HNS objavio da Zdravko Mamić ostaje izbornik, Čačić novi pomoćnik

Čačiću se zamjera nedostatak iskustva. Ima ga više od prethodnika

21.08.2015., stadion Kranjceviceva, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 7. kolo, NK Lokomotiva - NK Inter Zapresic. Ante Cacic. 
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Ante Čačić novi je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije s mandatom dogovorenim do kraja srpnja 2018. godine. Odluku je i to jednoglasno donio Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza. Njegovo imenovanje očekivan je i unaprijed najavljen potez. Budući da mnogi ovu odluku HNS-a vide isključivo kao potvrdu nastavka vladanja nekolicine pojedinaca hrvatskim nogometom (Šuker, Mamić), i prije službene potvrde informacije reakcije navijačkog puka većinom su bile negativne.

Pred Čačićem je posao karijere, nesumnjivo najveći zadatak u njegovoj gotovo 30 godina dugoj trenerskoj karijeri u kojoj se kao najveći uspjeh ističe naslov hrvatskog prvaka s Dinamom iz sezone 2011/12., kao i osvojen Kup 2012. godine.

Traži mu se pogreška

Iako još nije niti zagrijao stolac smišljajući strategiju za nadolazeće utakmice reprezentacije, publika traži njegovu pogrešku. Zamjera mu se povezanost s vrhom hrvatskog nogometa i apostrofira se da je upravo ta povezanost njegov najveći trenerski uspjeh. U pitanje se dovodi njegovo iskustvo i trenerska spremnost preuzimanja izabrane vrste koja je u silaznoj putanji u kvalifikacijama za Euro, no, premda navedeno i nije neistina, treba ustvrditi da i posljednja trojica njegovih prethodnika u trenutku preuzimanje reprezentacije nisu donijeli dugogodišnji staž na trenerskoj klupi, možda tek neke svježe ideje.

Po godinama iskusnijeg izbornika Hrvatska je imala samo u Otti Bariću, strategu velike karijere, koji je nacionalnu vrstu vodio od 2002. do 2004. godine.

Slaven Bilić

Danas je apsolutni hit među trenerima u engleskoj Premierligi. Njegov West Ham niže pobjede protiv velikana, no kada je u srpnju 2006. naslijedio Zlatka Kranjčara imao je iza sebe samo trenerski angažman u Hajduku i na klupi hrvatske mlade reprezentacije.

Igor Štimac

Vodio je kratko Hajduk, Cibaliju i Zagreb, imao pauzu u trenerskoj karijeri i u srpnju 2012. preuzeo reprezentaciju. Klupu Hrvatske prepustio je Niki Kovaču u završnici kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Niko Kovač

Došao kao Štimčev nasljednik u listopadu 2013., publika ga je sjajno prihvatila, vodio je momčad na Mundijalu u Brazilu, a otkaz dobio nakon posljednje akcije reprezentacije. Trenersko iskustvo? Red Bull Salzburg i hrvatska mlada reprezentacija.

Ante Čačić

Što donosi uskoro 62-godišnji Čačić teško je u ovome trenutku reći, no jasno je da mora donijeti odlazak na Europsko prvenstvo. Je li dovoljno stručan i kompetentan za poziciju na koju je zasjeo pokazat će upravo ovaj rezultat, premda niti eventualni plasman Hrvatske u Francusku neće s njega skinuti etiketu čovjeka koji radi po nalogu onih koji vode domaći nogomet.

Trener je koji je neke klubove (Inter, Osijek…) uvodio u prvenstvo Hrvatske, ali biografija mu pamti i ispadanja iz druge lige domaćeg nogometa (Radnik). Lokomotivu, čiji je trener u ovom mandatu postao početkom lipnja, ostavio je na petom mjestu prvenstvene ljestvice. Pred zadatkom je trenerske karijere i prava na pogrešku nema. A Hrvatska bez utakmica na Euru ne bi bila samo njegova pogreška, već i pogreška njegovog prethodnika i čelnika Saveza.