FIFA-u optužuju da je namjestila domaćinstvo Svjetskog prvenstva JAR-u, Rusiji i Katru. Ispitat će i Blattera?

Američka državna tužiteljica kaže da je FIFA u 24 godinu primila 150 mil. dolara mita

Sepp Blatter
FOTO: AFP
  • Devet Fifinih dužnosnika i četiri direktora menadžerskih agencija uhićena su pod sumnjom da su primili mito u iznosu od 100 milijuna dolara
  • Predsjednik Fife Sepp Blatter nije među optuženima, što je potvrdio i glasnogovornik Fife Walter de Gregorio
  • Dužnosnici su optuženi da su primali mito tijekom 24 godine, a američki tužitelji tvrde da su se urotili sa sportskim menadžerima kako bi ‘ubili konkurenciju’ i zadržali unosne ugovore za sebe
  • Američko tužiteljstvo je na konferenciji u New Yorku poručilo kako je ovo samo početak

Američka državna tužiteljica Loretta Lynch održala je konferenciju za medije u kojoj je progovorila o skandalu i današnjim uhićenjima u Fifi. Lynch je rekla kako su Fifini dužnosnici iskoristili svoje pozicije i povjerenje koje su dobili kako bi prikupljali mito.

Služili svojim interesima

– To su stalno radili, godinu za godinom, turnir za turnirom – izjavila je Lynch te je napomenula kako su samo 110 milijuna dolara primili za organizacjiu Copa América Centenario koji će se dogodine održati u SAD-u. Uz to spomenula je da su petorica Fifinih dužnosnika optuženi za primanje mita vezanog uz izbor domaćina Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoafričkoj Republici, a dio ih je optužen za primanje mita za izbore čelnika Fife 2011. Također, dio optužbi se odnosi i na sponzorski ugovor između reprezentacije Brazila i jednog velikog američkog proizvođača sportske odjeće.

– Oni su korumpirali nogometni biznis kako bi služili svojim interesima. Optuženi su za reketarenje, prevaru i pranje novca. 14 optuženika imalo je različite uloge u tome, ali ono što im je zajedničko je pohlepa koja ih je dovela do toga da iskoriste svoju poziciju za zaradu – rekla je Lynch.

Što je s Blatterom?

Okupljene novinare je zanimala sudbina predsjednika Fife, Seppa Blattera.

– Istraga se nastavlja i ne namjeravam komentirati statuse svakog pojedinaca. Tako ne mogu komentirati niti status gospodina Blattera – izjavila je tužiteljica te je dodala kako uhićenja nisu namjerno tempirana kako bi se podudarala s izborima u Fifi.

No, iz ureda švicarskog glavnog tužitelja poručili su za BBC kako bi Blatter mogao biti ispitan.

– Teoretski i ovisno o rezultatima istrage, Sepp Blatter bi mogao biti ispitan u narednim tjednima, kao i svaka osoba koja je sudjelovala u dodjeli Svjetskih prvenstava – izjavio je za BBC glasnogovornik Ureda.

Lynch je također na konferenciji kazala da su Fifini dužnosnici u posljednje 24 godine primili ukupno 150 milijuna dolara mita.

Svjetska prvenstva u Rusiji i Katru isto namještena?

U međuvremenu, švicarske vlasti pokrenule su odvojenu istragu oko trgovine glasovima prilikom izbora domaćina Svjetska prvenstva u Rusiji 2018. i Katru 2022. godine, javlja BBC.

Švicarska policija objavila je da će ispitati 10 članova Fifinog izvršnog odbora koji su sudjelovali u glasovanju kojim su kao domaćini izabrane spomenute države, a prema CNN-u jedan od njih će biti ruski ministar sporta Vitaly Mutko.

Švicarci blokirali račune

Također, švicarsko ministarstvo pravosuđa (FOJ) blokiralo je račune u nekoliko banaka nakon današnjeg privođenja dužnosnika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) optuženih za umiješanost u korupciju. Kako prenose švicarski mediji, FOJ je blokirao račune za koje se sumnja da je preko njih tekao novac za podmićivanje.

