Juventus - Barcelona 1-3: Rakitić i Barcelona slave naslov prvaka Europe, Ivan: 'Ovo je najvažniji gol moje karijere'

Hrvatski reprezentativac je zabio prvi gol u berlinskom finalu

Barcelona's players celebrate with the trophy after the UEFA Champions League Final football match between Juventus and FC Barcelona at the Olympic Stadium in Berlin on June 6, 2015.  FC Barcelona won the match 1-3.   AFP PHOTO / LLUIS GENE
FOTO: AFP

Nogometaši Barcelone ovogodišnji su osvajači Lige prvaka. U završnoj utakmici natjecanja igranoj na berlinskom Olimpijskom stadionu španjolski su prvaci slavili, uz pogodak Ivana Rakitića, 3-1 pobjedu protiv Juventusa i u borbi dva velikana stigli do treće krune u sezoni u kojoj su slavili ligaški i naslov u Kupu kralja.

– Bio je to moj najvažniji gol u karijeri – rekao je između ostalog Rakitić nakon utakmice, a sve izjave pročitajte ovdje.

Ukupno 60. finale prestižnog klupskog nogometnog natjecanja donijelo je katalonskom klubu ukupno petu krunu u osmom finalu, i četvrtu od 2006. iz jednako toliko finala.

Finale Lige prvaka

Rakitić za nogometnu povijest

Ivan Rakitić odigrao je 91. minutu za Barcelonu kroz koje se upisao u nogometnu povijest, postavši prvi igrač ikada koji je u dvije uzastopne sezone osvojio naslove u Europskoj ligi i Ligi prvaka, nastupivši pritom za dva različita kluba. Lani je kao kapetan predvodio Sevillu do trofeja, a ove sezone ostvario i najveći san, ukupnu pobjedu u Ligi prvaka.

https://rutube.ru/video/872405345be9a1e121385f59a702e18e/

Utakmica u Berlinu započela je na najbolji mogući način za španjolskog prvaka. Početna euforija s tribina još se nije niti stišala kada je hrvatski nogometni reprezentativac okrunio fantastičnu akciju Barcelone i naciljao lijevom nogom lijevu stranu vratiju Gianluigija Buffona. Sjajni talijanski vratar ostao je nemoćan kod njegova udarca za gol koji su iskombinirala čak devetorica Barceloninih nogometaša, svi osim Luisa Suareza.

Dominacija Barcelone

Pogodak Rakitića iz 4. minute dao je dodatnu snagu španjolskim prvacima koji su nastavili prijetiti preko Neymara i Lionela Messija, a potom i Danija Alvesa čiji je udarac zaustavio talijanski golman. Očekivana dominacija Barcelone u polju nastavila se i u narednim minutama, a Juventusovi nogometaši bili su ti koji su odoljevali kombinacijama igrača Luisa Enriquea sve do sredine prvog poluvremena kada su, prvo Morata, a potom i Marchiso okušali svoje udarce. Oba, ipak, nisu zahtjevala reakciju Barcelonina golmana Marc-Andrea ter Stegena koji je, pak, bio na visini zadatka samo minutu pred odlazak na odmor kada je ukrotio Marchisov udarac po sredini vratiju.

Juventusovo izjednačenje

Početak drugoga poluvremena ponudio je u potpunosti drugačiju sliku utakmice. Petnaestak minuta dominacija Juventusove momčadi najavio je Moratin gol iz 55. minute kada je bivši igrač Real Madrida iskoristio jedan odbijanac nakon pokušaja Carlosa Teveza. I u trenucima očite Barcelonine ranjivosti ukazao se Luis Suarez u 68. minuti i donio Barceloni novu prednost. Većinu je posla odradio Lionel Messi, čiji je prizemni udarac s lijeve strane šesnasterca završio na Buffonovoj ruci. Akciju su pratili Rakitić i Suarez, a Urugvajac je bio taj koji je prije stigao do lopte i svojim sedmim golom u natjecanju, pokazalo se, donio Barceloni prednost koju više neće ispuštati.

Neymaru poništen pogodak, Xavijev rekord

Stigla je Barcelona tri minute kasnije do još jednog gola, no sasvim opravdano poništio ga je sudac Cuneyt Cakir primijetivši da je Neymarov trzaj glavom bio popraćen i igranjem rukom kojom je skrenuo loptu u gol. Brazilac je, ipak, u 97. minuti stigao do svog desetog ovosezonskog gola u natjecanju, izjednačivši se pritom učinkom s Messijem, postavivši konačan rezultat utakmice.

Dodajmo da je svoju posljednju utakmicu za Barcelonu odigrala klupska legenda, Xavi. Nastup u finalu Lige prvaka bio mu je rekordni 151 u tom natjecanju (jedan više od Ikera Casillasa) i 767 ukupno za Barcelonu.


Juventus – Barcelona 1:3

Juventus: Buffon, Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra, Marchisio, Pirlo, Pogba, Vidal, Tevez, Morata (Storari, Ogbonna, Padoin, Sturaro, Pereyra, Coman, Llorente).

Barcelona: Ter Stegen, Alves, Pique, Mascherano, Alba, Rakitic, Busquets, Iniesta, Messi, Suarez, Neymar ( Bravo, Bartra, Mathieu, Adriano, Xavi, Rafinha, Pedro).

91. minuta – Mathieu je zamijenio Rakitića.

90. minuta – Igrat će se pet minuta nadoknade.

89. minuta – Marchisio je tukao, gađao je sami kut, ali Ter Stegenn zasutavlja.

86. minuta – Suarez je ostao ležati na podu nakon jednog duela s Bonuccijem. Liečnički tim mu je morao ukazati pomoć.

