Brončane rukometaše na Trgu dočekale tisuće ljudi, pogledajte kako je bilo

'Kauboji' su u Poljskoj osvojili već 13. medalju na velikim natjecanjima

02.01.2016., Zagreb - Svecani docek rukometasa u na Trgu bana Josipa Jelacica nakon osvajanja broncane medalje na Europskom prvenstvu u Poljskoj.
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Više tisuća navijača dočekalo je na trgu bana Jelačića hrvatsku rukometnu reprezentaciju koja se danas vratila s europskog prvenstva u Poljskoj na kojem je osvojila brončanu medalju.

‘Kauboji’ su u Poljskoj osvojili već 13. medalju na velikim natjecanjima pri čemu peto odličje na europskim prvenstvima. Treće mjesto smo osvojili i 1994. u Portugalu, te 2012. u Srbiji, dok smo na europskim prvenstvima u Norveškoj (2008) i Austriji (2010) osvojili srebro. Hrvatski rukometaši su dva puta bili olimpijski pobjednici (1996, 2004), jednom svjetski prvaci (2003), a u bogatoj kolekciji medalja nedostaje tek europsko zlato.

“Hvala svima što su došli, ovo je jedna lijepa priča. Mi smo vjerovali do ovi momci imaju nešto. Pripremili smo se dobro, fizički i psihički i to smo pokazali,” kazala je legenda hrvatskog rukometa i pomoćni trener u reprezentaciji Petar Metličić.

Slavlje na trgu započelo je pjesmom ‘Neopisivo’ Zaprešić Boysa s kojom su rukometaši izašli na pozornicu nakon čega je voditelj programa Darko Janeš predstavio cijelu reprezentaciju i stručni stožer.

PXL_010216_12571940
PIXSELL/PIXSELL

“Osjećam puno ljubavi, hvala vam,” poručio je navijačima izbornik Željko Babić, dok je kapetan Marko Kopljar dodao: “Sada ćemo se svi dobro odmoriti i proslaviti, a onda izboriti plasman na olimpijske igre u Rio de Janeiro.”

Kopljar je potom uručio gradonačelniku Milanu Bandiću dres s potpisima svih igrača.

“Neću previše pričati, već vas molim da svi pozdravite naše rukometaše,” poručio je Bandić okupljenima.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar se naklonio ‘kaubojima’ poručivši kako cijela Hrvatska može učiti od rukometaša.

“Rukometaši su nam pokazali kako se može biti izvrstan. Zamislite da smo i na ostalim poljima tako dobri kao u rukometu,” kazao je ministar dodavši: “Mi smo pobjednička nacija. Hvala vam dečki.”

Brončanim rukometašima na pozornici se pridužio i pjevač Prljavog kazališta Mladen Bodalec otpjevavši ‘Mojoj majci (Ruža hrvatska) i “Sve je lako kad si mlad”, dok je Ervin Baučić izveo pjesmu Dražena Žanka i Ivice Krajača “Hrvatski kauboji”.

02.01.2016., Zagreb - Svecani docek rukometasa u na Trgu bana Josipa Jelacica nakon osvajanja broncane medalje na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
02.01.2016., Zagreb - Svecani docek rukometasa u na Trgu bana Josipa Jelacica nakon osvajanja broncane medalje na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
PIXSELL

14.19 – Zaprešić Boysi još su jednom otpjevali neslužbenu himnu rukometaša ‘Neopisivo’, čime je završio svečani doček na Trgu bana Jelačića.

14.14 – Brončanim rukometašima na pozornici se pridužio i pjevač Prljavog kazališta Mladen Bodalec otpjevavši ‘Mojoj majci (Ruža hrvatska) i “Sve je lako kad si mlad”, dok je Ervin Baučić izveo pjesmu Dražena Žanka i Ivice Krajača “Hrvatski kauboji”.

13.54 – Izbornik Željko Babić prvi se obratio navijačima. Poručio je kako je lijepo je pobijediti. Nakon njega riječ je dobio kapetan Marko Kopljar.

“Zahvaljujem svima što su došli. O Poljacima nemam puno riječi. Dogovorili smo se da ćemo ih pobijediti s 11 razlike i to se dogodilo”.

Nema dovoljno riječi koje mogu opisati ovaj osjećaj. Hvala svim navijačima koji su došli na Trg pozdraviti naše rukometaše i njihovu broncu zlatnog sjaja. 2018. u Hrvatskoj idemo po zlato. #iznadsvihHrvatska #crohandball #ehfeuro2018

Gepostet von Hrvatski rukometni savez am Montag, 1. Februar 2016

“Kvalifikacije za OI? Idemo se prvo odmoriti, a onda ćemo se skupiti i kvalificarati te krenuti u borbu za medalju”.

