – kupljeno

Prodaja vozila obavlja se po načelu viđeno – kupljeno. Pravilo TRCZ-a je da se auti prilikom razgledavanja ne mogu otključati ni upaliti, ono što kupac vidi izvana ili kroz prozor, sve su informacije koje može dobiti. A to znači i da nakon kupovine ne postoji mogućnost naknadnog ulaganja prigovora.

Građani zainteresirani za kupnju, vozila mogu razgledati sutra i prekosutra, odnosno 22. i 23. rujna, od 10 do 14 sati na skladištu TRCZ-a u Donjoj Zelini.

licitacija-trcz-opel
Opel Vectra 1,8 16v 2002. početna cijena 4.500kn; MUPVjekoslav Skledar
licitacija-trcz-bmw5
BMW 530 XI 2005. početna cijena 29.800 kn; Ured za opće poslove Sabora i vladeVjekoslav Skledar

licitacija-trcz

licitacija-trcz-motori

licitacija-trcz-posta3

licitacija-trcz-policija1

licitacija-trcz-posta4

licitacija-trcz-posta2

licitacija-trcz-posta

licitacija-trcz-posta1

licitacija-trcz-policija2

licitacija-trcz-policija

, , ,

Podijeli 306 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani