Izbornik hrvatskih rukometaša ne želi ništa najavljivati na Euru, uvjeren je da je Bjelorusija jako opasna

Hrvatska je na Euru u skupini s Bjelorusijom, Islandom i Norveškom

Željko Babić
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Europsko prvenstvo je sigurno najkvalitetnije natjecanje od svih, moramo biti oprezni u svakoj utakmici jer su naši protivnici odlični, kazao je nakon održanog ždrijeba skupina Europskog prvenstva za rukometaše u Krakowu hrvatski izbornik Željko Babić.

“Skupina je zanimljiva, Island i Norveška sličnih su karaktera, Bjelorusija je možda i najslabija momčad na papiru. Međutim, opasna je i sigurno igra dobar rukomet, osobno je poznam, bio sam u Bjelorusiji kao trener i trenirao sam mnogo njih koji već igraju u reprezentaciji. Križanje imamo sa super-teškim protivnicima, s domaćinom Poljskom i Francuzima koji su, znamo, među najboljim reprezentacijama u svijetu već duže vrijeme. Imamo tu i Makedoniju i Srbiju koje su s našeg podneblja i te utakmice uvijek budu teške i zanimljive”, kazao je Babić, koji je još jednom ponovio da težeg natjecanja od EP-a nema.

Bez prognoza

“Bilo što je nezahvalno prognozirati, Prvenstvo će biti jako zanimljivo i sama povijest nam govori da svatko svakoga može pobijediti na Europskom prvenstvu”, zaključio je Babić.

Sustav natjecanja u Poljskoj bit će uobičajen za europska rukometna prvenstva na kojima sudjeluje 16 reprezentacija. Nakon prvog dijela po tri će reprezentacije nastaviti natjecanje u novoformiranim skupinama koje će nastati spajanjem grupa A i B te C i D uz prenošenje bodova iz prve faze natjecanja (maksimalno 4). Nakon još tri dvoboja u novoformiranim skupinama dvije najbolje plasirane reprezentacije izborit će mjesto u polufinalu.

Podsjetimo,Hrvatska rukometna reprezentacija igrat će na predstojećem Europskom prvenstvu u skupini B u kojo se još nalaze Bjelorusija, Island i Norveška. Tako je odlučio ždrijeb koji se u petak održao u Krakowu. Hrvatska reperzentacija bila je u prvoj jakosnoj skupini zajedno s Francuskom, Danskom i Španjolskom. Europsko prvenstvo, inače, počinje 15. siječnja 2016., a završava 31. siječnja. Domaćin je Poljska, a Hrvatska će svoje utakmice igrati u Katowicama.

Ždrijeb po skupinama

Skupina A: Poljska, Francuska, Makedonija, Srbija
Skupina B: Hrvatska, Bjelorusija, Island, Norveška
Skupina C: Španjolska, Njemačka, Švedska, Slovenija
Skupina D: Danska, Rusija, Mađarska, Crna Gora

Utakmice drugog dijela natjecanja bit će igrane u Krakowu i Wroclawu, a polufinale i finale u Tauron Areni u Krakowu koja može primiti 15.328 gledatelja. Prvenstvo se igra od 15. do 31. siječnja iduće godine.