Kod skijanja, neke stvari su dobre, neke spadaju u skijaški bonton, a neke su pravila koja čuvaju život

Switzerland --- Tourist takes photos of snowy landscape --- Image by © Gerhard Fitzthum/fstop/Corbis
FOTO: © Gerhard Fitzthum/fstop/Corbis

Primjerice, bogat doručak i istezanje su itekako dobri, a preporučljivo je imati i neki energetski štapić ili čokoladicu. Kad ćete biti na skijalištu istegnite se i zagrijte mišiće prije, tako ćete smanjiti mogućnost ozljede. I krema za sunčanje je artikl bez kojeg se ne ide na skijalište.

No, prije svega uvijek se moraju imati na umu pravila o kojima ovisi sigurnost.

10 pravila Međunarodne skijaške federacije (International Ski Federation – FIS) o sigurnosti na skijalištima

  1. Skijaš se mora ponašati tako da ne naškodi i da ne ugrožava druge skijaše ili boardere
  2. Brži skijaš mora izabrati svoju putanju tako da ne ugrožava skijaša ispred sebe
  3. Prilikom obilaženja, brži skijaš mora ostaviti dovoljno prostora sporijem skijašu
  4. Brzinu vožnje skijaš mora prilagoditi svojem znanju, situaciji na stazi i gustoći prometa ostalih skijaša
  5. Skijaš koji siječe stazu mora prvo provjeriti promet na stazi te se uvjeriti da može nesmetano prijeći na drugi kraj staze
  6. Skijaš se ne smije zaustavljati na nepreglednim mjestima na stazi, prijelomnicama, dijelovima sa slabijom vidljivošću i uskim prijevojima
  7. Skijaš smije za penjanje i hodanje po stazi koristiti isključivo dobro vidljiv rub staze
  8. Skijaš mora poštovati oznake, upozorenja i prometne informacije na skijalištu
  9. U slučaju nesreće svaki je skijaš dužan sa skijama označiti mjesto nesreće te po potrebi pozvati gorsku službu spašavanja te hitnu pomoć
  10. Svaki skijaš je dužan, po zahtjevu odgovorne osobe na skijalištu, pokazati svoju ski kartu te osobne isprave

Što ponijeti?

  • putovnicu (provjerite datum isteka) ili osobnu iskaznicu
    za osobe koje putuju automobilom: vozačku dozvolu, dokumente o registraciji automobila, osiguranje, rezervni ključ, lance za snijeg
    kartu, plan puta, vodič, GPS
  • osiguranje, memoriran broj hitne pomoći u mobitelu
    priznanicu ili e-mail s potvrdom hotelske rezervacije
    debitnu / kreditnu karticu
  • broj kartice na komadu papira, držati odvojeno od kartice
    gotovinu, na primjer za satove skijanja ili kovanice za WC
  • važne telefonske brojeve (auto klub, veleposlanstvo, osiguravajuće društvo, liječnik, obitelj)

A što s novcem?

Vječno pitanje je koliko novca treba razmijeniti prije putovanja. U toj dilemi svakako može pomoći Mastercard® ili Maestro® kartica. Kartica, osobito beskontaktna, itekako je korisna i prihvaća se na sve više mjesta.

Na što paziti?

Važno je da možete, ako je potrebno, u bilo kojem trenutku deaktivirati karticu u banci koja vam je izdala karticu, stoga uvijek zabilježite telefonski broj banke i informaciju (broj kartice) potrebnu za deaktiviranje kartice. Te podatke nemojte držati blizu kartice. Uvijek provjerite datum isteka kartice i limite za kupnju i podizanje gotovine prije odlaska u inozemstvo, tako da izbjegnete bilo kakva neugodna iznenađenja. Svakako se isplati zatražiti od banke SMS uslugu kojom vam se šalju obavijesti o svakoj transakciji kartice. Na taj način možete pratiti kretanja vašeg novca i možete odmah deaktivirati svoju karticu u slučaju neovlaštenog korištenja. Ako se morate potpisati kod plaćanja karticom, uvijek pažljivo pročitajte što potpisujete. Također, uvijek budite oprezni prilikom korištenja PIN-a u inozemstvu: pazite da nitko ne vidi brojeve koje unosite na bankomatu ili na terminalu trgovine.
Mastercard® ili Maestro® kartična plaćanja u inozemstvu se u većini slučajeva izvršavaju bez naknade, no prije kupovine zatražite o tome informacije od određenog trgovca. Uvijek unaprijed ishodite informacije o tečajnoj stopi vezano za kartično plaćanje i za podizanje gotovine, kao i troškove podizanja gotovine (u bankama ili na bankomatima) od banke izdavatelja kartica.
Kako biste što više uživali u vašem zimskom odmoru, što bolje je moguće upoznajte se s odredištem. Mastercard vodič donosi vam sve o najpopularnijim ski-odredištima – od uobičajene cijene kuhanog vina do odabira najbolje staze za boardanje.