BiH večeras u Zenici dočekuje Irsku i kreće po povijesni plasman na Euro

"U Zenicu dolaze žestoki dečki koji su spremni na bitku", poručuje Robbie Keane

FOTO: AFP

Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Republike Irske u petak će na zeničkom Bilinom polju odmjeriti snage u prvom susretu dodatnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, a uzvrat je tri dana kasnije u Dublinu.

“Atmosfera u reprezentaciji je pozitivna. Zadnjih mjeseci je bila lošija zbog situacije u kojoj smo se našli, a pozitivni rezultati su donijeli i dobru atmosferu. Irci imaju jaku ekipu, a najveća im je odlika disciplina i irski duh. Čekaju nas dvije velike, teške utakmice”, kazao je vratar BiH Asmir Begović.

Oslabljeni Irci

Do sada jedini međusobni susret ove dvije selekcije odigrale su u svibnju 2012. godine kada je Irska u Dublinu slavila 1-0 golom Shanea Longa. Napadač Southamptona propustit će prvi susret u Zenici zbog ozljede, a upitan je i njegov nastup u uzvratu. Da za Irce situacija bude još gora, izvan stroja su i prva dva golmana Shay Given i Rob Elliot.

Pored njih ozlijeđen je i John O’Shea, koji je i suspendiran, dok će kaznu zbog crvenog kartona u prvoj utakmici odrađivati i napadač Jonathan Walters. BiH nema važnijih izostanaka, no čak šest šestorici igrača prijeti suspenzija u uzvratnom dvoboju zbog žutih kartona, a među njima su i stožerni igrači Edin Džeko, Asmir Begović i Miralem Pjanić.

“Borit ćemo se do zadnje kapi znoja”

“Borit ćemo se do zadnje kapi znoja. Naš suparnik će vidjeti pravi irski mentalitet i karakter. Osjetit će svu snagu ekipe koja je odrasla na ulici. U Zenicu dolaze žestoki dečki koji su spremni za bitku”, kazao je irski kapetan i napadač Los Angeles Galaxyja Robbie Keane.

Irski kapetan je uvjeren kako njegova momčad ima velike izglede za plasman na EP.

Drugi put zaredom u baražu

“Izgledi za prolaz su nam veliki. Važno je da ne primimo gol, a imamo igrače koji će ga zabiti. Postoji pritisak, ali se znamo nositi s njim. Možemo pobijediti BiH, u to nema sumnje. Uvjeren sam u pobjedu”, rekao je Keane, najbolji strijelac u povijesti irske vrste sa 67 golova i igrač s najviše nastupa (143).

Obje ekipe su drugi put zaredom u baražu za EP. BiH je u dodatnim kvalifikacijama za EP 2012. poražena od Portugala i do sada nikada nije nastupila na europskim prvenstvima. Irska je u dodatnim kvalifikacijama za EURO 2012. prošla Estoniju izborivši drugu europsku smotru. Irci su sudjelovali i na EP-u 1988. godine.