Azerbajdžan-Hrvatska 0-0: Prosinečki nadmudrio Kovača i ostvario povijesni rezultat

Hrvatska je prvoplasirana u kvalifikacijskoj skupini i veliki je favorit

Magomed Mirzabekov (C) of Azerbaijan vies for a ball with Mario Mandzukic (R) of Croatia  during the UEFA Euro 2016 qualifying football match between Azerbaijan and Croatia in Baku on September 3, 2015.
FOTO: AFP

U susretu sedmog kola H skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. godine hrvatska reprezentacija je u Bakuu odigrala razočaravajućih 0-0 protiv Azerbajdžana propustivši veliku priliku posve se približiti plasmanu na Europsko prvenstvo,

Hrvatska je dominirala od prve minute, imala je 68 posto posjeda lopte, 17 udaraca i pet kornera, no nije uspjela slomiti obranu Azera. Hrvatski nogometaši su tijekom susreta imali nekoliko sjajnih prilika, a najbolje su promašili Kovačić i Mandžukić u samoj završnici utakmice. Hrvatska je po kvaliteti bila puno bolja od Azera. No, taktički i tehnički inferijorniji suparnik je svoju priliku tražio u fanatičnoj borbenosti i uspio je ostvariti podvig.

Hrvatska je u Osijeku pobijedila Azerbajdžan čak 6-0, no tada je Azere vodio Berti Vogts. Pod vodstvom Roberta Prosinečkog Azerbajdžan je već tri utakmice bez poraza što je najduži niz u povijesti ove reprezentacije. Pobijedili su Maltu (2-0), a protiv Norveške i Hrvatske odigrali 0-0.

Večeras su u našoj skupini još dvije utakmice. U Palermu se sastaju Italija i Malta, a u Sofiji će snage odmjeriti Bugarska i Norveška.

Na ljestvici vodi Hrvatska sa 14 bodova, na drugom mjestu je Italija sa 12 bodova i utakmicom manje, treća je Norveška sa 10 bodova. Slijede Bugarska (8), Azerbajdžan (5) i Malta (1).

Prvu odličnu priliku Hrvatska je imala već u drugoj minuti. Modrić je dugom loptom pronašao Mandžukića koji je bio sam pred Agajevim, no nije dobro zahvatio loptu. U sedmoj minuti okušao se i Perišić no njegov udarac sa 20-tak metara je završio pored gola. U 28. minuti vidjeli smo i najljepšu akciju ‘kockastih’ u prvom dijelu. Kombinirali su Modrić, Pjaca i Vrsaljko koji je povratnom loptom s krila uposlio Perišić, a njegov prizemni udarac sjajno je obranio Agajev. U posljednjih 15 minuta prvog dijela Hrvatska je podigla ritam igre i stezala obruč oko suparničkog gola. Hrvatska je imala apsolutnu dominaciju posjedla lopte, ali to nije uspjela konketizirati. Do kraja prvog dijela vidjeli smo još dvije zanimljive akcije pred golom Azera, no niti jedna nije donijela promjenu rezultata.

Na otvaranju drugog dijela domaćin je imao najbolju priliku na utakmici. Nazarov je pucao sa 20 metara, srećom Subašić je bio spreman. Već iduće minute Hrvatska je uzvratila, a Perišić je uzdrmao okvir gola. Novi član milanskog Intera je ubacio za Mandžukića, ali je njegov udarac završio na gredi. U 58. minuti glavom je zaprijetio Mandžukić nakon Perišićeva ubačaja, no njegov udarac je išao ravno u domaćeg vratara. Mandžukić je bio u središtu pažnje i u 65. minuti, ali je ponovo loše reagirao na odličnu Rakitićevu asistenciju. Umjesto konkretnog udarca napadač Juventusa je petom proslijedio loptu u ruke Agajevu. Tri minute kasnije Kovačić, koji je u 59. minuti ušao u igru umjesto Badelja, je imao sjajnu priliku, no lopše je pucao sa 13-14 metara. Nažalost, niti Mandžukić nije bolje reagirao u 85. minuti. Kovačić i Kalinić sve su pripremili za Mandžukića koji je promašio sjajn priliku.


