Ivano Balić okončao je igračku karijeru, a ovdje se prisjetite njegovih najvećih uspjeha

Najbolji igrač svijeta reprezentaciju je vodio do svjetskog i olimpijskog zlata

22. 08. 2008., Peking, Kina - Olimpijske igre 2008. Polufinale rukometa Hrvatska - Francuska zavrsilo je rezultatom 23-25. Cervarovu drustvu to je osmo veliko natjecanje zaredom, i sedmi polufinale. U riznici imaju olimpijsko i svjetsko zlato te svjetsko i europsko srebro. Ivano Balic. 
photo: Goran Stanzl/Vecernji list
FOTO: PIXSELL

Najbolji rukometaš svih vremena, Ivano Balić, pobjednički se oprostio od igre s koju je zavolio od malih nogu i uz koju je odrastao. 5. lipanj 2015. godine ostat će upamćen kao dan kada je svijet ostao uskraćen za igre jednog od najvećih virtuoza u sportu uopće. Iako je završio igračku karijeru Balić ostaje u rukometu, te će u Hrvatskom rukometnom savezu postati koordinator za muški rukomet.

Brojni uspjesi

Njegova karijera ostat će upamćena po brojnim uspjesima među kojima se posebno ističu dvije zlatne medalje s reprezentacijom, ona sa Svjetskog prvenstva 2003. u Portugalu te druga s Olimpijskih igara u Ateni, godinu dana kasnije. Međutim, Balić je imao dosta uspjeha i u klupskoj karijeri, ali je dobio i mnoštvo osobnih nagrada. U nastavku se prisjetite nekih od njih.

1. Najbolji igrač svijeta

Ivano Balić dva je puta bio proglašen za najboljeg igrača na svijetu. Prvi put se to dogodilo 2003. godine, dok je drugi put imao tu čast tri godine kasnije, točnije 2006. godine.

2. Najbolji rukometaš Hrvatske

Uz to što je dva puta bio proglašen za najboljeg na svijetu, Balić je četiri puta izabran za naboljeg hrvatskog rukometaša (2004., 2006., 2007. i 2008.)

3. Nositelj zastave na OI

Na olimpijskim igrama u Pekingu Balić je dobio posebnu čast te je nosio zastavu Hrvatske. Četiri godine kasnije, u Londonu je dobio svoju metro postaju u sjeveroistočnom dijelu grada na ‘rukometnoj turi’.

08.08.2008., Peking, Kina - Olimpijske igre 2008, ceremonija otvaranja. Hrvatski reprezentativce predvodio je Ivano Balic koji je nosio hrvatsku zastavu. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

4. Klupski trofeji

S Metkovićem je 2002. godine osvojio Hrvatski kup, dok je sa Zagrebom u razdoblju od 2009. do 2012. to ponovio još četiri puta, uz još toliko naslova prvaka. S Portland San Antonijem je 2005. osvojio španjolsko prvenstvo, a godinu kasnije i Supercup. S istim je klubom zaigrao u finalu Lige prvaka u sezoni 2005-2006-, ali su poraženi od Ciudad Reala.

5. Uspjesi s reprezentacijom

Balić je tijekom karijere osvojio dvije olimpijske medalje. Već spomenutu zlatnu 2004. u Ateni te brončanu 2012. u Londonu. Okrunio se i titulom prvaka svijeta 2003. u Portugalu, dok je dva puta bio drugi, 2005. u Tunisu te 2009. u Hrvatskoj. Do kontinentalnog naslova ipak nikada nije došao, ali je osvajao medalje tri puta. Srebrnu 2008. u Norveškoj i 2010. u Austriji. Do bronce je došao dvije godine kasnije u Srbiji. Uz to osvojio je i zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 2001. u Tunisu.

6. Najbolji u povijesti

Prema anketi službene stranice Internacionalne Rukometne Federacije izabran je za najboljeg rukometaša svih vremena ispred Nikole Karabatića i Talanta Dujšebajeva.

10.08.2012., London, Engleska - Ljetne Olimpijske igre, rukomet, polufinale. Francuska - Hrvatska. Igor Vori, Ivano Balic, Nikola Karabatic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL