Međunarodni teniski savez dobio novog predsjednika i uveo promjenu u Davis Cupu

Uveden je tie break u petom setu susreta Davis Cupa

FOTO: AFP

Amerikanac David Haggerty (58) izabran je za novoga predsjednika Međunarodnog teniskog saveza (ITF) na kongresu koji se održava u Santiago de Chileu.

Haggerty je u drugom krugu izbora pobijedio protukandidata Indijca Anila Khannu sa 200 naprema 192 glasova. Uz njih su se za nasljednika Talijana Francesca Riccija Bittija, koji je 16 godina bio predsjednik ITF-a, natjecali još Španjolac Juan Margets i Švicarac Rene Stammbach, koji su otpali u prvom krugu.

Uz izbor novoga predsjednika, najvažnija odluka donesena na kongresu ITF-a je uvođenje “tie-breaka” u petom setu susreta Davis Cupa i to već od sljedeće godine. Ta je odluka donesena kako bi se najbolji igrači češće odlučili igrati za svoju zemlju. Dosada se peti set igrao na dva razlike što je donosilo određeni šarm natjecanju, pa su tako u susretu 1. kola ove godine Argentinac Leonardo Mayer i Brazilac Joao Souza odigrali najduži meč u povijesti Davis Cupa, a nakon šest sati i 43 minute Mayer je slavio sa 7-6 (4), 7-6 (5), 5-7, 5-7, 15-13.

Dosada se “tie-break” u petom setu igrao samo na US Openu, dok preostala tri “grand slama”, Australian Open, Roland Garros i Wimbledon, i dalje prakticiraju da se peti set igra na dva razlike.

Najduži meč u povijesti tako su odigrali Amerikanac John Isner i Francuz Nicolas Mahut u Wimbledonu 2011., na nakon 11 sati i dvije minute Isner je slavio sa 6-4, 3- 6, 6-7 (6), 7-6 (3), 70-68.