Tijek utakmice


Azerbajdžan – Hrvatska 0-0


90. minuta Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade

88. minuta Hrvatska nastavlja prijetiti. Pucao je Pjaca, ali ništa od gola za gostujuću ekipu. Azerbajdžan je blizu povijesnog rezultata

85. minuta Najveća prilika za Hrvatsku. Mandžukić je imao izvrsnu priliku, ali s par metara pucao je jako loše

83. minuta Hrvatska kreće u potpunu ofenzivu. U igru je ušao Kalinić, a izašao Perišić

74. minuta Nova promjena u Hrvatskoj. Brozović je ušao umjesto Modrića koji je bio kapetan u ovoj utakmici

69. minuta Uzvraća Azerbajdžan, ali Ismailov promašuje nakon brze akcije

68. minuta Odlična prilika za Kovačića, ali novi igrač Real Madrida promašuje

65. minuta Dobar pokušaj Hrvatske. Rakitić je pronašao Mandžukića u kaznenom prostoru, ali njegov udarac petom nije bio opasan

61. minuta Rakitić puca iz daljine, a taj udarac odlazi daleko od gola

59. minuta Zamjena u Hrvatskoj. Kovačić je ušao umjesto Badelja. To će učiniti momčad Nike Kovača još kreativnijom u napadu

53. minuta Azerbajdžan je hrabrije ušao u nastavak. Bila je sada gužva pred hrvatskim golom, ali opasnost je otklonjena na vrijeme

48. minuta Dobar pokušaj Azerbajdžana, ali Subašić brani. U sljedećem napadu opasna je bila i Hrvatska. Perišić je pogodio gredu

46. minuta Počeo je nastavak

Usprkos odluci Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) da na gostovanjima do kraja kvalifikacija neće prodavati ulaznice za hrvatske navijače, u Bakuu se ipak pojavilo 200-tinjak naših navijača.

Većina je ih ušla na stadion, a dio njih i s hrvatskim obilježjima. Na sastanku nogometnih Saveza koji se održava dan prije susreta donesena je odluka da naši navijači neće smjeti s hrvatskim obilježjima na stadion, međutim osiguranje ih je pustilo na tribine Bakcell Arene.

Ulaznice su nabavili raznim kanalima i do sada nisu zabilježeni nikakvi incidenti. Skupina naših navijača je bila okružena jakim snagama vojske izlolirana od ostatka gledatelja.

45. minuta Završeno je prvo poluvrijeme

38. minuta Dobar pokušaj Vrsaljka koji je ušao u kazneni prostor, no puca pored gola

36. minuta Rakitić puca iz slobodnog udarca, ali i to odlazi visoko iznad grede

31. minuta Azerbajdžanski nogometaš puca, ali daleko je to završilo od gola

28. minuta Prva velika prilik Hrvatske. Perišić puca iz odlične pozicije, ali domaći vratar brani

26. minuta Novi pokušaj Hrvatske, ali centaršut na Mandžukića nije urodio plodom

21. minuta U zadnjih nekoliko minuta nije bilo velikih prilika. Hrvatska i dalje ima inicijativu, ali Azerbajdžanci se uspijevaju obraniti

14. minuta Slobodan udarac na drugoj strani, ali Mandžukić je bio u zaleđu pa je lopta za Azerbajdžan

12. minuta Prva prijetnja Azerbajdžana. Nazarov puca iz slobodnog udarca, ali Subašić bez problema brani

9. minuta Perišić sada ubacuje prema Mandžukiću, ali lopta je otišla daleko

7. minuta Perišić je pucao, ali i promašio. Hrvatska je bolje započela utakmicu, a domaćini se uglavnom brane

2. minuta Prva velika prilika Mandžukića, ali napadač Juventusa nije se dobro snašao

1. minuta Počela je utakmica


17.32 Sastavi predstavljaju malo iznenađenje jer se u prvih 11 Hrvatske nalazi nogometaš Dinama Marko Pjaca koji se nalazi u jako dobroj formi i mogao bi biti veliko iznenađenja za momčad Roberta Prosinečkog. S druge strane, iznenađenje predstavlja što za Hrvatsku ne igraju od prve minute Marcelo Brozović i Mateo Kovačić.

17.28 Objavljeni su sastavi momčadi. Za Hrvatsku će igrati Subašić, Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Pranjić, Perišić, Rakitić, Modrić, Badelj, Pjaca i Mandžukić, a za Azerbajdžan K. Agayev, Garayev, Mirzabekov, Hüseynov, Sadygov, Dashdemirov, Nazarov, Amirguliyev, Ismayilov, Kurbanov i Gurbanov.


 

Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak u 18 sati očekuje utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo na gostovanju u Azerbajdžanu. Nacionalna momčad Lijepe naša u taj susret ulazi kao veliki favorit, a trenutno se nalazi na prvom mjestu skupine s 14 bodova, dok je Azerbajdžan peti s četiri boda.

No, Azerbajdžanom s izbornikom Robertom Prosinečkim izgleda puno ozbiljnije, a taj bivši hrvatski reprezentativac najavio je da Hrvatsku očekuje težak posao.

