Košarkaši Cedevite pobijedili Crvenu zvezdu 74-72 koja je najavila žalbu zbog povrede pravila

U ABA ligi tri kluba su u vodstvu s omjerom pobjeda i poraza 4-1

11.10.2015., Dom sportova, Zagreb - 05. kolo ABA lige, KK Cedevita - Crvena zvezda Telekom. Nemanja Gordic. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Košarkaši Cedevite pobijedili su Crvenu zvezdu 74-72 (11-12, 24-26, 21-17, 18-17) u petom kolu ABA lige i sada više nema neporaženih momčadi u ligi (Budućnost, Cedevita i Crvena zvezda imaju omjer 4-1), ali hoće li taj rezultat i ostati, odlučit će natjecateljski odbor lige.

Nakon što je Marko Arapović pogodio tricu za 73-70 vodstvo Cedevite u 39. minuti, a Gal Makel smanjio na 73-72, 2,6 sekundi prije kraja utakmice, na igraću domaćih Luki Babiću napravljen je prekršaj i on je imao dva slobodna bacanja. Prvo je pogodio, a za drugo je dogovoreno da namjerno promaši.

“Računali smo kako će se lopta odbiti od obruča u zrak i kako će proći tih 2,6 sekundi i suparnik ne bi imao vremena za pokušaj šuta,” kazao je nakon utakmice trener Cedevite Veljko Mršić.

Babićevo slobodno bacanje nije dodirnulo obruč

Međutim, Babić je bacio loptu tako da je pogodila samo ploču, ali ne i obruč, a po pravilima, tada je lopta trebala biti dosuđena za suparničku momčad. Odbijenu loptu ulovio je centar Crvene zvezde Maik Zirbes, dodao do organizatora igre Gala Mekela, ali njegov pokušaj trice nije uspio.

“Imali smo pravo na još jednu minutu odmora i sigurno bi je iskoristili,” kazao je trener gostiju Dejan Radonjić, potvrdivši da je njegov klub uložio žalbu zbog materijalne povrede pravila, dok je trener domaćih Mršić kazao:

“Mislim da će Babić morati naučiti i promašivanje slobodnih bacanja.”

Nervozan početak na obje strane

Cedevita je imala podršku oko 1650 navijača, a to je kada gostuje Crvena zvezda bilo i za očekivati. Koliko je to bila važna utakmica, pokazuje i da su se plesačice domaće momčadi okupile u većem broju nego inače.

Utakmica je počela vrlo nervozno s obje strane, a prvi koš postignut je tek nakon tri minute i 12 sekundi iz slobodnih bacanja za Crvenu zvezdu (Thompson), dok je prvi koš za domaćine postigao Arapović nakon četiri minute i 47 sekundi igre.

Mršićeve igrače iznenadila obrana Crvene zvezde

Bio je ovo pravi derbi ABA lige između klubova koji igraju i Euroligu ove sezone. Gledatelji su mogli uživati u kvalitetnim akcijama, obranama, ali i pogreškama svih sudionika utakmice.

Gosti su došli bez dvojice igrača, Marka Tejića i Nemanje Dangubića, dok su domaćini bili kompletni. Cedevitina igra je često izgledala bezidejno protiv obrane gostiju, ali bljeskovi pojedinaca na kraju su donijeli pobjedu.

Igra hrvatskog reprezentativca Luke Žorića bila je negledljiva u tri četvrtine (četiri skoka i bez koša u 10:42 minute), ali koševi za 68-68 i 70-68 pokazali su se važnim. Međutim, premalo za igrača takvog statusa.

Bilan najefikasniji kod domaćih, Mekel kod gostiju

Trener Mršić začudio je mnoge kada je kod 68-68, tri minute prije kraja, izvadio Tomislava Zubčića i uveo Arapovića.

“Vidio sam da se Zubčić istrošio,” kazao je po utakmici i bio je u pravu.

Arapović je unio agresivnost, a njegova trica za 73-70 pokazala se na kraju vrlo važnom.

Miro Bilan sa 14 (šest skokova) i Gordić s 13 poena predvodili su sastav pobjedničke momčadi, dok je u redovima Crvene zvezde najviše, sedamnaest poena, ubacio Mekel.