Fiba objasnila novi sustav kvalifikacija, kontinentalna prvenstva svake četiri godine

Na Svjetskom prvenstvu 2019. igrat će 32 reprezentacije

France's shooting guard Nicolas Batum (L) goes to the basket during the round of 8 basketball match between France and Latvia at the EuroBasket 2015 in Lille, northern France, on September 15, 2015. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
FOTO: AFP

Svjetsko košarkaško prvenstvo igrat će se tek 2019. godine, objavila je Fiba na predstavljanju novog sustava natjecanja. Osim toga, kontinentalna prvenstva, počevši od 2017. godine, igrat će se svake četiri, a ne svake dvije godine. Završni turniri spomenutih natjecanja igrat će se u rujnu.

Reprezentacije će u svakom kvalifikacijskom ciklusu biti podijeljene na “A” i “B” diviziju. Svi kontinenti imat će po 16 selekcija u “A” diviziji, osim Europe kod koje će biti 32 reprezentacije. Sve ostale države će igrati “B” diviziju.

Na Svjetskom prvenstvu 2019. igrat će 32 reprezentacije, objavila je Fiba, samo domaćin tog turnira neće biti u kvalifikacijama. Po 12 predstavnika imat će Europa, po sedam Amerika i Azija s Oceanijom, dok će Afrika imati pet predstavnika.

Europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igrat će se od studenog 2017. do veljače 2019. u dva kruga. Želja je Fibe da reprezentacije, po uzoru na druge sportove, igraju što više utakmica pred svojom publikom. U osam skupina europskih kvalifikacija bit će po četiri reprezentacije. Igrat će se u razdoblju od studenog 2017. do lipnja 2018., a po tri najboljeplasirane zemlje iz svake skupine igrat bit će u drugom krugu podijeljene u četiri skupine po šest zemalja, a prenosit će i bodove iz prvog kruga. To znači da će selekcije u drugom krugu igrati samo protiv onih zemalja u skupini protiv kojih nisu igrale u prvom krugu, odnosno još šest utakmica. Te će se utakmice igrati u rujnu i studenom 2018, te veljači 2019. godine.

I sustav kvalifikacija za EuroBasket 2021. godine bit će sličan ovome za SP. Kvalifikacije za EuroBasket 2021. započinju u studenom 2019., a završavaju u veljači 2021. godine.