Marin Čilić kaže da vjeruje u sebe i mogućnost branjenja titule na US Openu

"Imam samopouzdanje i to mi daje mogućnost ponavljanja lanjskog scenarija", smatra Čilić

Marin Cilic of Croatia holds the US Open trophy after defeating Kei Nishikori of Japan during their US Open 2014 men's singles finals match at the USTA Billie Jean King National Center September 8, 2014  in New York. AFP PHOTO/Stan Honda
FOTO: AFP

Posljednji Grand Slam teniski turnir sezone igrat će se od 31. kolovoza do 13. rujna, a Marin Čilić imat će na terenima US Opena status branitelja naslova. Do najvećeg trijumfa u karijeri stigao je deveti tenisač svijeta lani nanizavši od četvrtfinala do konačne titule uvjerljive pobjede nad Tomašom Berdychom, Rogerom Federerom i Keijem Nishikorijem.

“Prvi puta u karijeri ću na tako veliki turnir doći kao branitelj naslova. Bit će lijep osjećaj ponovno izaći na središnji teren, a vjerujem da će biti i treme. Iskoristit ću to kao lijepo, pozitivno iskustvo. Prisjetit ću se prošle godine te pokušati to iskoristiti i ove”, rekao je najbolji hrvatski tenisač na konferenciji za medije koju su u organizirali Discovery Network i Eurosport, nositelj prava prijenosa mečeva s US Opena.

Dobio samopouzdanje

“Nevjerojatno mi je da je skoro godina dana prošla. To mi je osvajanje pomoglo da me ljudi u svijetu više prepoznaju, više sam medijski eksponiran, dobio sam i više fanova. No, to nosi i određeni pritisak s kojim se moram nositi, koji od mene traži da iz tjedna u tjedan igram što je bolje moguće i na što većoj razini. Od US Opena sam dobio puno na iskustvu i u gledanju prema naprijed, treningu, pripremama za turnire i mečeve. S tim sam naslovom dobio veliko samopouzdanje i puno više vjerujem u sebe. To mi daje puno veće mogućnosti za ponavljanje takvog scenarija”, uvjeren je Čilić koji će pred sobom imati težak zadatak obrane naslova.

Posljednji kojem je to pošlo za rukom u New Yorku bio je Federer koji je od 2004. do 2008. ondje imao ‘pretplatu’ na konačnu pobjedu.

“Konkurencija na Touru je trenutno ogromna. Ove godine je Đoković taj koji igra fenomenalno, ali osjećam da sam uz dobru igru uvijek blizu velikog rezultata, kao i prije par tjedana na Wimbledonu”, smatra najboljeplasirani Hrvat ATP-ove ljestvice kojem je četvrtfinale Wimbledona najbolji ovogodišnji rezultat.

Rast u igri

Ispao je u Londonu od kasnijeg pobjednika Đokovića, ali uvjeren je Čilić da najbolje u ovoj sezoni za njega tek slijedi.

“Tu je jedna poveznica između prošle i ove godine. I prošle sam godine do Roland Garrosa i Wimbledona išao prema naprijed formom i osjećao da sam iz tjedna u tjedan bolji. Osjećam da je ove godine slično i to mi daje veliki motiv za ostatak sezone. Ulazimo u ovaj dio godine, američku turneju, gdje se uvijek osjećam jako dobro. S dobrim rezultatima na tim turnirima mogu si pomoći, podići se nekoliko mjesta, a u neku ruku i obraniti dio bodova s US Opena. Osjećam da stvarno dobro igram. Na Wimbledonu je bilo sjajno, a zasigurno će i na ovim turnirima biti sve bolje i bolje.”

Cinkuš umjesto Ivaniševića

Za Čilića američka turneja počinje turnirom serije ATP 500 u Washingtonu, nakon kojeg ga očekuju nastupi na dva Masters 1000 turnira, u Montrealu i Cincinnatiju, gdje će mu se pridružiti i trener Goran Ivanišević. Do tog turnira ulogu Čilićeva savjetnika obnašat će bivši tenisač, Zagrepčanin Ivan Cinkuš, s kojim je Čilić suradnju uspostavio u travnju ove godine.

“Odmorio sam se od tenisa, ispraznio glavu i sad slijedi desetak dana treninga, gdje će mi se Goran pridružiti, prije odlaska u SAD. Potom ćemo se ponovno sastati u Cincinnatiju. Imat ćemo dovoljno vremena za pripremu za US Open. Dosta je sličan raspored prošlogodišnjem, tako da vjerujem da će to biti pozitivno”, zaključio je Čilić.