Dinamo je po 14. put osvojio Kup, a ovo je šest stvari koje morate znati o pobjedi protiv Slavena Belupa

Nakon što je Ejupi zabio za izjednačenje, pobjedu Dinamu donio je Rog

10.05.2016., Osijek, Stadion Gradski vrt - Utakmica finala Hrvatskog nogometnog kupa, GNK Dinamo - NK Slaven Belupo. Filip Ozobic, Marko Pjaca.
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Dinamo u finalu Kupa nije dozvolio iznenađenje, pobjedom 2:1 protiv Slaven Belupa osvojio je 14. hrvatski Kup, golovima dva Marka, Pjace i Roga, potvrdio osvajanje dvostruke krune.

Ipak, dvoboj na osječkom Gradskom vrtu, za razliku od prvenstvene utakmice od prije četiri dana, nije bio “jednosmjerna ulica”, Koprivničani su se u svom drugom finalu Kupa u povijesti, dobro suprotstavili Dinamu, a mi smo izdvojili šest najzanimljivijih detalja s utakmice.

1. Rog zaigrao kao špica i zabio odlučujući gol

Odlučujući pogodak na utakmici, za konačnih 2:1 u 77. minuti zabio je Marko Rog s 30-ak metara. Zanimljivo, počeo je u vrhu napada, kao jedina Dinamova ‘špica’, dok su Fernandes, Hodžić i Henriquez utakmicu započeli na klupi.

“Evo, prošle godine sam u finalu Kupa promašio veliki zicer igrajući za Split, mogli smo tada stići do trofeja, a danas sam zabio sa 30 metara. To je nogomet”, kazao je Rog.

10.05.2016., Osijek, Stadion Gradski vrt - Utakmica finala Hrvatskog nogometnog kupa, GNK Dinamo - NK Slaven Belupo. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL

2. Velika pogreška vratara Rozmana

Iako će se pamtiti Rogov pogodak, treba priznati da je u toj situaciji izrazito loše reagirao vratar Slavena Matjaž Rozman. Do tad je bio vrlo siguran, a onda je na skliskoj i kišom natopljenoj travi loše ukrotio jednu “žabicu”, loptu koja se nezgodno odbila od podloge tik pred vratima.

Slaven Belupo po drugi je put u klupskoj povijesti izborio finale, ne i osvoji Kup. I 2007. je također izgubio od Dinama.

Matjaž Rozman i Marko Rog PIXSELL

3. Pjaca ponovno strijelac

Otkako se ekspresno, za mjesec dana vratio oporavljen od loma ključne kosti, Marko Pjaca ne prestaje zabijati. Nakon što je isprobao teren u prvoj utakmici po povratku, odigrao samo 12 minuta u derbiju protiv Rijeke na Rujevici, snažni Dinamov ofanzivac nanizao je golove u četiri sljedeće utakmice, protiv Splita, Istre i Slavena u prvenstvu, a zatim i u finalu Kupa. Pjaca je u sjajnoj formi, bit će veliki adut na Euru.

Filip Ozobić i Marko Pjaca PIXSELL

4. Ejupi – koprivnički stroj za golove

Muzafer Ejupi zabio je u finalu Kupa svoj 18. gol u sezoni. U prvenstvu ih je postigao 15, u Kupu pridodao još tri. Napadač rođen prije 27 godina u Skopju stigao je prije godinu i pol iz tajlandske Songkhle a u Koprivnicu, gdje se, s ogzirom na broj golova, neće još dugo zadržati.

Muzafer Ejupi PIXSELL

5. Mamić komplimentirao Slavenu

Trener Dinama Zoran Mamić priznao je kako je Kopićeva momčad bila u većem dijelu utakmice ravnopravan suparnik.

“Komplimenti Slavenu, igrali su jako dobro i čvrsto. Zabili su nam gol nakon našeg lošeg rasporeda i pojavila se mala nervoza. No, najvažnije je da smo osvojili trofej. Za dva dana nitko nas neće pitati kako smo igrali. Broje se samo naslovi i rezultati”, izjavio je Mamić nakon nove dvostruke krune, već desete za Dinamo.

Zoran Mamić PIXSELL

6. Janica i 2262 gledatelja na tribini

Janica Kostelić je kao posebna izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović bila u Osijeku na finalu Kupa, naravno, u novoj, službenoj ulozi, onoj doministrice sporta. Iako bez formalnog obrazovanja, četverostruka olimpijska pobjednica prihvatila se teške dužnosti koju joj je povjerila ova Vlada, skrivajući se iza Janičinog autoriteta.

Broj gledatelja na finalu Kupa bio je mizeran, precizni brojač došao je do 2262 gledatelja na tribinama. U Osijeku je pljuštala kiša, vjerojatno je to otjeralo dio zainteresiranih. Ali, ni povoljniji vremenski uvjeti ne bi uljepšali sliku hrvatskog nogometa…

10.05.2016., Osijek, Stadion Gradski vrt - Utakmica finala Hrvatskog nogometnog kupa, GNK Dinamo - NK Slaven Belupo. Janica Kostelic. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL

Janica Kostelić