Mateo Kovačić će izgleda postati najskuplji hrvatski transfer ikada, a mi smo se prisjetili još devet velikih

Prelazak Luke Modrića iz Tottenhama u Real Madrid do sada je bio najveći

19.11.2013., stadion Maksimir, Zagreb - Dodatne kvalifikacije za SP 2014., Hrvatska - Island. Vedran Corluka, Luka Modric, Kovacic, Stipe Pletikosa.
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Vrijednost transfera Matea Kovačića u Real Madrid još uvijek nije službeno objavljena, no, ne bez razloga, spominje se da će posao biti zgotovljen za svotu od 35 do 40 milijuna eura.

Već ova manja brojka hrvatskog nogometnog reprezentativca koji je posljednje dvije godine stasao a u nadolazećoj sezoni trebao postati vođa Interove momčadi, Kovačića čini najskupljim transferom kada su u pitanju hrvatski nogometaši.

1. Mateo Kovačić (Real Madrid, 35-40 milijuna eura)

Dugo je vremena Liverpool najbolje kotirao među onima koji su ga htjeli dovesti, no klub s Anfileda zaustavio se na ponudi od 25 milijuna eura. Premalo za ukus Interovih čelnika koji hrvatskog veznjaka nisu htjeli prodati, ali i nisu mogli ostati imuni na ono što je Real ponudio.

2. Luka Modrić (Real Madrid, 30 milijuna eura)

Diktirao je tempom igre Realove momčadi pod vodstvom Carla Ancelottija, a isto će činiti i pod Rafaelom Benitezom. Njegov dolazak iz Tottenhama 2012. koštao je klub sa Santigao Bernabeua 30 milijuna eura i do sada je bio najveći potvrđeni u povijesti prelazaka Hrvata u nogometne klubove.

3. Dejan Lovren (Liverpool, 25.3 milijuna eura)

https://www.youtube.com/watch?v=ZFNOU-oELXw

Liverpool je za transfer braniča iz Southamptona 2014. godine izdvojio 25.3 milijuna eura. Lovren je potpisao ugovor na četiri godine.

4. Mario Mandžukić (Atletico Madrid, 22 milijuna eura)

Nakon što je sa minhenskim Bayernom osvojio sve što se nudilo, ali i nakon sezone u kojoj se nije našao na istoj ‘valnoj duljini’ sa Josepom Guardiolom Mario Mandžukić otisnuo se u madridski Atletico. Vrijednost lanjskog transfera iznosila je 22 milijuna eura.

5. Luka Modrić (Tottenham, 21 milijun eura)

Tottenham Hotspur's Croatian midfielder Luka Modric (R) celebrates scoring his goal during the English Premier League football match between Tottenham Hotspur and Wigan Athletic at White Hart Lane in north London, England on January 31, 2012. AFP PHOTO/IAN KINGTON RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications

Igrama u Dinamovom dresu Luka Modrić zagolicao je maštu niza klubova a transfer ostvario u londonski Tottenham. Engleski Premierligaš platio ga 2008. je 21 milijun eura, a kasnijom prodajom u Real i dobro zaradio.

6. Mario Mandžukić (Juventus, 19 milijuna eura)

Pogrešno je ustvrditi da se Mandžukić nije snašao u španjolskom klubu za koji je u svim natjecanjima postigao 20 golova. Ipak, golgeterska kriza u koju je zapao posljednjih mjeseci popraćena je ljetnim prelaskom napadača u Juventus koji je to zadovoljstvo platio 19 milijuna eura.

7. Ivan Rakitić (Barcelona, 18 milijuna eura)

https://www.youtube.com/watch?v=4Us3liPvltQ

Osamnaest milijuna eura Barcelona je prošle godine platila dovođenje Sevillina kapetana i za sada se taj novac čini dobrim ulogom. Hrvatski razigravač ustabilio se u najjačoj španjolskoj momčadi s kojom je za sada na brojci od četiri osvojena naslova.

8. Vedran Ćorluka (Tottenham, 13.75 milijuna eura)

Nakon sezone u Manchester Cityju hrvatski branič prešao je početkom rujna 2008. godine u Tottenham. Transfer je bio vrijedan 13.75 milijuna eura.

9. Eduardo da Silva (Arsenal, 13.5 milijuna eura)

https://www.youtube.com/watch?v=gk3dUoik8is

Godina je 2007. a transfer je obavljen iz redova Dinama za, vjeruje se, 13.35 milijuna eura.

10. Vedran Ćorluka (Manchester City, 13 milijuna eura) i Mario Mandžukić (Bayern, 13 milijuna eura)

Trinaest milijuna eura vrijednost je transfera kojeg je Ćorluka ostvario iz Dinama, a za jednaku svotu Bayern je napravio odličan posao dovođenjem Mandžukića. Uzeli su ga iz redova Bundesligaša Wolfsburga.