InStat i Telegram donose tjedni statistički pregled HNL-a: Ovaj igrač je najbolje čuvana tajna lige

Udružili smo se s analitičkom kompanijom i detaljno pratimo HNL

Četiri Hajdukova, tri Dinamova, dva Rijekina te po jedan Osijekov i Interov igrač našli su svoje mjesto u idealnih 11 prošlog kola HNL-a. Osim njih, blizu su bili još Pavičić i Soudani (Dinamo), Šunjić (Lokomotiva), Mitrović (Rijeka) i Kožulj (Hajduk). Franck Ohandza prvi je hajdukovac s titulom Igrača kola, a Ivan Blažević prvi igrač Intera koji je dospio u našu Momčad kola i sada su svi klubovi barem jednom u njoj imali svog predstavnika.

No, valja skrenuti pozornost i na neke igrače koji prolaze ispod radara, a iz vikenda u vikend pružaju kvalitetne igre. Jedan od takvih je Jakov Filipović, 23-godišnji stoper zaprešićkog Intera. Ponikao u osječkoj školi, Filipović je nakon isteka juniorskog staža tri sezone proveo u trećeligašu BSK-u iz Bijelog Brda, a zatim dvije s Cibaliom u drugoj ligi. Vinkovce je napustio zbog neplaćenih dugovanja i stigao u Zaprešić kao zamjena za Marka Ćosića, koji je potpisao za Hajduk.

Nakon teških zdravstvenih problema izašao puno jači

Stvar s Filipovićem je ta što je u zimu 2013. kao jedva 20-godišnjak doživio moždani udar, nakon čega mu je bila oduzeta cijela lijeva strana tijela. Ispostavilo se da ima problem sa srcem koji je mogao završiti i tragično. Prošao je zahtjevnu operaciju i propustio cijeli drugi dio te sezone. No, to ga je, čini se, samo ojačalo – danas je jedan od boljih stopera u ligi, o čemu svjedoči i njegov InStat Index, statistički instrument koji uzima u obzir mnoge elemente igre. Filipovićev Index u dosadašnjem tijeku prvenstva je 234, po čemu bi imao mjesta u gotovo svakoj prvoligaškoj momčadi, a on i raste iz kola u kolo. Prošlog vikenda ostvario je 270, s time da je u pojedinim statističkim kategorijama imao stvarno sjajne rezultate.

S 21 dobivenim duelom (od 25, čak 84 posto uspješnosti) bio je uvjerljivo najbolji u ligi, kao i u kategorijama zračnih (13/16) i defenzivnih (15/19) duela. Prvi je bio i u kategoriji kupljenja takozvanih ‘ničijih lopti’ (čak 20), imao je i sedam presječenih dodavanja, a da nije strogi i tipični defenzivac pokazuje i 100-postotna uspješnost u napadačkim duelima (6/6) te u driblinzima (3/3). Je li Jakov Filipović najbolje čuvana tajna HNL-a? U svakom slučaju, pratit ćemo ga i dalje…Evo i Momčadi kola, u formaciji 4-2-3-1.

momcad_kola_09
telegram

Adrian Šemper, Dinamo (285)

Tri obrane i odlična distribucija lopte, sa samo dva kriva dodavanja. Drugi put u Momčadi kola.

Josip Juranović, Hajduk (305)

Iako ga je Cibalijin Čuljak lijepo okrenuo u akciji iz koje je pao gol, Juranović (prvi put u idealnih 11) bio je vrlo aktivan na desnom boku, s osam pokušaja dodavanja ili centraršuta u kazneni prostor (iako samo tri uspješna), sedam presječenih dodavanja, po jednim uspješnim driblingom i ključnim dodavanjem.

Leonardo Sigali, Dinamo (331)

Već četvrti put u Momčadi kola. U top 5 igrača kola po dobivenim defenzivnim duelima (11/16), drugi po uspješnim startovima (6/10) i prvi po broju presječenih dodavanja (15). Usto je upisao i asistenciju te 78 točnih dodavanja (87%).

Filip Benković, Dinamo (312)

Strijelac pobjedničkog pogotka za Dinamo prethodno se već dvaput našao u ovom izboru. Ovaj put je imao 94 posto točnih dodavanja, devet dobivenih zračnih duela (od 12, drugi u kolu) te pet presječenih dodavanja.

Borna Barišić, Osijek (278)

Joško Jeličić za njega kaže da ima daleko najbolji centaršut u HNL-u, a Osijekov branič to i dokazuje: ovaj put je centrirao 10 puta, od čega čak sedam puta precizno (nitko drugi nije ni blizu tim brojkama). Osim toga, imao je 4/6 uspješnih driblinga, 6/9 napadačkih duela i točnost dodavanja od 92 posto. Treći put u Momčadi kola.

Jefferson, Hajduk (321)

Četvrti u ligi proteklog vikenda po dobivenim zračnim duelima (7/12), 10 presječenih dodavanja (od čega čak 5 na suparničkoj polovici terena), 86% točnih dodavanja (69/80), zabio gol.

Filip Bradarić, Rijeka (341)

Uz Mišića je vodio igru protiv vrlo defenzivnog Splita, pa je upisao čak 110 točnih dodavanja (89%), od čega su četiri bila ključna (od pet pokušanih, nitko nije bio bolji u tome od njega). Treći po broju dodavanja u kazneni prostor (8/12), 5/5 dobivenih zračnih duela, dva uspješna starta na loptu, asistirao za gol. I njemu, kao i Jeffersonu, ovo je prvo uvrštavanje u Momčad kola.

Franck Ohandza, Hajduk (376)

Dva pogotka, jedna asistencija – a usto je imao ključnu ulogu i kod Jeffersonova gola te namjestio Tudoru za ‘sivonjićevski’ promašaj. Više nije ni potrebno reći, ali spomenimo i da je bio treći u ligi po ključnim dodavanjima, imao pet presječenih dodavanja (četiri na suparničkoj polovici), 2/2 uspješna starta na loptu, 2/3 uspješna driblinga, 7/14 uspješnih duela (3/4 defenzivna). Vrhunski nastup, većinu kojega je proveo na jednom ili drugom krilu. Već je jednom ranije bio u Momčadi kola.

Ivan Blažević, Inter Zaprešić (311)

Šest puta pucao po golu, od čega triput unutar okvira, a jednom u mrežu. Treći prošlog vikenda po broju dobivenih napadačkih duela (10/20), odličnih 5/6 uspješnih driblinga.

Alexander Gorgon, Rijeka (295)

Osim što je zabio gol, imao je i 88 posto točnih pasova, 4/6 uspješnih dodavanja u kazneni prostor, 4/6 dobivenih duela i 2/2 uspješna starta na loptu i 2/3 uspješna driblinga. Drugi put (zaredom) u Momčadi kola.

Said Ahmed Said, Hajduk (284)

I on je drugi put zaredom u idealnih 11 lige, a ovaj put mu je za to bio dovoljan po jedan gol i asistencija, uz solidnu ostalu statistiku.