Nekad je nužno odabrati stranu

Incident na presici HNS-a, Šuker je novinaru Indexa oteo mobitel iz ruke

Novinarima Indexa zabranjen je pristup na događaje koje organizira HNS

FOTO: Screenshot/Index

Novinarima Indexa zabranjen je ulaz na konferenciju za novinare Hrvatskog nogometnog saveza. Naime, uz pomoć zaštitara spriječili su novinare Darija Dalmaciju, Deu Redžić i Zvonka Alača da uđu u prostorije HNS-a. Prema pisanju portala Index i videa koji su objavili na YouTubeu došlo je do rasprave između Dee Redžić i glasnogovornika HNS-a Tomislava Pacaka.

Uzimanje mobitela

Raspravu je mobitelom snimao Alač, dok je upaljenu kameru imao Dalmacija. U jednom trenutku u pratnji zaštitara i povjerenika za sigurnost Zorana Cvrka pojavio se predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Kako tvrde novinari Indexa, dok je s leđa prilazio Alaču, Šuker mu je iz ruke uzeo mobitel te je produžio prema dvorani gdje se održavala konferencija za medije. Na snimci se ne vidi tko točno uzima mobitel, ali novinari Indexa tvrde kako je to napravio upravo predsjednik HNS-a.

Novinar Indexa tražio je da vrati mobitel, no on je to odbio. Nakon nekog vremena iz dvorane je izašao Cvrk s mobitelom. “Ništa se nije dogodilo”, poručio je potom Indexovim novinarima kada su ga pitali kako tumači Šukerovo ponašanje.

HND osudio zabranu

Podsjetimo, zbog akcije Bojkot koju je pokrenuo Index, HNS je odlučio reagirati i njihovim novinarima zabranio ulaz na događaje koje oni organiziraju, poput konferencija za medije i utakmica reprezentacije. Ovaj postupak Saveza osudilo je Hravstko novinarsko društvo te je pozvalo na hitno povlačenje ove odluke.

“HND upozorava HNS da svojim neprimjerenom i ishitrenom odlukom zadire u Ustavom zajamčene slobode izražavanja, uskraćuje novinarima pravo na rad, a Index.hr svjesno stavlja u neravnopravan položaj prema drugim medijima. “Pozivamo i svakog člana hrvatske nogometne obitelji, igrače, klubove i sve djelatnike da ne surađuju s portalom koji za cilj ima zatrovati sve odnose u i oko hrvatskog nogometa, stoji u otvorenom pismu HNS-a upućenom, kako stoji u naslovu, novinarima “Dei Redžić, Ivanu Gojčeti, Zvonku Alaču, Arminu Hasanbegoviću, Dariju Dalmaciji, Saši Čobanovu i društvu…”

Akcija Bojkot

Također, nakon imenovanja Ante Čačića za izbornika na Facebooku se pojavila grupa koja se zalaže za bojkot nacionalne momčadi Lijepe naše, a trenutno ima malo više od 25 tisuća članova.

U opisu grupe stoji:

“Mamićeva repka nije naša reprezentacija!
Zašto treba bojkotirati Mamićevu reprezentaciju Hrvatske

Između ostalog, zato što za hrvatsku reprezentaciju po svemu sudeći ne navijaju oni koji je vode i neki koji za nju igraju. Upravo suprotno – oni je iskorištavaju i devastiraju, vođeni idejom Zdravka Mamića, dugogodišnjeg gazde, arhitekta i ubojice hrvatskog nogometa koji je od nacionalne selekcije napravio projekciju odnarođenog Dinama.”