HRVATSKA-ŠPANJOLSKA: 2:1 - Gotovo je, Hrvatska je dobila - najbolji smo u skupini!

Perišić i Kalinić lansirali Hrvatsku na prvo mjesto u skupini D

Croatia's midfielder Ivan Perisic (R) celebrates his goal, and his team's second, with teammates during the Euro 2016 group D football match between Croatia and Spain at the Matmut Atlantique stadium in Bordeaux on June 21, 2016. / AFP PHOTO / GEORGES GOBET
FOTO: AFP

93′ – Kraj utakmice. Hrvatska je pobijedila Španjolsku, vodeći smo u skupini D sa sedam bodova! Španjolci u dvobojima europskih prvenstava nisu primili gol 735 minuta, sve do zgoditka Kalinića u 45. minuti utakmice s Hrvatskom. A onda su dobili i drugi, samo 43 minute kasnije i to od odličnog Perišića.

93′ – Ivan Perišić ide van, ulazi Andrej Kramarić. Tribine pozdravljaju Perišića.

91′– Marko Pjaca izlazi, ulazi Duje Čop.

88′ – Perišić zabija gol! Rezultat utakmice 2:1

83′ – Fabergas izlazi, Thiago Alcanatara ulazi.

82′ – Marko Rog ide van, ulazi Mateo Kovačić.

81′ – Čorluka nakratko izašao van, dobio nezgodan udarac.

78′ – Juanfran je ubacio loptu s desne strane, ali Aduriz ju nije uspio udariti glavom. Lopta je otišla u korner.

71′ – Subašić skinuo penal Ramosa.

70′ – Jedanesterac za Furiju! Kuipers je ovog puta vidio rušenje Silve u kaznenom prostoru.

66′Sergio Ramos pokušao iz skka zabiti glavom, ali je lopta otišla pored gola.

65′ – Još jedna izmjena za Španjolce. Morata ide van, ulazi Aduriz.

64′ – Pjaca je nakon driblinga pao u kaznenom prostoru, ali sudac Kuipers pušta igru.

59′ – Nolito izlazi, ulazi Bruno Soriano.

57′ – Prvo je David de Gea sjajno obranio udarac, a nakon toga je iz odbijanca Pjaca pokušao škaricama zabiti, ali je lopta otišla pored gola.

56′ – Rakitić je ubacio, ali Ramos izbacuje u korner.

55′ – Srušen Pjaca 20 metara od gola, slobodni udarac.

54′ – Španjolci su nakon 12 dodavanja došlo do gola Subašića, ali Morata je pucao iznad gola.

48′ – Juanfran promašio udarac sa 18 metara.

46′ – Drugo poluvrijeme počelo je bez promjena niti na jednoj strani. Lopta odmah u posjedu Hrvatske.

45′Nikola Kalinić zabio gol, rezultat utakmice je 1:1. Perišić je probio po lijevoj strani, ubacio loptu u sredinu peterca te ju je Kalinić lansirao u mrežu.

42′ – Hrvatski navijači skandiraju ime hrvatskog kapetana, Darija Srne.

38′Darijo Srna dobro je ubacio s desne strane, Perišić u skoku dobio Juanfrana, ali pucao je glavom preko gola.

33′ – Srna je izveo slobodan udarac sa 25 metara iz kosa s desne strane, ali na kraju čisti to obrana Furije.

32′ – Zasad nema izgreda na tribinama koji su najavljeni u 30. minuti

29′ – Marko Rog dobio žuti karton zbog faula nad Cescom Fabregasom.

28′ – Nolito je nakon jedne kombinacije Španjolaca pucao sa 16 metara, Ćorluka blokirao udarac, a Subašić na kraju obranio. Korner za Španjolsku.

28′ – Specijalna policija je ispred tribine sa navijačima Hrvatske. Naime, navodno huligani planiraju u 30. minuti ponovno napraviti izgrede

22′ David Silva pokušao pucati iz daljine, ali Subašić je to zaustavio.

14′ – Rakitić je pokušao lobati vratara, ali je pogodio vratnicu

13′Kalinić pokušao zabiti sa 18 metara, De Gea obranio.

7′Španjolska zabila gol akcijom Cesca Fabregasa i Morate

6′Srna je pokušao zabiti udarac sa 14 metara iz kosa s desne strane, ali otišlo je to daleko na tribine.

4′Marko Pjaca bio je blizu lopte koja se odbila prema De Gei. Prije toga, Rog je okušao udarac s nekih 18 metara, ali odbilo se to prema španjolskom vrataru.

1′ – Počela je utakmica, Španjolska je krenula prva s centra. Na stadionu ima oko 8.000 navijača Hrvatske.

