InStat i Telegram donose tjedni statistički pregled HNL-a: brzi i žestoki Riječani sada su prvi favoriti

Udružili smo se s analitičkom kompanijom i detaljno pratimo HNL

Uoči vikenda u kojemu dočekuje Inter Zaprešić, neporažena Rijeka izgleda i igra sve bolje. Uvjerljivom pobjedom 3-0 nad Osijekom zadržala je prednost od šest bodova ispred Dinama, od kojega ima i znatno bolju gol-razliku (28-6 naprema 19-10).

No, sada je dostigla Dinamo i po prosječnom momčadskom InStat Indexu (253), odnosno općoj razini kvalitete igre iz kolo u kolo. Dojam je da Rijeka igra najbrži i najžešći nogomet u ligi – a da dojam ne vara, dokaz su dva ključna statistička pokazatelja.

Po brzini točnih dodavanja (broj točnih dodavanja po minuti posjeda lopte) Rijeka je također ispred Dinama – taj indeks je kod nje u prošlom kolu iznosio 16,1, a u prosjeku je 15,3 (Dinamo 14,9, u prosjeku 15,2; prosjek lige je 13,8).

Kekova momčad iznad prosjeka

Drugi je pokazatelj tzv. Indeks intenziteta duela, koji se odnosi na broj duela i presječenih dodavanja po minuti suparničkog posjeda lopte: tu je Rijeka protiv Osijeka imala 12,5, a u prosjeku 11,2 (Dinamov prosjek je 9,9, a prosjek lige 9,5).

Sve nam to govori da je momčad Matjaža Keka sada po svemu prvi favorit za osvajanje titule. Evo tko se našao u Momčadi kola, formacija je 4-2-3-1. Spomenimo da su od ostalih najviše InStat Indexe ostvarili Nikola Matas (Osijek), Jonas (Dinamo) i Mario Burić (Slaven Belupo).

momcad_kola_10

Dominik Livaković, Dinamo (256)

Više su prilika za isticanje i obrana imali poraženi Mikulić (Osijek) i Blažević (Slaven), ali InStat – možda ne uvijek ‘pravedno’ – boduje i opću razinu momčadi, pa je tako Livaković, odradivši svoju rolu protiv Slavena bez ijedne realne pogreške, ovaj put ostvario najviši Indeks. Prvi put u Momčadi kola.

Stefan Ristovski, Rijeka (378)

Makedonac je već neko vrijeme statistički prvo ime lige, s prosječnim InStat Indeksom 294. Ovo mu je već sedmi izbor u idealnih 11, a – nakon što je i prethodnog vikenda bio najbolji – sada je i prvi koji je titulu Igrača kola osvojio dvaput. Ovaj je put upisao dvije asistencije, predvodio ligu u broju ključnih dodavanja i uspješnih centaršuteva, a bio je prvi vrhu i po startovima na loptu te defenzivnim duelima.

Gordon Schildenfeld, Dinamo (291)

Četvrti put u Momčadi kola, imao je najviše točnih dodavanja (čak 102, postotak uspješnosti 94%), a s izvanrednom uspješnošću 19/21 bio je uvjerljivo najbolji u duelima – kako ukupno, tako i onim defenzivnim i zračnim.

Zoran Nižić, Hajduk (250)

Između ostalog, imao je 11/14 dobivenih duela, 93 posto točnih dodavanja, četiri presječene lopte. Treći put u Momčadi kola.

Khaled Mesfin, Inter Zaprešić (253)

Iako je igrao samo jedno poluvrijeme, Etiopljanin s njemačkom putovnicom debitira u ovom izboru s učinkom od osam presječenih dodavanja (tri na suparničkoj polovici), dva driblinga, dva starta na loptu i 7/11 uspješnosti u duelima.

Josip Mišić, Rijeka (275)

Četvrti u ligi po broju uspješnih dodavanja, drugi po dodavanjima u kazneni prostor, u top 5 igrača po dobivenim defenzivnim duelima i prvi po startovima na loptu (6/9). Usto i triput pucao po golu, sva tri puta unutar okvira. Treći put u Momčadi kola.

Zvonimir Kožulj, Hajduk (263)

Četiri udarca na gol, prvi vrhu po ukupno dobivenim duelima, izvrsnih 6/7 uspješnih driblinga, 3/3 uspješna starta na loptu i šest presječenih dodavanja, od čega pet na suparničkoj polovici. Drugi put u Momčadi kola.

Domagoj Antolić, Dinamo (275)

Dinamov kapetan, treći put u idealnih 11, ovaj put je imao čak 10/11 uspješnih dodavanja u kazneni prostor (uvjerljivo najbolji u ligi), od čega su tri bila ključna; u top 10 igrača po dobivenim napadačkim duelima, 5/6 uspješnih driblinga, 2/3 starta na loptu.

Franko Andrijašević, Rijeka (327)

Četiri puta pucao na gol, sva četiri puta precizno, jedan udarac završio je u mreži. Pri vrhu po uspješnim dodavanjima i dobivenim napadačkim duelima. Prvi put u Momčadi kola.

Alexander Gorgon, Rijeka (280)

Triput pucao na gol, jednom i zabio. Tri presječena dodavanja, 3/4 uspješna driblinga, ali i 4/6 uspješnih startova na loptu. Treći put u ovom izboru.

Mario Gavranović, Rijeka (247)

I njemu je ovo treći put u Momčadi kola, i on je zabio jedan gol, a usto je imao i 20/25 točnih dodavanja (što za centarfora uopće nije loše) i solidnu ostalu statistiku.