Među ovih pet trenera mediji najviše traže Ancelottijeva nasljednika u Realu

Španjolski trener Rafael Benitez slovi za prvog favorita

Arsenal's French Manager Arsene Wenger (L) talks to Napoli's Spanish manager Rafa Benitez before kick off during the pre-season friendly football match between Arsenal and Napoli at The Emirates Stadium in north London on August 3, 2013, the game is a one of four matches played over two days for the Emirates Cup. AFP PHOTO/IAN KINGTON
FOTO: AFP

Nesumnjivo će idućih dana svjetski mediji mnogo nagađati tko će zamijeniti Carla Ancelottija na klupi madridskog Reala. Nakon što je talijanski stručnjak otkazom ispraćen sa Santiago Bernabeua, imena potencijalnih nasljednika nižu se kao na traci, za sada prednjači Rafael Benitez.

Klupa Real Madrida san je svakog trenera, ali je jednako tako odgovornost preuzimanja vodstva skupocjenih zvijezda kluba golema. Nakon što je to na svojoj koži osjetio Ancelotti, čije su zasluge za osvajanje Lige prvaka, Kupa kralja, UEFA-ina Superkupa i Svjetskog klupskog prvenstva u prvoj godini mandata izblijedile u drugoj bez ijednog osvojenog trofeja, klub se okreće novim rješenjima.

Većina trenera spremna je ustvrditi da su naslovi ono što ih drži u klubu i da bez njih nema dugovječnosti trenerskog života na istoj klupi i vrlo vjerojatno svi shvaćaju da je u klubu kao što je Real to isključivo mjerilo. Ipak, Real je prevelik magnet da se takva prilika odbije, a ova se petorica u medijima navode kao moguća rješenja za upražnjeno mjesto jedne od najvećih klupa u svjetskom nogometu.

1. Rafael Benitez

Rafa Benitez
Rafa Benitez AFP/AFP

Španjolac kotira kao apsolutni broj 1 u krugu favorita. Iz kluba su već poručili da se nadaju treneru koji govori španjolski jezik, a i Ancelottijev menadžer tvrdi da je cijeli posao 99 posto riješena stvar. Benitez ima reference u vidu naslova. S Valencijom je dva puta osvojio španjolsko prvenstvo i Kup UEFA-e, s Liverpoolom Ligu prvaka, Inter je odveo do naslova Svjetskih klupskih prvaka, a Chelsea na tron Europske lige. S Napolijem ima Talijanski kup i Superkup, a to je samo dio trofeja trenera kojeg je UEFA dva puta proglasila najboljim na svijetu.

2. Arsene Wenger

Arsene Wenger LINDSEY PARNABY/AFP

Dugogodišnji (od 1996. godine) menadžer Arsenala već je imao prilike voditi Real Madrid, ali taj je posao odbio iz zahvalnosti klubu koji je vodio u više od 1000 utakmica. Zamjera mu se često što je uvijek blizu, a rijetko kada prvi u ciljnoj ravnini. Iste kritike ponovno doživljava i mogao bi prihvatiti savjet prema kojem mu je bolje otići nego da ga natjeraju da ode. Upitno je koliko bi želio u klub koji prosječno svake dvije godine mijenja stratege jer njegovi dugoročni planovi zahtjevaju dulji period na istoj klupi.

3. Jürgen Klopp

Jürgen Klopp
Jürgen Klopp AFP/AFP

Odlazak sjajnog stratega iz Borussije mnogim je klubovima pobudio nadu da će ga upravo oni udomiti. S klubom iz Dortmunda uspio je dominirati Bundesligom dvije uzastopne sezone i igrati finale Lige prvaka, nametnuo se kao trener sjajnih rješenja i mnogi u njemu vide osobu koja može ispuniti očekivanja. Sam je najavio kraću pauzu od nogometa, međutim, možebitni poziv iz Reala ne odbija se samo tako.

4. Manuel Pellegrini

Manuel Pellegrini    AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications
Manuel Pellegrini AFP/AFP

Čilenacu na klupi Manchester Cityja poručeno je da se ne mora brinuti za svoj posao unatoč tome što nije obranio naslov engleskih prvaka. Dobro kotira u Španjolskoj, u kojoj je vodio Villarreal i Malagu. Upitno je, ipak, može li biti išta više od kratkoročnog rješenja za klub i je li spreman za takvu avanturu uz osiguran posao na Otoku.

5. Zinedine Zidane

Zinedine Zidane
Zinedine Zidane FRANCK FIFE/AFP

Nogometni francuski genij obnaša dužnost trenera kluba Real Madrid Castilla, koji se natječe u trećem razredu španjolskog nogometa. Isti je posao nekoć radio i Benitez. Vrlo je upitno ima li ga smisla potrošiti i od njega napraviti što su Clarence Seedorf i Filippo Inzaghi prošli u Milanu, klubu u kojem su igrački sjali. Postotak njegovih šansi nije velik, ali klupska legenda bi kad-tad mogla doći na red za preuzimanje klupe prve momčadi Real Madrida.