Večeras se igra najveći svjetski derbi, a u njemu bi mogla nastupiti čak trojica Hrvata

Modrić i Kovačić konkuriraju za nastup kod Reala, a Rakitić kod Barcelone

Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior (L) vies with Real Madrid's Croatia's midfielder Luka Modric during the "clasico" Spanish league football match FC Barcelona vs Real Madrid CF at the Camp Nou stadium in Barcelona on March 22, 2015.   / AFP / JOSEP LAGO
FOTO: AFP

U subotu će se na stadionu Santiago Bernabèu odigrati 230. El Clasico, računajući sva natjecanja, a Hrvatska bi mogla imati trojicu svojih nogometaša u toj utakmici, Luku Modrića i Matea Kovačića u dresu Reala, te Ivana Rakitića, koji je zaliječio ozljedu desne noge, u redovima Barcelone.

Nadamo se da će se netko od njih upisati u strijelce. Aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker četiri je puta bio strijelac za Real, dva puta u prvenstvu (7.12.1996. Real Madrid – Barcelona 2–0, 1.11.1997. Real Madrid – Barcelona 2–3 ) i dva puta u Kupu kralja (1996/1997. Barcelona – Real Madrid 3–2, Real Madrid – Barcelona 1–1), a jedan pogodak za “kraljeve” zabio je Robert Prosinečki u prvenstvenoj utakmici iz listopada 1991. (Real Madrid – Barcelona 1–1).

Dominacija Messija i Ronalda

Posljednjih godina u glavnim ulogama su dvojica igrača, Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. No, u subotu bi se moglo dogoditi da će Barca igrati bez Messija, koji je pauzirao od 26. rujna zbog ozljede koljena. Argentinac je tek u ponedjeljak počeo trenirati sa suigračima i njegov nastup je pod upitnikom.

https://twitter.com/Cr7Prince4ever/status/667706481509163008

Messi je dosad propustio samo dva Clásica i Real je u tim susretima profitirao (1.4.2006. Barcelona – Real Madrid 1–1, 23.12.2007. Barcelona – Real Madrid 0–1). Upravo je Messi, koji je odigrao 30 derbija, najbolji strijelac (21 gol) i najbolji asistent (13 dodavanja) u povijesti El Clásica.

Cristiano Ronaldo se nalazi na trećem mjestu po broju postignutih pogodaka sa 15 golova. Ali, Real ima još jednog igrača koji uvijek pruža dobre partije u dvobojim sa Barcom, a to je Karim Benzema, koji se vraća na teren nakon mjesec dana pauze. U 20 nastupa Benzema je upisao 7 golova i 6 asistencija, a bio je strijelac u posljednja četiri dvoboja na Realovu stadionu.

Strah od terorizma

Ovaj puta puno se priča i o sigurnosnim mjerama, a razlog tome su nedavni teroristički napadi u Parizu. Organizatori najavljuju da će kontrola navijača biti rigorozna, te da će i sendviče provjeravati. Utakmicu će osiguravati 550 policajaca te oko 1.000 zaštitara.

Pet najistaknutijih

U dosadašnjih 229. El Clasica ipak se ističe pet klasika. U pamćenju ostaje prvi El Clasico, kada je 1902. godine u polufinalu Kupa kralja Barca slavila sa 3-1. Jedan od strijelaca za pobjedničku momčad bio je Švicarac Joan Gamper, koji je osnovao FC Barcelonu tri godine ranije. Utakmicom na stadionu Hipodrom u Madridu ujedno je obilježena krunidba španjolskog kralja Alfonsa XIII.

Važnu povijesnu dimenziju ima i finale Kupa kralja iz lipnja 1936. godine. Utakmica je odigrana mjesec dana uoči izbijanja građanskog rata u Španjolskoj (1936-1939), a Real Madrid je pobijedio Barcelonu 2-1. Nakon pobjede Narodne fronte, odnosno republikanaca, na parlamentarnim izborima 1936. generali predvođeni Franciscom Francom izveli su vojni puč protiv legalno izabrane španjolske vlade, i zemlja se vrlo brzo našla podijeljena, te u ratnom kaosu. U tom ratnom vihoru stradao je i predsjednik Barcelone Josep Sunyol, kojeg su ubile jedinice generala Franca samo dva mjeseca nakon finalne utakmice. Sljedeće godine Barca je otišla na turneju po Meksiku, a mnogi igrači odbili su se vratiti u Španjolsku.

Uzvratna utakmica 1. kola Kupa prvaka 23. studenoga 1960. godine označila je kraj dominacije Reala u tom natjecanju. U prvoj utakmici na stadionu Bernabeu rezultat je bio 2–2, a u uzvratu na Camp Nou Barca je slavila 2–1, te je tako izbacila Real iz Kupa prvaka i to već u 1. kolu. Prethodno je Real, predvođen Alfredom di Stefanom, osvojio prvih pet izdanja Kupa prvaka u razdoblju od 1956. do 1960.

Deklasiranje 1994. godine

Pod trenerskom palicom Johana Cruyffa Barca je u razdoblju od 1990–1994. četiri puta zaredom bila prvak Španjolske, a 1992. osvojili su i svoj prvi naslov europskog prvaka. Kruna te dominacije dogodila se u prvenstvenom dvoboju na Camp Nou 20. siječnja 1994., kada je Barcelona deklasirala Real sa 5-0, uz “hat-trick” Brazilca Romarija.

Iako najuvjerljivija Barcina gostujuća pobjeda protiv Reala potiče iz 1974., kada ih je Johan Cruyff, kao najbolji svjetski nogometaš tog vremena, predvodio do slavlja od 5-0 na stadionu Bernabeu, Realovi navijači smatraju najvećim poniženjem poraz od 2-6 na Bernabeu u sezoni 2008/09. Po dva pogotka za Barcu zabili su tada Thierry Henry i Lionel Messi, a u strijelce su se još upisali i Carles Puyol te Gerard Pique. Bila je to sezona u kojoj je Barca osvojila trostruku krunu, domaće prvenstvo i kup, te Ligu prvaka, a sve pod vodstvom bivšeg igrača “blaugrane” Pepa Guardiole.