84. minuta – Suarez je sada loše pucao. Llorente je ušao umjesto Morate.

82. minuta – Rakitić je sjajno odigrao za Piquea u 16-erac, ali je branič Barcelone tukao jako i daleko od gola.

79. minuta – Pereyra mijenja Vidala.

78. minuta – Ovacije za Xavija. Ušao je u igru umjesto Inieste i postao rekorder sa 151 nastupom u Ligi prvaka.

77. minuta – Messi je tukao s 25 metara iz slobodnog udarca, ali visoko iznad gola..

71. minuta – Barcelona je opet zabila, ali gol je poništen. Neymar je zatresao mrežu, ali pritom je dirao loptu rukom i sudac je opravdano poništio pogodak.

68. minuta – GOOOOOL! Suarez je doveo Barcelonu u novo vodstvo! Urugvajac je zabio iz odbijanca nakon što je Buffon obranio, ali ne i ukrotio udarac Messija.

68. minuta – Juventus je preuzeo inicijativu. Pogba je sada srušen u kaznenom prostoru, situacija je bila dosta dvojbena.

65. minuta – Pogba je tukao po sredini gola, obranio je Ter Stegen.

63. minuta – Tevez je sada mogao zabiti. Dobio je loptu na vrh 16-erca, gađao je bliži kut, ali je lopta otišla preko gola.

61. minuta – Morata je zabio pogodak u posljednje tri utakmice u Ligi prvaka.

55. minuta – GOOL Morata je došao do odbijanca u 16-ercu te je zakucao loptu u gol.

51. minuta – Surez je odigrao za Messija nakon sjajne akcije, ali je njegov udarac otišao pokraj lijeve stative.

48. minuta – Povukao je Rakitić kontru. Pet nogometaša Barcelone krenulo je prema Buffonovim vratima, koja su branila samo trojica Juventusovih nogometaša. Rakitić je u 16-ercu poslužio Suareza. Tukao je Urugvajac prema vraima, ali je Buffon fantastično odreagirao.

48. minuta – Pirlo je izveo slobodan udarac. Pokušao je ubaciti, ali je Pique izbacio u korner ispred Pogbe.

46. minuta – Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

Kraj prvog poluvremena

45. minuta – Messi je napravio solo prodor u 16-ercu, ali ovaj put nije uspio zabiti gol.

44. minuta – Marchisio je tukao po sredini gola, Ter Stegen je obranio.

41. minuta – Pogba je startao s leđa Messiju, pa je dobio žuti karton.

40. minuta – Suarez je tukao s desne strane. Njegov udarac s vrha 16-erca prošao je malo pokraj stative.

35. minuta – Alba je srušio Pogbu na vrhu 16-erca. Prosvjedovali su igrači juventuca, ali sudac ipak nije dosudio prekršaj.

32. minuta – Prije nego što je Rakitić zabio pogodak, Barcelonini igrači izmijenili su 16 dodavanja.

25. minuta – Marchisio je tukao s oko 25 metara, njegov snažan udarac završio je malo iznad gola

24. minuta – Morata je zapriojetio, ali je njegov udarac otišao malo pokraj gola.

19. minuta – Pogba je lijepo ubacio prema Tevezu, ali je obrana Barcelone izbacila loptu u korner.

16. minuta – Rakitić je izveo korner, Alba je pucao iznad gola

13. minuta – Messi je ubacio pred Buffonova vrata. Neymar je kasnio par trenutaka. Odmah nakon toga ponovno je Barcelona zaprijertila, ali je Alvesov udarac sjajno obranio Buffon.

9. minuta – Neymar je pucao s vrha kaznenog prostora, lopta je završila malo iznad gola. S druge strane zaprijetio je Vidal, no njegov udarac je bio preslab

4. minuta – GOOL Rakitić je zabio sjajan pogodak nakon akcije Neymara i inieste. Ovo je ujedno i četvrti najbrži pogodak u finalima Lige prvaka.

https://vine.co/v/eMpQAJJuq2l

2. minuta – Pirlo je izveo prvi korner, ali juventus nije došao u priliku za gol.

1. minuta – Evra je napravio prekršaj nad Rakitićem

1. minuta – Počela je utakmica. Utakmicu će suditi Cuneyt Cakir.

20:20 – Finale u kojem nastupa Juventus ne može proći bez jedne od najvećih legendi kluba.

Former Juventus player Alessandro del Piero arrives at the stadium prior to the UEFA Champions League Final football match between Juventus and FC Barcelona at the Olympic Stadium in Berlin on June 6, 2015.     AFP PHOTO / OLIVIER MORIN

20:10 – Xaviju će ovo ujedno biti posljednja utakmica u dresu Barcelone, a David Beckham mu je posvetio post na Instagramu.

20:07 – Luis Enrique je dva puta kao igrač ispao iz Lige prvaka protiv Juventusa. S Barcelonom 2002/2003 te s Real Madridom 1995/1996. Oba puta u četvrfinalu

19:53 – Pogled na tribine 45. minuta prije početka utakmice

19.40 – Ivan Rakitić je kao kapetan predvodio Sevillu do prošlogodišnjeg naslova u Europskoj ligi. To se finale igralo na Juventusovom stadionu.

Football fans enter the stadium prior to the UEFA Champions League Final football match between Juventus and FC Barcelona at the Olympic Stadium in Berlin on June 6, 2015.     AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

19.27 – Posljednja provjera travnjaka.

19.26 – Zvijezde Barcelone ulaze na stadion.

19.22 – Ovako izgledaju svlačionice.

19.15 – Pogled na Olimpijski stadion u Berlinu

19.00 – Barcelonin igrači zapustili su se prema stadionu.