Slaven Bilić otkrio da je propali košarkaš, rođen u istoj sobi kao i Toni Kukoč

"Pokušavam se sjetiti i ponavljati stvari trenera s kojima sam radio", kaže Bilić

FOTO: Screenshot/Twitter

Na 43. mjesto najboljih trenera u 2015. godini svrstao je ugledni Four Four Two hrvatskog nogometnog stručnjaka Slavena Bilića, podsjetivši pritom na njegovu dosadašnju karijeru.

U tekstu piše da je West Ham doveo trenera čija će osobnost možda biti i najviše “cool” u cijeloj Premierligi, ali se podsjeća i da tetovirani gitarist koji priča nekoliko jezika i ima diplomu pravnog fakulteta ne jamči uspjehe. Ipak, dodaje se da Bilić u ovome trenutku djeluje spremno i da će ga Engleska zasigurno voljeti, barem neko vrijeme.

Engleska ga formirala

Isti je magazin objavio i kratak razgovor s Bilićem, a prvo je pitanje bilo tko je, od mnogih trenera s kojima je radio, na njega najviše utjecao.

“Možda oni nisu veličine kao što su Fabio Capello, Arsene Wenger ili Alex Ferguson, ali radio sam sa mnogim sjajnim trenerima: Lukom Peruzovićem, Winfriedom Schaferom, Harryjem Redknappom, Walterom Smithom, Miroslavom Blaževićem… svi su mi oni pomogli. U igračkim danima nisam pomišljao na trenersku karijeru, no od kada sam trener pokušavam se sjetiti svih stvari koji su oni radili dobro i ponavljati ih.

Četiri je godine Bilić proveo u Engleskoj kao igrač. Na upit kako mu to pomaže, odgovorio je:

Bilić tijekom igračkih dana u West Hamu
Bilić tijekom igračkih dana u West Hamu AFP

“Ne samo nogometno, to mi je pomoglo u drugim životnim aspektima. Naučio sam naporno raditi, biti profesionalan, kako svemu pristupiti s dozom humora…, imalo je utjecaja na moj trenerski stil, ali i pomoglo mi oblikovati moj životni stil.

Manjak sreće u Rusiji

Mjesečnik se sjetio i Bilićeve neslavne epizode na klupi moskovskog Lokomotiva u sezoni 2012/13. Osvojeno je tada deveto mjesto ljestvice, najgore za klub od osnutka ruskog prvenstva.

“Očito ta godina nije bila dobra, ali da mi je, i mom timu, dano više vremena napravili bismo više pozitivnih stvari. Prvo, u Rusiju smo otišli samo petnaest dana nakon Eura 2012. na kojem smo vodili Hrvatsku. Bili smo nepripremljeni, a sezone je već započela. Start je bio dobar i nakon deset utakmica, i to teških, zaostajali smo samo tri boda za vodećim. Onda se nešto dogodilo, a u većini utakmica je i ponestalo sreće.”

Svakodnevni rast

“Svakodnevno se poboljšavate, učite bilo kroz treninge, gledanje utakmica, čitanje knjiga ili razgovora sa pomoćnicima i igračima. Mijenjate se, ali i napredujete. Pokušavam se promijeniti i napredovati svakom sekundom”, odgovorio je Bilić na upit koliko je različit trener u odnosu na onog koji je vodio hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a potom i odgovorio na zamolbu da o sebi kaže nešto što nitko ne zna.

“Nitko? Teško je nešto držati tajnim u današnje vrijeme kada svi sve znaju. Ipak, mnogi ne znaju da sam kao mlad igrao košarku pri čemu, očito, nisam bio dobar. Imali smo sjajnu momčad koja se zvala Jugoplastika i u kojoj su igrali fantastični igrači poput Dina Rađe, Tonija Kukoča, Velimira Perasovića… Taj je klub osvojio tri europska naslova u nizu. Toni i ja rođeni smo u istoj sobi, a on je ili tjedan dana stariji ili tjedan dana mlađi od mene. Igrali smo i nogomet. To niste znali, zar ne?”