“U skladu sa zahtjevima američkog pravosuđa, FOJ je zatražio blokadu računa u nekoliko banaka kroz koje je tekao koruptivni novac, kao i zapljenu nekih dokumenata,” poručili su iz FOJ-a.

Što na sve kaže jedini Blatterov protukandidat?

Jedini protukandidat Seppu Blatteru na skorašnjim izborima za novog predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) jordanski princ Ali Bin Al Hussein komentirao je privođenje dužnosnika FIFA-e zbog sumnji u umiješanost u korupciju.

“Ovo je tužan dan za nogomet. Bio sam šokiran kada sam čuo vijesti o privođenju dužnosnika FIFA-e. Moramo prekinutu krizu koja već duže vrijeme traje u krovnoj nogometnoj organizaciji,” kazao je jordanski princ.

Blatterov suparnik smatra kako je vrijeme da FIFA ponovo dobije vodstvo koje prihvaća odgovornost za svoje postupke i koje će štititi interese nacionalnih saveza.

“Vrijeme je da FIFA dobije vodstvo koje će nas prestati sramotiti,” poručio je princ Ali Bin Al Hussein.

FBL-FIFA-CANDIDATES-COMBO-FILES
Princ Ali Bin Al Hussein i Sepp Blatter AFP

Tko je tko u FIFA-inoj aferi

Kratke biografije devetorice privedenih u velikoj korupcijskoj aferi koja je potresla vrh Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

JEFFREY WEBB (Kajmanski otoci, 50 godina): Dopredsjednik FIFA-e i član Izvršnog odbora. Ujedno i predsjednik Nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF), te predsjednik Nogometnog saveza Kajmanskih otoka. Priveden u Zurichu.

EUGENIO FIGUEREDO (Urugvaj, 83): Dopredsjednik FIFA-e i član IO, bivši predsjednik Južnoameričkog nogometnog saveza (CONMEBOL), bivši predsjednik Urugvajskog nogometnog saveza. Bivši nogometaš i menadžer. Priveden u Zurichu.

EDUARDO LI (Kostarika, 56): Član IO Fife, član IO CONCACAF-a, predsjednik Nogometnog saveza Kostarike. Priveden u Zurichu.

JULIO ROCHA (Nikaragva, 64): Član FIFA-inog razvojnog ureda, predsjednik Nogometnog saveza Nikaragve. Priveden u Zurichu.

COSTAS TAKKAS (Velika Britanija, 58): Ataše predsjednika CONCACAF-a, bivši glavni tajnik Nogometnog saveza Kajmanskih otoka. Priveden u Zurichu.

JACK WARNER (Trinidad in Tobago, 72): Bivši dopredsjednik FIFA-e i član IO-a. Bivši predsjednik CONCACAF-a, posebni savjetnik nogometnog saveza Trinidad i Tobaga. Priveden u Zurichu.

RAFAEL ESQUIVEL (Venezuela, 68): Član IO CONMEBOL i predsjednik Nogometnog saveza Venezuele. Priveden u Zurichu.

JOSE MARIA MARIN (Brazil, 83): Član FIFA-inog Organizacijskoga odbora za olimpijski turnir u Rio de Janeiru, bivši predsjednik Brazilskog nogometnog saveza. Priveden u Zurichu.

NICOLAS LEOZ (Paragvaj, 86) – Bivši predsjednik CONMEBOL-a. Priveden u Zurichu

 

Pročitajte još o temi na Telegramu:

Najveća Fifina afera (navodno) nema veze s Blatterom, ali njegova karijera ionako je puna skandala. Ovo su neki

Fifa tvrdi kako Blatter sigurno nije umiješan u korupciju (i da neće biti promjene domaćinstava SP-a)

Zbog velikog korupcijskog skandala uhićeni visoki dužnosnici Fife. Ovo je 9 stvari koje trebate znati o tome

Velika policijska akcija u Zürichu, uhićeno nekoliko visokih dužnosnika FIFA-e. Izručit će ih SAD-u i optužiti za korupciju