Danas u Poljskoj počinje Europsko prvenstvo, a hrvatski rukometaši idu po jedino zlato koje im nedostaje

Hrvatska u 16 sati u Katowicama igra protiv Bjelorusije

Croatia's Domagoj Duvnjak celebrates a goal during the 24th Men's Handball World Championships quarterfinals match between Poland and Croatia at the Ali Bin Hamad Al Attiya Arena in Doha on January 28, 2015. AFP PHOTO / MARWAN NAAMANI / AFP / MARWAN NAAMANI
FOTO: AFP

Čekanju je konačno došao kraj. Danas u Poljskoj počinje 12. izdanje Europskog prvenstva za rukometaše, a otvorit će ga upravo hrvatska reprezentacija dvobojem protiv Bjelorusije. Utakmica prvog kola skupine B u dvorani Spodek u Katowicama počinje u 16 sati.

Hrvatska je dvaput bila olimpijski pobjednik, jednom i svjetski prvak, ali na europskom se tronu nikad nije našla. S kontinentalnih smotri naša reprezentacije ima po dva srebra i bronce, a želja je u Poljskoj prvi put pokušati skočiti na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. No, jedno su želje, a drugo je realnost koja kaže da naši rukometaši ovom prilikom ipak nisu u najužem krugu favorita za zlato, što uostalom priznaju i sami.

Trojica starija od 30

Na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Kataru naša je nacionalna momčad zauzela šesto mjesto što je doživljeno kao neuspjeh, a posljedica je bila smjena izbornika Slavka Goluže. Njegov je nasljednik Željko Babić koji će po prvi put voditi reprezentaciju na velikom natjecanju, a osim izbornika, ima još dosta novosti u momčadi. Nema više kapetana Igora Vorija umjesto kojeg vrpcu oko ruke sada nosi Marko Kopljar, a samo su trojica igrača starija od 30 godina (Alilović, Stevanović, Horvat). Puno je tu mladića bez previše iskustva (Mamić, Šebetić, Cindrić), tako da je teško prognozirati kako će funkcionirati takva nova reprezentacija.

View this post on Instagram

Drago nam je da je Duvnjak odabrao rukometnu, a ne nogometnu karijeru! ⚽️🚫 #kauboji #Poljska2016

A post shared by EURO 2020 (@rtl_kauboji) on

Uvod baš i nije ponudio optimizam. U posljednjoj pripremnoj utakmici uoči EP-a Hrvatska je doživjela debakl protiv Slovenije (17:32), a loša je vijest i da naš najbolji igrač Domagoj Duvnjak ima problema s ozljedom gležnja i nije potpuno spreman. Unatoč svemu, među Kaubojima nema očajavanja.

“Možemo igrati opuštenije”

“Dosta je toga novo za ovo veliko natjecanje, čak mogu reći da su i ciljevi novi, očekivanja su nova, sve je novo, ali to nam ide u prilog. Prije smo odlazili s nekim teretom kako moramo donijeti nešto doma, bilo kakvu medalju, ali ovog puta je malo drugačije, ovaj put možemo igrati opuštenije i mislim da bez tolikog pritiska možemo bolje funkcionirati”, rekao je vratar Mirko Alilović za RTL.

Hrvatska, dakle, otvara prvenstvo protiv Bjelorusije koju predvodi neuništivi Sergej Rutenka. Nakon toga slijede dvoboji protiv Norveške u nedjelju i Islanda u utorak. Prve tri reprezentacije iz svake skupine idu u drugi krug.

“Možda već zvuči izblajhano kako je prva utakmica uvijek teška, ali to je stvarno tako. Sigurno je olakšavajuća situacija što ne otvaramo s Norveškom ili Islandom koji na papiru jesu kvalitetnije ekipe od Bjelorusa, ali mislim da nama svaka utakmica mora biti kao zadnja”, istaknuo je Ivan Čupić.