Danas se igraju prve četvrtfinalne utakmice Lige prvaka, a ovdje pročitajte najvažnije stvari o njima

Igrat će Barcelona i Atletico Madrid te Benfica i Bayern Munchen

FOTO: AFP

U utorak se (20.45 sati) igraju dvije prve četvrtfinalne utakmice Lige prvaka. Barcelona se treba oporaviti od poraza u El Clasicu, jer je na Camp Nou čeka Atletico Madrid, dok Bayern na Allianz Areni dočekuje Benficu.

Barcelona se nalazi na raskrsnici nakon poraza protiv Reala. Naslov u Primeri je izvjestan, tamo Katalonci sedam kola prije kraja imaju šest bodova više od Atletica, a sedam od Reala. No, dvoboj u četvrtfinalu Lige prvaka, protiv čvrste, organizirane i defanzivne momčadi Diega Simeonea, bit će u ovom trenutku veliki izazov za Barcu.

Real je razotkrio neke od slabosti, prekinuo im niz od 39 utakmica bez poraza, a i južnoameričke kvalifikacije, na kojima su igrali Messi, Neymar i Suarez, uzele su danak u svježini i ideji najboljeg napadačkog trojca na svijetu.

`Poraz neće utjecati na Barceloninu formu`

“Bit će teže nego protiv Reala, dolazi nam druga najbolja španjolska momčadi”, upozorio je Gerard Pique, čiji pogodak nije bilo dovoljan za pobjedu u El Clasicu.

“U posljednje vrijeme igrali smo nekoliko puta protiv Atletica i pobijedili, ali moramo biti otvoreni za nove ideje, jer ovaj Atletico igra na drugačiji način”, dodao je trener Barcelone Luis Enrique.

“Dobro se poznajemo, nema mjesta iznenađenjima. Ne vjerujem da će poraz protiv Reala utjecati na Barceloninu formu”, kazao je Atleticov trener Diego Simeone čija je momčad prošlog vikenda napunila mrežu Betisa (5:1).

Atletico prije dvije godine izbacio Barcu

Barcelonu još boli poraz protiv Atletica u četvrtfinalu Lige prvaka prije dvije godine, kad je Simeoneova momčad došla do lisabonskog finala gdje je u dramatičnoj završnici Real osvojio La Decimu, deseti naslov europskog prvaka.

Bio je to jedini europski okršaj Barcelone i Atletica. Prva utakmica na Camp Nou završila je 1:1 (Neymar 71.; Diego Costa 56.), da bi u uzvratu domaćin slavio na Calderonu pogotkom Kokea u 5. minuti.

Sedam pobjeda i remi u osam utakmica

No, nakon toga, Kataloncima se otvorilo, u posljednjih osam dvoboja, imaju čak sedam pobjeda i remi protiv Atletica.

Barcelona će prizivati Messijeve golove, ni jedan igrač protiv “rojiblancosa” nije zabio više golova od njega. Argentinac im je u 28 utakmica utrpao 25 golova, uključujući tri hat-tricka.

Guardiola: Bayern nije favorit protiv Benfice

Pep Guardiola, čija se momčad u produžetku provukla u osmini finala protiv Juventusa, ne priznaje da je Bayern, koji lovi peti uzastopni plasman u polufinale Lige prvaka, favorit protiv Benfice.

Portugalska momčad u velikom je naletu, dobila je 19 do posljednjih 20 utakmica.
Prošlog vikenda, Benfica je s 5:1 pobijedila Bragu, dok su Bavarci odigrali skromnih 1:0 protiv Kovačevog Eintrachta.

Upozorenje Bavarcima može biti i prošlosezonski okršaj s Portom koji ih je u prvoj utakmici kod kuće pobijedio 3:1.

Bayern tri puta bolji od Benfice

Bayern i Benfica dosad su se tri puta susreli u europskim natjecanjima, svaki put kao pobjednik izašla je njemačka momčad. bilo je to u četvrtfinalu Kupa prvaka, u sezoni 1975/76 (0:0, 5:1), kad su Nijemci potom otišli do kraja i osvojili treći uzastopni naslov prvaka pobijedivši u finalu St. Etienne 1:0.

Slično je bilo i u sezoni 1981/82, kad su u 2. kolu Kupa prvaka, nakon 0:0 u Lisabonu, Bavarci slavili u uzvratu 4:1. Te sezone, Bayern je stigao do finala, gdje je s 1:0 slavila Aston Villa.

Treći put, Bayern i Benfica sastali su se u sezoni 1995/96, u 3. kolu Kupa Uefa. Jürgen Klinsmann zabio je sva četiri gola u pobjedi 4:1 u Münchenu, da bi u uzvratu dodao još dva u slavlju 3:1. Bayern je te godine osvojio Kup Uefa pobijedivši u dvije utakmice finala Bordeaux.

Benfica je po prvi put u četvrtfinalu Lige prvaka nakon ispadanja protiv Chelseaja 2001/12. Omjer portugalske momčadi u toj fazi natjecanja je 8-8. Benfica je dva puta bila europski prvak, 1961. i 1962.

Lewandowski 13, Jonas 18 golova u 2016.

Najveća prijetnja Benfici bit će, dakako, Robert Lewandowski, koji se mora čuvati kartona, jer bi mogao propustiti uzvratu u Lisabonu. Poljski napadač je u 2016. godini zabio 13 golova u 14 utakmica.

No, i Benfica ima svog napadačkog aduta. Brazilac Jonas je ove godine postigao 18 golova u 16 nastupa.