Klub mora platiti milijun dolara, a njihova glavna zvijezda suspendirana zbog ispuhivanja lopti u NFL-u

Radi se o utakmici između New England Patriotsa i Indianapolis Coltsa

Tom Brady
FOTO: AFP/AFP

Aktualni NFL prvaci New England Patriotsi kažnjeni su s milijun dolara, a njihov ‘quarterback’ Tom Brady s četiri utakmice neigranja na početku sljedeće sezone, zbog namjernog ispuhivanja lopti uoči prošlogodišnjeg konferencijskog finala.

Afera ‘Deflategate’ posljednjih je tjedana punila stupce i držala NFL u žarištu zanimanja američke javnosti, čak i u vrijeme dok lopte miruju, a početak nove sezone je još mjesecima daleko. Radi se događaju od 18. siječnja ove godine, kad su New England Patriotsi u konferencijskom finalu za naslov prvaka AFC-a ugostili Indianapolis Coltse i pobijedili ih s 45-7 te se plasirali u Super Bowl u kojem su stigli do naslova NFL prvaka svladavši branitelje naslova Seattle Seahawkse.

Dokazano namjerno ispuhivanje

Nakon optužbi iz tabora Coltsa da su lopte kojima su svoje akcije odigravali Patriotsi bile ispuhane, što je u hladnim uvjetima omogućavalo domaćem ‘quarterbacku’ Tomu Bradyju i njegovim hvatačima bolju kontrolu pri izbacivanju i hvatanju, NFL je pokrenuo istragu za koju je bio angažiran odvjetnik Ted Wells. Njegovo četveromjesečni rad rezultirao je izvješćem na 243 stranice, a Wellsov zaključak je bio da je osoblje Patriotsa “vrlo vjerojatno bilo uključeno u namjerno ispuhivanje lopti”.

Najdrastičnija kazna ikad

To izvješće je bilo temelj za najdrastičniju kaznu ikad izrečenu od strane NFL-a. Osim što su suspendirali Bradyja na četiri utakmice, a New Englandu izrekli milijun dolara novčane kazne, Patriotsi su ostali bez izbora u prvoj rundi drafta 2016. te bez mogućnosti da biraju u četvrtom krugu drafta 2017. godine. Dva zaposlenika Patriotsa, John Jastremski i James McNally, koji su izravno sudjelovali u činu ispuhivanja, suspendirani su na neodređeni rok i ostali su bez plaće.

“Ove smo odluke donijeli nakon opširnih razgovora s Troyem Vincentom i mnogima drugima”, u službenom priopćenju je izjavio povjerenik NFL-a Roger Goodell, spominjući ime glavnog čovjeka NFL-a za nogometne operacije.

“Pri odluci smo vodili brigu o iznimnom značaju zaštite integriteta sporta te temeljitošću u Wellsovom nezavisnom izvješću”, dodao je Goodell.

Nema snažnih dokaza

Iako u izvješću nisu izneseni čvrsti dokazi protiv Bradyja i Patriotsa, NFL je Wellsove nalaze protumačio kao dovoljne za izricanje drastične kazne.

“U ovom su slučaju lopte bile namjerno ispuhane kako bi se Tomu Bradyju dala značajna prednost, a nakon što su ih suci utakmice pregledali u skladu s pravilima”, napisao je Troy Vincent u pismu Patriotsima koji su već bili uhvaćeni kako pokušavaju doći do prednosti pred suparnicima na nepošten način, što je također odigralo ulogu i izricanju kazni.

Trener Patriotsa Bill Belichick je 2007. godine kažnjen s 500.000 dolara zbog nedopuštenog snimanja obrambenih signala trenera New York Jetsa, a New England je tada izgubio pravo na izbor u prvom krugu drafta te morao platiti kaznu od 250.000 dolara.

Razne reakcije

Reakcije na kaznu u svijetu NFL-a su podijeljene. Neki smatraju da su Patriotsi i Brady to zaslužili, dok je za druge izrečena kazna, pogotovo suspenzija za 37-godišnju najveću zvijezdu New Englanda i muža brazilske manekenke Gisele Buendchen, pretjerana. Naravno, Patriotsi se s kaznama neće lako pomiriti, a Bradyjev odvjetnik već je najavio žalbu.

Predsjednik i glavni operativac New Englanda Robert Kraft kaznu NFL-a nazvao je “pretjeranom i izvan svih razumnih očekivanja”.

“Kazna se temelji na pretpostavkama, a ne na čvrstim zaključcima i dokazima”, izjavio je u priopćenju Kraft i dodao da klub bezrezervno podržava Bradyja.