Kineski konzorcij kupuje dio Manchester Cityja (i u njega želi dovesti najveće zvijezde)

Manchester City je 2008. godine kupio šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi celebrates after scoring during the UEFA Champions League football match FC Barcelona vs FC Bayern Muenchen at the Camp Nou stadium in Barcelona on May 6, 2015. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU
FOTO: AFP

Kineski konzorcij China Media Capital (CMC) dogovorio je kupovinu 13 posto dionica City Football Group (CFG) koja je vlasnik nogometnih klubova Manchester City i New York City.

Pregovori između kineske kompanije i vlasnika Cityja trajali su šest mjeseci, a nakon potpisa ugovora City Football Group vrijedit će 2,7 milijardi eura. Zanimljivo, dogovor između CMC-a i CFG-a postignut je nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping u sklopu nedavnog posjeta Velikoj Britaniji posjetio trening kamp ‘Građana’. Kineskog predsjednika su u sjedištu Manchester Cityja dočekali britanski premijer David Cameron te predsjednik kluba Khaldoon al Mubarak. Xi Jinping i David Cameron su pritom snimili ‘selfie’ s najvećom zvijezdom kluba angertinskim napadačem Sergiom Aguerom.

Rast od 2008. godine

“Nogomet je najpopularniji sport na svijetu, pa tako i u Kini. Ovaj posao će stvoriti platformu za rast klubova u CFG grupi, ali i razvoj kineske nogometne industrije. Naši novi partneri imaju nevjerojatan učinak u stvaranju dodatne vrijednosti,” kazao je predsjednik kluba Khaldoon Al Mubarak.

https://twitter.com/BBCSporf/status/671687687800291328

Manchester City je 2008. godine kupio šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan i od tada se klub proširio i stvorio City Football Group koja uključuje i klubove New York City, Melbourne City i Yokohama F. Marinos.

Kombinacija kinesko-katarskog kapitala spremna je na Etihad dovesti najbolje. Ruigang Lee, novi član Upravnog odbora i predstavnik kineske kompanije, odmah je iznio ambiciozan plan. Kinezi su za početak u klub uložili 350 milijuna eura, a Manchester City će pokušati dovesti najbolje od najboljih.

Kinezi spremni uložiti još 360 milijuna eura

Na meti su im Lionel Messi i Pep Guardiola, dvojac koji je sjajno surađivao u Barceloni. Sadašnji Bayernov trener osvojio je s Kataloncima dva naslova europskog prvaka, a Messi je, osim trofeja s Barcelonom, od individualnih priznanja, osvojio četiri Zlatne lopte u nizu i upravo je ušao u najuži izbor za tu nagradu u 2015. godini.

Kinezi nemaju financijskih ograničenja, planiraju ulaganje od dodatnih 360 milijuna eura kako bi Messi odjenuo dres Manchester Cityja, a Guardiola poveo momčad s Etihada. Bayernom trener objavio je kako će odluku o nastavku karijere donijeti sredinom prosicna.

Messi je donedavno izjavljivao kako mu se nigdje ne ide s Camp Noua, ali sve ima svoju cijenu…