Na Uefinoj stranici bira se momčad godine, a u konkurenciji je i jedan Hrvat

Uefa će idealnu jedanaestoricu u izboru čitatelja objaviti 8. siječnja 2016.

FOTO: AFP

Službena internetska stranica Europske nogometne federacije svojim čitateljima dala je na izbor sastavljanje idealne momčadi za 2015. godinu. Među kandidatima za popunu pozicija nalazi se i jedan hrvatski nogometaš.

Riječ je o Ivanu Rakitiću, veznjaku Barcelonine momčadi, jednom od osmorice iz kluba s popisa njih 40 koji se mogu uvrstiti u idealan sastav. Kazuje se da je imao impresivnu debitantsku sezonu u klubu s kojim je osvojio trostruki naslov, da je bio strijelac uvodnog gola utakmice finala Lige prvaka i jedan od zaslužnih za plasman hrvatske reprezentacije na Europsko prvenstvo. Postigao je sedam golova uz devet asistencija i 88 posto preciznosti u dodavanjima lopte suigračima.

Idealna momčad 8. siječnja

Nominirani stižu iz trinaest klubova i šest različitih europskih liga. Desetorici je ovo prva nominacija u izboru, dok su njih dvanaestorica već sačinjavali idealnu momčad na kraju godine. Pri njihovu uvrštenju u izbor u obzir su uzete igre za klub i reprezentaciju u godini.

Glasovati se može do 5. siječnja sljedeće godine, a Uefa će idealnu jedanaestoricu u izboru čitatelja objaviti tri dana kasnije.

Ovo su svi kandidati:

Vratari: Hart (Manchester City), Buffon (Juventus), Neuer (Bayern), Bojko (Dnjipro).

Braniči: Dani Alves, Gerard Pique i Javier Mascherano (Barcelona), Alaba i Boateng (Bayern), David Luiz i Thiago Silva (PSG), Godin (Atletico Madrid), Ricardo Rodriguez (Wolfsburg), Sergio Ramos (Real Madrid), Bonucci i Chiellini (Juventus).

Veznjaci: Ivan Rakitić i Andres Iniesta (Barcelona), De Bruyne (Manchester City), Hazard (Chelsea), James (Real Madrid), Konopljanka i Krychowiak (Sevilla), Çalhanoglu (Bayer Leverkusen), Arturo Vidal (Bayern), Pogba i Marchisio (Juventus), Verratti (PSG).

Napadači: Neymar, Luis Suarez i Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo i Bale (Real Madrid), Lewandowski i Müller (Bayern), Ibrahimović (PSG), Agüero (Manchester City), Griezmann (Atletico Madrid), Alexis Sanchez (Arsenal), Morata (Juventus).