Antitrust komisija odlučila da se veliki klubovi ne smiju predstavljati kao neprofitne organizacije. Kao Dinamo godinama

Sedam španjolskih klubova kažnjeno desetinama milijuna eura

Baš u vrijeme dok desetine milijuna gledatelja širom svijeta na televizijskim ekranima prate završnicu Europskog nogometnog prvenstva, Antitrust komisija Europske unije na čelu s Margarethe Vestager, donijela je ovih dana odluku koja je zaprepastila španjolske, ali i brojne europske nogometne klubove. A najviše bi trebala zabrinuti neke od najvećih hrvatskih nogometnih klubova poduzeća.

Naime, nakon što je krajem 2013. otvorila tri istrage protiv sedam španjolskih klubova, Komisija koja se bavi tržišnim natjecanjem odlučila je zbog protuzakonitih poreznih olakšica, zbog dobivanja kredita pod posebno povoljnim uvjetima te zbog zloporaba učinjenih u poslovima s nekretninama, novčano kazniti Real Madrid, Barcelonu, Altetic Bilbao, Elche, Alicante i Osasunu.

Nedopustivo da klubovi koriste javan novac

Ti klubovi morati će vratiti Španjolskoj nogometnoj federacije te provincijskim vlastima u toj državi na desetine milijuna eura. Antitrustno regulatorno tijelo Europske unije zaključilo je da su oni, zbog brojnih olakšica i beneficija, imali neopravdano povlašteni položaj u odnosu na suparnike u domaćem nogometnom prvenstvu, ali i na međunarodnim natjecanjima. Među ostalim Real Madrid, Barcelona, Altetic Bilbao, Elche, Alicante i Osasuna dobivali su od lokalnih vlasti bankovne garancije pod uvjetima o kojima su drugi klubovi mogli samo sanjati.

Komisija je zaključila da profesionalni nogometni klubovi obavljaju čistu komercijalnu djelatnost, da se tu okreće golem novac, na desetine i stotine milijuna eura te da je nedopustivo da se još k svemu tomu, koriste sredstvima iz javnih izvora. To, tvrde u Bruxellesu, nije u skladu ni s poslovnim ni sa sportskim pravilima. Povjerenica Komisije Margrethe Vestager ustvrdila je također da subvencije i pogodnosti koje su uživali ti klubovi nisu ni u skladu sa zakonima o poslovanju komercijalnih kompanija.

Klubovi će morati vratiti višemilijunske iznose

Po toj odluci Real Madrid morati će vratiti gradskim vlastima u Madridu 18.4 milijuna eura koje je zaradio kod posla oko zamjene zemljišta. EU komisija je procijenila da je tom prilikom Real stekao nezakonitu korist jer je svoje terene za treninge koji su se nalazili u dijelu grada gdje su smještene financijske institucije, dao pod posebnim uvjetima za gradnju tri nebodera. Zauzvrat je, naime, Real dobio veliko zemljište izvan grada, a problem je što je zemljište koje je dao 2011. procijenjeno na 22.7 milijuna eura, premda je 1998. njegova vrijednost iznosila samo 595.000 eura.

Istodobno Real će morati vratiti još pet milijuna eura, kao Barcelona, Athletic Bilbao i Osasuna jer su uživali povlaštene koroporacijske poreze na dobit, 5 posto niže od onih koje su plaćali ostali klubovi u Španjolskoj. Za druge klubove taj je porez iznosio 30 posto. EU je također priopćila da su četiri španjolska kluba uživali povlastice plaćanja povoljnijih poreza više od 20 godina, a da za tu privilegiju nema nikakva opravdanja. EU komisija je zatražila do španjolskih vlasti da odmah odrede precizne iznose i rokove u kojima ti klubovima moraju vratiti nezakonito stečeni novac.

Nogometni klubovi najavljuju žalbe

Antitrust komisija upozorila je da je nedopustivo da se nogometni klubovi predstavljaju kao neprofitne organizacije, premda posluju kao sve ostale tvrtke. Real Madrid i Barcelona idu u red najbogatijih sportskih klubova na svijetu i prošle su godine, po procjenama agencije Deloitte, ostvarile prihode veće od po 1.1 milijarde eura.

Koliko su takvom odlukom bili zatečeni u Španjolskoj nabolje pokazuje to što se Španjolski nogometni savez uopće nije očitovao o toj odluci, što su ju Real Madrid, Alhletic Bilbao, Elche i Osasuna odbili komentirati, dok je Barcelona najavila da će uskoro iznijeti svoje stajalište. Jedino je španjolski ministar financija kazao kako su počeli detaljno analizirati prispjelu dokumentaciju koju su dobili od Komisije, ali drugih komentara nije imao. Valencija je međutim odmah najavila da će se odmah žaliti.

Pod istragom i Nizozemci

Istodobno komisija je priopćila da je završila istragu protiv pet nizozemskih nogometnih klubova, uključujući i Eindhoven, ali da nije utvrdila nikakve zloporabe i kršenja fer natjecateljskih zakona. S obzirom da je Komisija EU dala do znanja da je spremna ispitati poslovanje svih nogometnih klubova koji dobivaju ilegalnu pomoć centralnih ili lokalnih vlasti, koje uživaju razne nedopustive benficije, poput povoljnog dobivanja zemljišta za treninge i stadione, ponekad čak i bez odgovarajuće naknade, dosta nogomtnih klubova u Hrvatskoj mogli bi se ozbiljno zabinuti.

Dovoljno je, naime, da u Bruxelles stigne prijava protiv klubova koji krše zakonitosti fer natjecanja ili koji dobivju novca iz, pimjerice, gradskih ili općinskih proračuna, pa da Komisija, odmah pokrene istragu.