Nekad je nužno odabrati stranu

Hrvatske košarkaške legende Kukoč i Rađa mogli bi biti izabrani u Kuću slavnih

Splitski dvojac predvodio je Jugoplastiku do više europskih naslova

Chicago Bulls forward Toni Kukoc (C) spins around Detroit Pistons center Terry Mills (#6) and Mark West (R) in the first half 17 February at the United Center in Chicago. Kukoc scored a personal high 33 points in the Bulls' 117-102 win. (COLOR KEY: Pistons' jerseys are red.) AFP PHOTO / AFP / BRIAN BAHR
FOTO: AFP

Na 124. rođendan košarkaške Kuće slavnih objavljena su imena kandidata za najveće priznanje u svijetu ovog sporta pod obručima. U klasu 2016. godine mogla bi biti izabrana i dvojica legendarnih hrvatskih košarkaša – Toni Kukoč i Dino Rađa.

Splitski dvojac predvodio je Jugoplastiku do europskih naslova, Kukoč je s “žutima” tri puta bio europski prvak, Rađa dva puta. Kukoč je s Chichago Bullsima bio tri puta prvak NBA lige, a 1996. godine izabran je za naboljeg šestog igrača. Kukoč i Rađa imaju svjetsko zlato iz Argentine 1990. godine, kao i dva europska naslova, a osvojili su i dva olimpijska srebra, u Seulu i Barceloni, tad s Hrvatskom.

https://www.youtube.com/watch?v=ezxjIX0GpIo

Rađa je nakon uspješne europske karijere jednog od najboljih centara, četiri je godine proveo u Boston Celticsima.

O’Neal i Iverson predvode klasu 2016.

U klasi internacionalaca 15 je igrača i trenera, uz Rađu i Kukoča, tu su još nedavno preminuli trener Ranko Žeravica koji je s Jugoslavijom bio svjetksi prvak 1970., srpski košarkaš Vlade Divac te najbolji kineski košarkaš svih vremena, 221 centimetara visoki centar Yao Ming.

Od najpoznatijih imena iz NBA lige, tu su Shaquille O’Neal i Allen Iverson.

Ćosić je bio prvi

Od Hrvata, u Kuću slavnih u Springfieldu izabrani su Krešimir Ćosić (1996.), Dražen Petrović (2002.) i trener Mirko Novosel (2007.).