Cijeli svijet se divi slijepoj djevojci koja je osvojila medalju u skoku s motkom

Cahrlotte je tako u subotu u pratnji svog psa Vadora došetala do podija

FOTO: Screenshot

Američka tinejdžerica Charlotte Brown (17) postala je glavna priča svjetskih medija kada je na državnom prvenstvu u Teksasu osvojila brončanu medalju u skoku s motkom. Međutim, ono što nju razlikuje od ostalih sportaša je činjenica da je niti sljepoća nije spriječila u postizanju tog velikog uspjeha. Ovo joj je inače bilo treće finale skoka s motkom u Teksasu, a do prve medalje je došla skokom preko 3,5 metara.

Poruka svima

– Tri mi je godine trebalo da se popenjem na postolje i to mi je sad napokon uspjelo. Ukoliko bih mogla poslati poruku ona bi se svodila na to da se ovdje radi u pronalaženju stvari koje vas čine sretnijim bez obzira na prepreke na koje naiđete – izjavila je Charlotte nakon osvajanja medalje.

https://www.youtube.com/watch?v=AkCPyS6soS4

Kako bi uspjela izvesti skok s motkom, koji je dovoljno zahtjevan i kad je osoba u potpusnto zdrava, Charlotte broji sedam koraka lijeve noge u trku, a prema zvuku bipera koji se nalazi sa strane zna točno u kojem trenutku treba postaviti motku i skočiti u zrak.

S psom do postolja

– Ova priča nije samo o meni. Ona je o svima koji se muče s nečim – kaže Amerikanka koja nije rođena slijepa. Ipak, samo 16 tjedana nakon rođenja počeli su se pojavljivati prvi simptomi da nešto nije u redu. To ju je dovelo do nekoliko operacija uključujući i umetanje umjetnih leća. Vid joj se nakon toga stabilizirao, ali se s 11 godina ponovno pogoršao.

https://www.youtube.com/watch?v=5zp4fzm2N8g

Do prije tri godine još je uvijek mogla vidjeti, ali jako slabo. Danas je u potpunosti slijepa. Unatoč tome, Charlotte nije nimalo potonula duhom. Skokom s motkom se, inače, počela baviti dok je pohađala sedmi razred jer se željela baviti nečim ‘opasnim i izazovnim’, što ju je na kraju dovelo do ovog uspjeha.