Svečani doček rukometaša na Trgu bana Jelačića.
Svečani doček rukometaša na Trgu bana Jelačića. PIXSELL

13.46 – Navijači su pojedinačno pozdravili svakog rukometaša.

13.34 – Rukometaši su stigli na Trg bana Jelačića. Izašli su na pozornicu gdje su zajedno zapjevali uz podršku Zaprešić Boysa njihovu pjesmu: Neopisivo.

Ovaj osjećaj je NEOPISIV(O)!!!!!!Samo jedna riječ bi bila to…..#iznadsvihHrvatska #crohandball

Gepostet von Hrvatski rukometni savez am Montag, 1. Februar 2016

Doček rukometaša na Trgu bana Jelačića

13.22 – Više od 3000 navijača dočekuje rukometaše na glavnom zagrebačkom trgu.

13.05 – “Nisam očekivao ovo, ali smo se pripremali svaki dan i za svaku utakmicu. Nikad ne znate kakav će biti ishod. Proces je uvijek bio po kontrolom. Iscrpljen sam. Ovo mi je uzelo dušu i tijelo. Situacija je da sam sretan ako sam djelovanjem kao izbornik pomogao rukometu i donio barem malo sreće narodu”, rekao je izbornik Željko Babić po dolasku u zagrebačku zračnu luku.

Hvala svima koji su nas dočekali na Plesu. Vidimo se na Trgu!!!#iznadsvihHrvatska #crohandball

Gepostet von Hrvatski rukometni savez am Montag, 1. Februar 2016

“Veliki problem za izbornike reprezentacija su velika očekivanja, nakon kojih se događaju velika pražnjenja. Usred toga se događaju emotivna pražnjenje ali kad se to dogodi želite to podijeliti. Ja osobno sam želio to podijeliti sa svim Hrvatim i svima koju su za nas molili”, prokomentirao je izbornik burnu proslavu nakon pobjede nad Norveškom te je napomenuo kako baš ne voli istupati u medijima te da želi samo raditi svoj posao.

“Ako bi nekoga trebalo istaknuti to su igrači. Koristim ovu priliku javno se zahvaliti suradnicima na pomoći”, rekao je Babić pa je prokomentirao kvalifikacijsku skupinu za OI.

“OI? Kao izbornik ništa ne mogu obećati. To bi bilo neozbiljno. Grupa je teška i pitanje je u kakvom stanju će je igrači dočekati. Bitno je da smo pozitivno završili ovaj turnir, a kvalifikacijama možemo svakog pobijediti”.

12.53 – Rukometaši su se upravo pojavili među navijačima. Očekivano dočekani su gromoglasnim navijanjem.

“Noć je bila naporna. Sretni smo. Nismo znali prije prvenstva gdje ćemo završiti. Na kraju smo uzeli medalju i presretan sam”, kaže Marko Kopljar.

“Protiv Poljske smo napravili ogromnu stvar. Ovo je drugo fantastičnmo. Trebam li se priviknuti na slavu? Ma ne, imam ja već godina”, kazao je Ivan Stevanović, koji je debitirao s 33 godine.

“Sve je bilo super. Kao ekipa smo super. Prošli smo dugi put. Bilo je teško na pripremama. Zaslužili smo to. Super je bilo s mlađima. Nismo očekivali doček. Presretni smo zbog toga”, dodao je.

“Ostaje žal što nismo ospjeli dfo kraja doći. Drago nam je da to zajedno proveslimo. Ostali smo bez glasa od euforije i iscrpljeni smo”, rekao je Marino Marić.

12.45 – Zrakoplov je sletio, čeka se dolazak rukometaša među navijače.

12.44 – Nakon proslave bronce s navijačima, hrvatski rukometaši imat će svečani prijem kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, javlja HRT.

12.40 – Kako javljaju 24 sata zrakoplov malo kasni, a na Plesu je sve više navijača.

12.30 – Zrakoplov s hrvatskim rukometašima trebao bi uskoro sletjeti na zagrebački Pleso. Nakon toga bi se trebali zaputiti prema središnjem trgu.

Program počinje u 13:00 sati:

13,00 – Uvodni program – Kraljevi ulice
13,30 – Dolazak i doček rukometaša kod Katedrale
13,35 – Kroz špalir Zagrebačkih mažoretkinja dolazak do pozornice Zaprešić Boys / Neopisivo
Himna
Voditelj Darko Janeš predstavlja rukometaše
Obraćanje izbornika i igrača
Pozdrav gradonačelnika Milana Bandića
Predaja gradonačelniku dresa s potpisima rukometaša
Prljavo kazalište / Ruža hrvatska i Sve je lako kad si mlad/
Ervin Baučić / Hrvatski kauboji (pjesma Dražena Žanka i Ivice Krajača)
Zaprešić Boys / Neopisivo


Hrvatska rukometna reprezentacija u nedjelju je u Krakowu svladala Norvešku s 31:24 (15:11) i po treći put u povijesti osvojila brončano odličje na europskim prvenstvima. Prvu su osvojili na prvom EP-u u Portugalu 1994. godine, a drugu prije četiri godine u Srbiji. Trećim mjestom u Poljskoj rukometaši su izborili i izravan plasman na Svjetsko prvenstvo 2017. u Francuskoj.

