Čini se da Mourinha ne čudi što se u Fifi zbiva (jer je i sam bio prevaren)

- Korupcija je jedno, ali sada sve ide u smjeru igre - zabrinut je Mourinho

Chelsea’s Portuguese manager Jose Mourinho looks on ahead of the English Premier League football match between Queens Park Rangers and Chelsea at Loftus Road Stadium in London on April 12, 2015. AFP PHOTO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. NO USE WITH UNAUTHORIZED AUDIO, VIDEO, DATA, FIXTURE LISTS, CLUB/LEAGUE LOGOS OR “LIVE” SERVICES. ONLINE IN-MATCH USE […]
FOTO: AFP/AFP

“Smak svijeta”, fraza je koju je iskoristio Jose Mourinho opisavši što misli o potezu Irskog nogometnog saveza koji je prihvatio pet milijuna eura novčane naknade od Fife da odustane od tužbe zbog sudačke pogreške koja ih je koštala plasmana na Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Riječ je o namjernom igranju rukom Thierryja Henryja. Francuski je napadač u 103. minuti utakmice nakon očitog i namjernog kršenja pravila poslužio loptom Williama Gallasa koji je u 103. minuti utakmice zabio gol i Francusku poslao na Svjetsko prvenstvo, a Irsku kućama. Dogodilo se to u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija za odlazak u Južnoafričku Republiku pri rezultatu 1-0 za Irsku. Prvu utakmicu istim su rezultatom u svoju korist riješili Francuzi.

Iskrenost igre ima cijenu

– To s Irskim nogometnim savezom za mene je smak svijeta, nešto nevjerojatno. Mijenjate iskrenost igre za 5 milijuna eura? Što je sljedeće? Jer, siguran sam, uslijedit će još priča – kazao je portugalski stručnjak i stavio se u obranu nogometa:

– Za mene su korupcija, novac i glasovanja jedna stvar. Ali sada sve ide u smjeru onoga što je moje, a moja je igra. To je za mene nevjerojatno.

Promjene na listićima

Kakvo je Mourinhovo mišljenje o svemu što se događa oko nogometa jasno je i iz njegovih riječi da se neće pojaviti na proglašenju trenera godine, čak i ako bude u uskom krugu kandidata za nagradu. Propustit će ju zbog onog što se dogodilo 2012. godine.

– Bio sam jedan od trojice finalista, a kada mi je rečeno da sam osvojio drugo mjesto s nekoliko glasova manje od pobjednika sve je djelovalo kao da je u redu. Ali, mnogi su mi treneri kasnije rekli da su njihovi glasovi izmijenjeni, pa je bilo jasno da se nešto dogodilo i zato sam odlučio da se tamo neću vraćati.