Fantela i Marenić u subotu jedre za zlato, u Izraelu zaostaju bod za vodećim Australcima

Start plova za odličja za deset najboljih sutra je predviđen u 14. 30 sati

FOTO: AFP

Hrvatska posada u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić drže drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u izraelskoj Haifi i u subotu će u plovu za odličja deset najboljih posada pokušati uzeti zlato jer imaju samo bod zaostatka za vodećim Australcima Mathewom Belcherom i Willom Ryanom.

Fantelu i Marenića nakon 11 odrađenih jedrenja samo jedan bod i jedan plov dijeli od njihove ukupno šeste medalje sa svjetskih prvenstava od 2009., a pokušat će osvojiti i drugo svjetsko zlato. Naša posada je osvojila svjetski naslov 2009. godine, no otad su dominirali Australci, pogotovu Matthew Belcher koji ima pet svjetskih zlata u nizu, s dvojicom različitih flokista.

Australcima žalba nije prošla

Australci su već u petak pokušali zlatno odličje riješiti za zelenim stolom, uložili su prosvjed na našu posadu u desetom plovu, međutim suci su ocijenili da Fantela i Marenić nisu prekršili pravilo prednosti puta pri obilasku zavjetrinske oznake i prosvjed je odbačen.

U petak su održana također dva jedrenja, a Fantela i Marenić su bili treći i osmi.
Start plova za odličja za deset najboljih sutra je predviđen u 14. 30 sati. Rusi Pavel Sozykin i Denis Gribanov na trećem mjestu zaostaju 14 bodova za Australcima i 13 bodova za hrvatskom posadom, što znači da u sustavu dvostrukih bodova koji se primjenjuje u finalu ako primjerice dvije vodeće posade završe plov za odličja kao deveti i deseti zlato uzimaju Rusi.