Dobiti Francuze bit će teško. No, argumenti za našu pobjedu, smatram, zapravo su racionalni

Po mentalnoj stabilnosti, volji za pobjedu i hladnim egzekucijama, Hrvatskoj nitko nije ni blizu

World Cup - Semi Final -  Croatia v England Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Ivan Perisic celebrates scoring their first goal   REUTERS/Carl Recine CARL RECINE
FOTO: PIXSELL

Analize ovog Telegramovog amatera nisu se od, prvog teksta, u kojem smo prognozirali barem polufinale, pa do danas, temeljile na optimizmu. Optimizam je, kako se to često kolokvijalno kaže, samo specifično stanje duha, koje ne mora imati, i najčešće nema veze s racionalnim procjenama.

Možete biti najveći optimist na svijetu, ali nikad nećete ni pokušati tvrditi, razumijete li se bar malo u košarku, da će Hrvatska ikad pobijediti bilo koju ozbiljnu NBA selekciju. Možete biti najveći optimist na svijetu, pa se svejedno nećete kladiti da će Marin Čilić osvojiti Wimbledon, jer Čiliću, sasvim očigledno, nedostaje ona čvrsta mentalna struktura koja odlikuje Dalićevu reprezentaciju.

Sasvim racionalni argumenti za pobjedu Hrvatske

Možete pokušati pomiješati racio i optimizam, pa se nadati da će Sandra Perković jednom biti proglašena najboljom atletičarkom na svijetu, jer, eto, u nizu godina apsolutno dominira u svojoj disciplini. Međutim, ako ste uistinu racionalni, morate znati da Sandra Perković vjerojatno nikad neće biti proglašena najboljom atletičarkom na svijetu, jer je svojedobno uhvaćena u dopingu. A taj je, nesporno racionalni argument, puno jači od jednako racionalnih argumenata njenih rezultata.

Da biste se, međutim, nadali pobjedi hrvatske nogometne reprezentacije u nedjelju popodne, uopće ne trebate biti optimist, niti trebate miješati vaše eventualno prirodno vedro stanje duha s racionalnim argumentima. Naprosto zato što u korist Hrvatske govore baš posve racionalni argumenti, a ne dojmovi, osjećaji i raspoloženja. I to na dvije razine, uže igračkoj i šire natjecateljskoj. Igrački govoreći, često se kaže kako je Francuska, iza Brazila ili uz Brazil, najtalentiranija reprezentacija na svijetu.

Usporedba najboljih hrvatskih i francuskih nogometaša

Pogledajmo, jedan na jedan, je li baš tako. Francuski najbolji nogometaš Paul Pogba igra u Manchester Unitedu, s kojim ove sezone nije uspio proći u četvrtfinale Lige prvaka. Hrvatski najbolji igrač Luka Modrić jedan je od vodećih nogometaša Reala, s kojim je ove godine osvojio treću uzastopnu Ligu prvaka. Drugi najbolji hrvatski igrač, veznjak Barcelone Ivan Rakitić, i ove je godine premoćno osvojio španjolsko prvenstvo.

Drugi najbolji francuski igrač, Antoine Griezmann, sa svojim Atleticom preplaćen je uglavnom na treća mjesta u španjolskom prvenstvu. Samuel Umtiti, jedan od najvažnijih francuskih obrambenih igrača, odigrao je ove godine dosta utakmica za Barcelonu, ali ne možemo reći da je njen udarni prvotimac. Naš centarhalf Dejan Lovren jest, pak, stalni prvotimac Liverpoola, koji je igrao finale Lige prvaka.

Veterani Mandžukić i Perišić ipak su važniji od Mbappea

Kad je, pak, riječ o x faktorima, dakle o igračima koji iza sebe nisu imali briljantnu sezonu, ali na koje se mora računati u najvećim utakmicama, Mario Mandžukić i Ivan Perišić veterani su koji su u srijedu pobijedili Englesku. Jedini stvarni francuski x faktor jest Kylian Mbappé, devetnaestogodišnjak koji je uništio Argentinu, i koji bi uskoro mogao postati jedan od najboljih igrača na svijetu.

No u najvažnijoj utakmici na svijetu racionalno je dati prednost veteranima, ispred devetnaestogodišnjaka. Naposljetku, često se govori kako Francuska ima sjajnu obranu. Ali, ta navodna sjajna francuska obrana primila je tri komada od prilično zbunjene Argentina. Osim protiv Rusije, hrvatska obrana u nijednoj utakmici nije primila više od jednog pogotka. Dakle, svi ovi hladni, statistički podaci, govore kako je Hrvatska u igračkoj prednosti.

Pametan, oportunistički i požrtvovni nogomet Hrvatske

Natjecateljsku prednost ne treba posebno elaborirati, jer se baš ni jedna reprezentaciji nije približila mentalnoj stabilnosti, volji za pobjedom i hladnim egzekucijama u najvažnijim momentima utakmice, što je sve Hrvatska pokazala na ovo Svjetskom prvenstvu. Utakmica s Francuskom bit će strahovito teška, jer je Francuska mnogo bolja od Engleske, Rusije ili Danske, i slabija, zapravo, jedino od Brazila.

Međutim, mislimo kako postoji dovoljno racionalnih argumenata, da ustvrdimo kako će Hrvatska svojim pametnim, oportunističkim i maksimalno požrtvovnim nogometom, u nedjelju osvojiti Svjetsko prvenstvo. Na kraju, iznimno je bitno naglasiti da je hrvatska nogometna reprezentacija već nadmašila sve predviđene ciljeve, i kako ama baš nitko nema pravo ni na jedan prigovor, ako Modrićeva i Dalićeva ekipa u nedjelju izgubi. No, prilično smo čvrsto uvjereni da se to neće dogoditi.