Kalinićev Dnjipro u finalu Europske lige, Sevilla izbacila Badelja i Fiorentinu

Strinić nije imao pravo nastupa za Napoli jer je ove sezone igrao za Dnjipro

Dnipro's forward from Croatia Nikola Kalinic (R) fights for the ball with Napoli's midfielder from Italy Christian Maggio during the UEFA Europa League semi final first leg football match SSC Napoli vs FK Dnipro Dnipropetrovsk on May 7, 2015 at the San Paolo Stadium in Naples.AFP PHOTO / CARLO HERMANN
FOTO: AFP

Nogometaši Seville i Dnjipra igrat će u finalu Europske lige koje je na rasporedu 27. svibnja u Varšavi. Sevilla, koja brani naslov, je u uzvratnom dvoboju polufinala u Firenzi pobijedila Fiorentinu 2-0 i tako upisala i drugu pobjedu nakon 3-0 iz prve utakmice. U drugom susretu Dnjipro je priredio iznenađenje pobijedivši u Kijevu Napoli 1-0, a kako je prvi susret završio 1-1 Ukrajinci su izborili finale.

Sevilla za rekord

Sevilla je sav posao u Firenzi obavila u prvih pola sata utakmice postigavši dva gola čime je ubila svaku nadu ‘viola’ u moguće čudo. Carlos Bacca je doveo goste u vodstvo u 22. minuti, a pet minuta kasnije Daniel Carrico je povisio na 2-0. Fiorentina je u 67. minuti mogla ublažiti poraz, no Josip Iličić je promašio jedanaesterac. Milan Badelj je za Fiorentinu igrao od 67. minute.

Osim što će braniti naslov pobjednika Europske lige, Sevilla u Varšavi može postati i prvi klub u povijesti Kupa Uefa i Europske lige sa četiri naslova. Sevilla je trenutačno jedan od četiri sastava uz Juventus, Inter i Liverpool koji su u najmasovnijem europskom kupu slavili tri puta. Zanimljivo, Sevilla je tri puta stigla od finala i svaki put pobijedila (2006, 2007, 2014).

Kalinić igrao, Strinić bez prava nastupa

U drugom susretu Dnjipro je priredio iznenađenje pobijedivši u Kijevu Napoli 1-0, a kako je prvi susret završio 1-1 Ukrajinci su izborili finale što je najveći uspjeh u povijesti kluba. Pogodak odluke zabio je Jevhen Seleznjov u 59. minuti. Za Dnjipro je od 75. minute nastupio hrvatski napadač Nikola Kalinić koji je u 88. minuti imao sjajnu priliku, no Mariano Andujar je obranio njegov udarac.

Napoli je mogao do vodstva već u sedmoj minuti kada je Gonzalo Higuain izbio sam ispred Denisa Bojka, no 27-godišnji ukrajinski vratar je sjajno reagirao. Higuain je imao odličnu priliku i u 27. minuti, no Bojko je još jednom briljantno reagirao. Domaćin je u prvom poluvremenu najbliže golu bio u 34. minuti kada je Seleznjov opalio sa 20-tak metara, a Mariano Andujar odbio u korner.

Daleko bolju igru u nastavku Dnjipro je okrunio golom u 59. minuti, a strijelac je bio kao i u prvom susretu Seleznjov. Najbolji Dnjiprov igrač Konopljanka je ubacio u kazneni prostor, a Seleznjov pobijedio u duelu s Britosom i zabio za vodstvo.

U nastavku susreta talijanski sastav je imao nekoliko izglednih prilika, no Bojko je bio nesavladiv. Ivan Strinić nije imao pravo nastupa za Napoli jer je ove sezone već igrao u Europskoj ligi i to upravo za Dnjipro.