Rukometaši su opet bili sportska priča broj jedan, a njihov nastup dobro oslikava ovih par podataka

Hrvatska je bila najefikasnija, ima najboljeg asistenta i najpreciznije krilo

FOTO: AFP

Hrvatska je na Europskom prvenstvu u Poljskoj osvojila svoju petu medalju, pobjedom protiv Norveške došla do brončane medalje. Europski naslov nakon 12 godina slave Nijemci koji su u finalu bili bolji od Španjolaca.

1. Najefikasniji na turniru

Po nekim statističkim pokazateljima, hrvatski rukometaši su na vrhu. Babićeva momčad najefikasnija je reprezentacija na turniru s 250 postignutih golova u osam utakmica, što je prosjek od 31,25 po utakmici. Hrvatski su rukometaši bili pritom i najprecizniji sa 64 posto šuta (250 golova iz 389 pokušaja).

Na drugom mjestu je Norveška s 235 golova (61 posto), a Njemačka je do zlata stigla s 223 pogotka (61 posto).

Hrvatska protiv Norveške

Španjolci su na kraju bili drugi, a imaju najboljeg strijelca Eura, to je Valero Rivera s 48 golova, dva manje ima Nijemac Tobias Reichmann (46), treći je Norvežanin Kristian Bjornsen (45).

2. Duvnjak prvi asistent turnira

Hrvatska se može pohvaliti najboljim asistentom turnira, veliko je to priznanje za igru Domagoja Duvnjaka. Razigrao je Dule suigrače s 46 asistencija, 5,8 po utakmici. Drugi je Norvežanin Sander Sagosen s 40 asistencija, treći je Danac Mikkel Hansen s 38 asistencija, a njegova je momčad završila na 6. mjestu.

3. Štrlek najbolje lijevo krilo

Manuel Štrlek izabran je u najbolju sedmorku turnira, najbolje je lijevo krilo u Europi. Igrač poljskog Kielcea je za Hrvatsku bio iznimno precizan, zabio je 43 gola iz 54 pokušaja (80 posto).

4. Stevanović u Top 10

Ivan Stevanović nametnuo se kroz natjecanje kao prvi vratar reprezentacije. Turnir je okončao s 14 obrana protiv Norvežana, a imao je ukupno 34 posto obrana, “skinuo” je 49 udaraca od 143 suparničkih šuteva.

Mirko Alilović nije se našao na popisu najboljih vratara. Uoči posljednje utakmice, protiv Norveške za broncu, najavio je povlačenje iz reprezentacije.