20.50 – Španjolci u posljednjih 14 utakmica na Eurima imaju 11 pobjeda i tri remija, a gol nisu primili u čak 690 minuta igre.


Hrvatska i Španjolska na stadionu u Bordeauxu kreću u bitku za prvo mjesto u skupini D na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Nakon pobjede Njemačke protiv Sjeverne Irske (1-0) naša je reprezentacija i teoretski osigurala osminu finala, a večeras ćemo saznati iz kojeg mjesta u skupini. U Bordeauxu je i reporter Telegrama Saša Ibrulj koji će vas izvještavati o svim bitnim događajima s utakmice.

Natjecanje po skupinama došlo je svome kraju; Hrvatska će danas u Bordeauxu – na daleko najboljem i najljepšem stadionu na ovom Europskom prvenstvu – odigrati svoju treću utakmicu, i to protiv branitelja titule Španjolaca. I ono što je u ovom trenutku najvažnije jest da je Hrvatska na četiri boda. S kojima je već osigurala drugi krug.

Čačićeva postava

HRVATSKA: Subašić; Srna, Ćorluka, Jedvaj, Vrsaljko; Badelj, Rog; Perišić, Rakitić, Pjaca; N. Kalinić

ŠPANJOLSKA: De Gea; Juanfran, Ramos, Pique, Alba; Busquets, Iniesta, Fabregas; Silva, Nolito, Morata

Inače, Marko Rog po prvi puta u svojoj karijeri startat će u reprezentaciji Hrvatske.

Reprezentacija može pasti na treće mjesto

Reprezentacija
Reprezentacija AFP

Time je cilj gotovo ispunjen. Ambiciozni su bili napisi u medijima, ali jasno je da je prvi cilj bio odraditi ono što se moralo, svladati Turke i (zamalo) Čehe, osigurati mjesto u osmini finala i ostatak prvenstva odraditi bez pritiska. Baš to trebalo je biti danas – dvoboj sa Španjolcima bez ikakvog pritiska. Hrvatska je minutu prije kraja ima šest bodova i danas bi tek odrađivala posao, imala osigurano bar drugo mjesto, ali stvari su se rasplele drugačije, pa sada naša reprezentacija može pastii na treće mjesto.

Međutim, čak i u takvom raspletu, gdje Hrvatska može završiti kao treća, rezultatskog pritiska ne bi bilo i Vatreni bi se mogli posvetiti borbi za prvo mjesto, koje će osvojiti trijumfuju li. No, zato je sasvim drugi pritisak na leđima Čačića i njegovih izabranika i nema sumnje da će s vremena na vrijeme gledati u tribine u strahu od novog incidenta.

Dodatni pritisak na momčad

Croatia fans react as French riot police look up at them after flares were thrown onto the pitch during the Euro 2016 group D football match between Czech Republic and Croatia at the Geoffroy-Guichard stadium in Saint-Etienne on June 17, 2016. / AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
Scene s utakmice s Češkom AFP

Realno, nije pomogla ni opća histerija posljednjih dana, pogotovo danas, kada je i javno objavljeno da MUP očekuje novi incident; umjesto da ga s francuskim kolegama u tišini preduhitre, spriječe i uhite one koji su ga spremili – ako su ga spremili – što bi bilo jedino logično, oni su se samo uključili u hajku.

Ostavljaju tako dojam da su umjesto konkretnog posla kao preventivu uporabili viku u javnosti, no nesvjesno su tako dodatno podigli pritisak na momčad. S druge strane, navijači su se na ulicama Bordeauxa danas zabavljali sjajno; pravi ljetni dan, potoci piva i druženje sa Španjolcima za svaku pohvalu.

Hrvatska prvi put bez Modrića

Luka Modrić
Luka Modrić AFP

Hrvatska je prve dvije utakmice otvorila na najbolji mogući način i upravo se sa pritiskom nosila savršeno. No, jednako tako je u obje padala kako je vrijeme prolazilo; i Turci su mogli kazniti silne promašaje, ali srećom nisu. Česi jesu, i zato smo sada dva boda kraći. Španjolska je u odnosu na ove dvije momčadi razina – ako ne i dvije – više i Hrvatska će danas vrlo vjerojatno biti u potpuno drugačijoj ulozi nego što je bila do sada.

Prvi put ćemo Čačićev zadnji red vidjeti pod pritiskom protivnika, prvi put ćemo Hrvatsku od početka vidjeti bez Modrića, prvi put vjerojatno biti više u fazi obrane nego u fazi napada, i prvi put će glavno oružje vjerojatno biti tranzicija igre. Španjolska će biti najveći test do sada, prilika da vidimo koliko su visoke zaista realne i koliko ova Hrvatska zaista – iako bez najboljeg igrača – može.