Fifa tvrdi kako Blatter sigurno nije umiješan u korupciju (i da neće biti promjene domaćinstava SP-a)

Blatter sigurno ne pleše od sreće u svom uredu, kaže glasnogovornik Fife

FIFA spokesman Walter De Gregorio arrives to give a press conference at the FIFA headquarters, on May 27, 2015 in Zurich. Swiss police on Wednesday raided a Zurich hotel to detain six top football officials as part of a US investigation into tens of millions of dollars of bribes paid to sport leaders, Swiss authorities and media reports said.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Povodom današnjih uhićenja Fifinih čelnika u Zürichu Svjetska nogometna organizacija održala je izvanrednu konferenciju za medije na kojem je njen glasnogovornik Walter De Gregorio istaknuo da je istragu oko domaćinstava svjetskih nogometnih prvenstava inicirala sama Fifa, da je ona u ovom kontekstu oštećena strana te da tajnik Jérôme Valcke i predsjednik Sepp Blatter nisu umiješani.

Podsjetimo, Američko tužiteljstvo objavilo je danas kako je podiglo optužnicu protiv devetorice visokih dužnosnika Fife među kojima su i dvojica aktualnih dopredsjednika, te petorice izvršnih direktora tvrtki koje se bave sportskim marketingom zbog korupcije. Švicarska policija je pak jutros na zahtjev američkih vlasti uhitila šestoricu visokih dužnosnika Fife u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju, a među njima su i dopredsjednici Fife Jeffrey Webb, predsjednik CONCACAF-a i Nogometnog saveza Kajmanskih Otoka, te Urugvajac Eugenio Figueredo, bivši predsjednik CONMEBOL-a.

Dvije odvojene istrage – u Švicarskoj i SAD-u

Prema navodima New York Timesa, u čitavu operaciju reketarenja i pranja novca preko Fife bilo je uključeno više od 10 osoba, ali u srijedu ujutro se nisu sve one nalazile u Zurichu. Među osumnjičenima nije i sam predsjednik Fife, 79-godišnji Švicarac Sepp Blatter, koji se nalazi na čelu krovne svjetske nogometne organizacije od 1998. godine, te je glavni favorit za novi mandat na izborima koji će se održati u petak.

Istodobno, švicarske vlasti objavile su kako su otvorile istragu protiv pojedinaca koji su bili članovi Izvršnog odbora Fife 2010. godine zbog sumnje u pronevjeru i pranje novca tijekom izbora zemalja domaćina svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine. Ta je istraga otvorena neovisno o onoj američkih istražitelja. Ured švicarskog glavnog tužitelja objavio je kako ispituje 10 osoba koje su bile članovi IO Fife 2010. godine kada je SP 2018. dodijeljeno Rusiji, a SP 2022. Kataru. Također, iz središta Fife zaplijenjeni su dokumenti pohranjeni u njihovim IT sustavima.

Blatter je, kaže glasnogovornik, fokusiran na izbore

Glasnogovornik Fife De Gregorio nije mogao potvrditi koji su točno Fifini dužnosnici uhićeni te je istaknuo da se neće održati ponovno glasovanje te da će Svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine biti održana u Rusiji i Kataru, kako je bilo i planirano.

Medije je jako zanimala budućnost predsjednika Fife Blattera i njegova umiješanost u današnji skandal, što je glasnogovornik demantirao. Također, De Gregorio je istaknuo da je predsjednik Fife fokusiran na događaje u petak, kada se održavaju novi izbori za čelnika te organizacije, a on je kandidat za peti mandat.

Glasnogovornik Fife Walter De Gregorio na konferenciji
Glasnogovornik Fife Walter De Gregorio na konferenciji AFP/AFP

Po riječima glasnogovornika, Blatter je smiren i surađuje sa svima, ali nije sretan zbog nedavnih zbivanja.

Obećali nezavisno izvješće o domaćinstvima SP-a

“Nitko od nas nije znao da se ovo sprema. Da sam znao, legao bih ranije u krevet sinoć. Blatter? Pa sigurno ne pleše od sreće u svom uredu. No, miran je i surađuje sa švicarskim vlastima. Nije baš presretan zbog ovoga, ali svjestan je da su ovo posljedice nečega što smo mi pokrenuli”, dodaje glasnogovornik Fife.

Također, kazao je da će Fifa objaviti puno izvješće američkog odvjetnika Michaela Garcije, kojeg je Fifa angažirala da provede neovisnu istragu o dodjeli domaćinstava SP-a 2018. i 2022., no kad je izvješće dovršio nije ga htjela objaviti u cijelosti, već je ustvrdila da nije bilo korupcije. Stoga je Garcia dao otkaz, a njegovo je izvješće dodatno potaknulo američku istragu korupcije u Fifi.

Sve o uhićenjima u Fifi možete pratiti OVDJE