“Ne bih se složio da je Azerbajdžan meč-lopta jer sutra ne možemo ništa završiti. Moramo odigrati dobro kako bismo u naredne tri utakmice imali tu meč-loptu”, najavio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač utakmicu koju će njegovi nogometaši odigrati u četvrtak protiv domaćina u sklopu 7. kola skupine H kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo sljedeće godine.

Reprezentaciju Azerbajdžana vodi Robert Prosinečki. Sasvim je jasno da bivši nogometaš hrvatske reprezentacije i nekadašnji član njenog stručnog stožera zna mnogo o sljedećem suparniku. Svjestan je toga i Kovač koji u ovom susretu neće moći računati na Darija Srnu (kartoni). Zamijenit će kapetana reprezentacije na desnome boku Šime Vrsaljko.

Nitko nas neće darivati

“Azerbajdžan se promijenio, ima neke nove igrače, a Prosinečki im je usadio novi duh te stil i sustav igre, i kompaktnije se brani. Traži od njih posjed lopte bez obzira na protivnika i mislim da će to biti slučaj i protiv nas. S publikom iza sebe bit će i jako samopouzdan. No, vjerujem da ćemo se predstaviti u dosadašnjim izdanjima jer su svi prošli pripreme, zdravi su, a rujan je Hrvatskoj uvijek bio dobar i vjerujem u naš uspjeh, makar ćemo se morati dobro oznojiti. Nitko nam neće ništa pokloniti, pa tako ni Azerbajdžan. Prosinečki i ja smo zajedno igrali, ali više ne igramo, i ne bih volio ovaj susret gledati kao dvoboj nas dvojice. Idemo po tri boda. Vrijeme bi moglo biti malo teže za igru, travnjak nije savršen što bi moglo pogodovati domaćinu, ali nećemo tražiti alibije. Znamo po što smo došli”, poručio je Kovač, a slično razmišlja i Luka Modrić.

Veznjak Real Madrida u ovu će utakmicu reprezentaciju povesti s kapetanskom vrpcom oko ruke.

Ponosni kapetan

“Ponosan sam i sretan što ću po prvi puta biti kapetan reprezentacije. To mi je velika čast i odgovornost i vjerujem da će moj kapetanski debi završiti pozitivno, da ću na pravi način predstavljati Hrvatsku”, izjavio je i okrenuo se utakmici:

“Sigurno da dosta toga ovisi o nama, ali moramo reći da je Azerbajdžan drukčija momčad nego što je bio u Osijeku. Imaju novog trenera, zadnje dvije utakmice su odigrali na dobroj razini, uključujući i osvajanje boda protiv Norvežana. To pokazuje da su napredovali i da će utakmica biti puno teža. Budemo li pravi, a znamo koliko bi nam ta pobjeda značila, vjerujem da ćemo da je i ostvariti.”

Protivnike Vatrenih trenira hrvatski strateg Robert Prosinečki koji je uvjeren u uspjeh. “Hrvatska je vrlo jaka, što da vam kažem… Srećom, mi smo kompletni, nemamo ozlijeđenih. Nažalost, i prije okupljanja imali smo dva vrlo važna izostanka. Nema Maksima Medvedeva i Javida Husejnova”, prenosi izjavu Prosinečkog 24 sata.

Analizom do pobjede

Bivši hrvatski reprezentativac vjeruje u dobar rezultat. Kaže da zna sve o Hrvatskoj i vjeruje da će slaviti nakon okršaja s izabranicima Nike Kovača. “Dobro smo ih izanalizirali i nemamo pravo na pogrešku. Uvjeren sam da će moji igrači odigrati odličnu utakmicu, vjerujem u njih i dobar rezultat”, rekao je.

“Doista vjerujem da možemo pobijediti jaku i moćnu Hrvatsku”, poručio je Prosinečki.

Umjesto na Nacionalnom stadionu, koji prima 68.000 gledatelja, dvoboj Azerbajdžana i Hrvatske igrat će se na Bakcell Areni čiji je kapacitet 12.000 posjetitelja.

“Otišli smo na manji stadion, prima 12.000 gledatelja, ali to je pravi nogometni stadion, bez atletske staze, pa je na njemu bolja atmosfera. Hrvatska je dobro popraćena u ovdašnjim medijima, ima igrače koji igraju u velikim klubovima, i ljudi znaju za Modrća, Rakitića, a nedavno se dosta pisalo o Kovačiću koji je otišao u Real. Također, teški poraz iz Osijeka (0-6) još je jedan motiv da navijači dođu na utakmicu”, završio je Prosinečki