Ako se uzme u obzir da je Željko Babić u Poljsku poveo šest debitanata, te ozlijeđene Domagoja Duvnjaka i Marka Kopljara onda je jasno zašto se ovaj uspjeh slavi kao zlatni i zbog čega će rukometaši u ponedjeljak u 13.30 na zagrebačkom Trgu bana Jelačića imati svečani doček.

PROMJENA!Naša medalja ima zlatni sjaj!Rukometaši u zračnu luku Pleso stižu u 12:30 sati, a oko 13:30 sati stižu na Trg…

Gepostet von Hrvatski rukometni savez am Sonntag, 31. Januar 2016

‘Nitko ovo nije očekivao’

“Nitko ovo nije očekivao. Svi smo se prije turnira nadali da dečki mogu biti peti, šesti i bili bismo zadovoljni time. A ovo je čudo”, prokomentirao je poslije pobjede nad Norveškom veliki Mirza Džomba. S njim se složio i Goran Šprem koji nije zaboravio da je Hrvatska, osim bronce, ostvarila još jedan uspjeh danas.

Hrvatska protiv Norveške

”Ovo je najbolje što se moglo dogoditi. Osvojili smo medalju i izbjegli smo kvalifikacije za SP u Francuskoj protiv Slovenije. Mislim da će ova naše reprezentacija, zajedno s Norveškom i Njemačkom, vladati svjetskim rukometom sljedećih pet, šest godina”.

Nevjerojatnih 17 dana u Poljskoj je iza rukometaša. Pokazali su kako se igra za reprezentaciju i što znači pravi momčadski duh. Vi ste naši prvaci!#iznadsvihHrvatska #crohandball

Gepostet von Hrvatski rukometni savez am Sonntag, 31. Januar 2016

Ako nastave biti učinkoviti kao na ovom Euru to bi se moglo i ostvariti. Hrvatska je zabila najviše golova od svih reprezentacija (250), 15 više od Norveške i 27 od prvaka Njemačke. Španjolci, koji su bili bolji od Hrvatske u polufinalu dali su 209 golova. Hrvatska je i po postotku realizacije bila najuspješnija (64).

Štrlek nedodirljiv

Najbolji hrvatski rukometaš na ovom prvenstvu bio je Manuel Štrlek. Njegova viska realizacija od 80 posto (43-54) zaslužna je za to što je uvršten u najbolju sedmorku Eura. Drugi je put u karijeri dobio takvo priznanje: najboljim je lijevim krilom proglašen i na EP-u u Austriji 2010. kada je Hrvatska osvojila srebro.

Od velikog je značaja da je Hrvatska na ovom prvenstvu dobila novog vrhunskog pivota, Marina Marića. Nakon neočekivane odluke da ne vodi Igora Vorija u Poljsku, posljednjeg zlatnog iz Portugala, mnogi su kritizirali Babića. No povjerenje u Marića mu se isplatilo. On je bio 11. strijelac prvenstva, s realizacijom od 71 posto (45-71).

Alilović podbacio

Na ovom prvenstvu ponajviše je podbacio vratar Mirko Alilović, međutim njegovu slabu formu iskoristio je Ivan Stevanović. Na popisu se našao kao četvri vrtar, no nakon ozljede Ivana Pešića, poslije kojeg je otpao i Filip Ivić, Stevanović je dobio priliku debitirati s 33 godine. Prvenstvo je na kraju završio s 34 posto obrana, te je bio među deset najboljih vratara.

Nakon što je Hrvatska na ovom Euru uspješno pomladila momčad sada je čeka poprilično težak zadatak. U kvalifikacijskoj skupini za Olimpijske igre u Rio de Janeiru osim Hrvatske, za dvije olimpijske vize borit će se još Norveška, Danska i Bahrein. Babiću će za plasman trebati i pomoć iskusnijih Kopljara i Duvnjaka, koji prvenstvo u Poljskoj nisu dočekali zdravi, o čemu je kapetan progovorio poslije Španjolske: “Žao mi je zbog ozljeda. Uvijek nam se dese prije velikih natjecanja”.

Ako uspiju izboriti Rio bit će to peti plasman hrvatskih rukometaša na Olimpijske igre – 1996. u Atlanti i 2004. u Ateni osvojili su zlatne medalje, 2012. u Londonu bili brončani, a 2008. u Pekingu bili četvrti. S obzirom na kvalitetu koju su pokazali u Poljskoj sigurno je da hrvatski rukomet očekuje lijepa budućnost, o čemu su već ponešto rekli Džomba i Šprem.