Ćiro misli da Kovač i Šuker moraju dati ostavke (i još 4 najvažnije izjave nakon debakla protiv Norveške)

Izbornik je poslije poraza prozvao igrače, tvrdi da se ne bore dovoljno

FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska nogometna repezentacija rujanski je ciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Francuskoj završila prilično neuspješno. Nakon utakmice bez golova protiv Azerbajdžana Roberta Prosinečkog uslijedio je poraz u Norveškoj što je Hrvatsku bacilo na treće mjesto skupine H čime je ugrožen izravan plasman na Euro.

Reprezentacija u krizi

Ove dvije utakmice pokazale su da je reprezentacija u krizi o čemu svjedoči izjava Davora Šukera, predsjednika HNS-a, koji je poslije utakmice poručio da će se na sastanku Izvršnog odbora HNS-a raspravljati o budućnosti te je nagovijestio da Niko Kovač više nije siguran na mjestu izbornika.

Hrvatska je protiv Norveške izgledala dosta blijedo što potkrepljuje činjenica da su igrači jedva odigrali jednu povezanu akciju i to u 43. minuti, da bi koju minutu kasnije Ivan Perišić u solo akciji prešao trojicu igrača, ali lopta na kraju nije našla put do Marija Mandžukića, koji je dvije minute kasnije tukao glavom prema golu, ali ga jednostavno nije išlo čime se njegova gogleterska kriza samo produljila.

Norway's Tom Hoegli (L) vies for the ball with Croatia's Ivan Perisic during the Euro 2016 Group H qualifying football match between Norway and Croatia at in Oslo, on September 6, 2015. AFP PHOTO / NTB scanpix / LARSEN, HAAKON MOSVOLD NORWAY OUT

Zakazali Modrić i Rakitić

Loša predstava Kovačevih izabranika upalila je alarm, a nogometna javnost raspravlja tko je kriv za loše rezultate, ali i igru momčadi. Izbornik je poslije utakmice prozvao igrače za koje smatra da se nisu dovoljno borili, no odgovor je uskoro dobio od Luke Modrića.

Zvijezda Real Madrida poručila je da je to izbornikovo mišljenje i da on misli da su svi dali sve od sebe. Međutim, dobar dio nogometnih zaljubljenika složan je u ocjeni da vezna linija koju predvode Modrić i Ivan Rakitić nije bila na očekivanoj razini te da njih dvojica u ovoj utakmici nisu bili na razini koju redovito demonstriraju u dresovima svojih klubova.

Croatia's Luka Modric (L) reacts during the Euro 2016 Group H qualifying football match between Norway and Croatia at in Oslo, on September 6, 2015. AFP PHOTO / NTB scanpix / LARSEN, HAAKON MOSVOLD NORWAY OUT

Koliko je bolan ovaj poraz protiv Norveške, koju je Hrvatska ovog ožujka na Maksimiru pobijedila s 5-1, svjedoče i izjave poslije utakmice od kojih izdvajamo nekoliko najzanimljivijih.

1. Ćiro traži smjenu Kovača i Šukera

“Pitate me kako se osjećam? Samo što nisam pao u nesvijest od muke od ovakve igre naše reprezentacije! Eto, tako sam! Znaš li tko je najvažniji igrač u momčadi? Trener! A naš trener je u ”Austriji”, u Salzburgu, odande komandira. Niti zna napraviti organizaciju igre, niti atmosferu u momčadi i oko nje, a kako i bi kad ne diše s nama, s ”rajom”. U raji se stvara duh, dobro ozračje… Zato Niku Kovača pozivam da odmah da ostavku, kao i Davora Šukera. Ma Šukera treba uhapsiti, jer nam je iz svog egoizma uskratio radost izabravši Kovača za izbornika! Dao je lokomotivu na atomski pogon čovjeku koji zna samo bicikl voziti! Sve što je napravio kao igrač, Šuker je kompromitirao tim potezom kao predsjednik HNS-a”, izjavio je Blažević za Večernji list.

2. Kovač optužuje igrače

“Pitajte igrače zašto se na bacaju na glavu. Mi smo odgovorni, ali i oni na terenu moraju pokazati zalaganje. Znali smo da su fizički jaki, opasni u prekidima, ali mi nismo ostvarili našu igru. To je pitanje svih igrača. Ne sumnjam u bojkot. Igraju u klubovima, pripremaju se, svatko misli da može u reprezentaciji igrati kao u klubu. No, u reprezentaciji se mora dati sve od sebe, sto posto,” poručio je Kovač.

Croatia's coach Niko Kovac reacts during the Euro 2016 Group H qualifying football match between Norway and Croatia at in Oslo, on September 6, 2015. AFP PHOTO / NTB scanpix / LARSEN, HAAKON MOSVOLD NORWAY OUT

3. Modrić odgovorio Kovaču

Luka Modrić odgovorio je na Kovačeve optužbe da se igrači ne bacaju na glavu te da oni na terenu moraju pokazati zalaganje. “To je izbornikovo mišljenje, a ja mislim da smo svi dali sve od sebe. Međutim, razorarani smo našom igrom”, rekao je Modrić poslije utakmice.

4. Srna se ispričao

Kapetan Darijo Srna ispričao se svima poslije poraza te je poručio kako sada ne mogu više ništa promijeniti.

“Spremni smo na kritike, kojih će sigurno biti i kojih mora biti nakon ovakve utakmice. Nije prvi puta Hrvatska u ovakvoj situaciji, dugo sam u reprezentaciji i znam da je bilo ovakvih slučajeva. Svi smo zajedno krivi. Svi su igrači dali 100 posto, makar možda to nije bilo pravih 100 posto, možda smo i umorni. Teško je naći opravdanje nakon ovakvog poraza. Možemo se samo ispričati, dići glavu i probati ići dalje, okupiti se u listopadu i pokušati dobiti preostale dvije utakmice”, rekao je Srna.

5. Šukerova poruka Kovaču

Nakon poraza u Oslu od Norveške u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker izjavio je u nedjelju za HRT da će u srijedu biti održan redoviti sastanak Izvršnog odbora na kojem će se analizirati što se sve dogodilo i raspravljati o budućnosti. Na novinarsko pitanje kakva je pozicija izbornika Nike Kovača, odgovorio je da u svim nacionalnim timovima izbornik ovisi o rezultatu.

Davor Šuker

“Znamo što to donosi. Kada je odlazak, svi su veseli, kada ne idemo na europska i svjetska prvenstva, onda moraš povući neke poteze. Ne razmišljam sad o izborniku, bit ćemo pametniji u srijedu, rekao je Šuker dodajući da treba napraviti analizu i vidjeti što se sve dogodilo, gdje smo bili 1. travnja, gdje smo bili 1. lipnja i gdje smo sada. Cilj nam je plasman u Francusku jer Hrvatska mora biti tamo. Znamo da Norveška igra s Maltom i Italijom, postoje još šanse”, poručio je Šuker.