Messi zabio protiv Atletica i donio Barceloni (i Rakitiću) naslov prvaka

Jedan je pogodak bio dovoljan Kataloncima na utakmici protiv Atletico Madrida

Barcelona's players celebrate winning the championship and the game after the Spanish league football match Club Atletico de Madrid vs FC Barcelona at the Vicente Calderon stadium in Madrid on May 17, 2015. AFP PHOTO/ CESAR MANSO
FOTO: AFP

Pogotkom Lea Messija nogometaši Barcelone su u 37. kolu španjolskog prvenstva slavili s 1-0 na gostovanju kod madridskog Atletica te prije posljednjeg kola osigurali 23. naslov prvaka, unatoč visokoj 4-1 pobjedi Real Madrida na gostovanju u Barceloni kod Espanyola.

Rakitić igrao, Mandžukić ušao s klupe

Barcelona je u posljednja dva kola donijela četiri boda prednosti pred Realom i pobjeda na Vicente Calderonu donosila je prvi trofej Kataloncima pod vodstvom Luisa Enrique. Pogodak vrijedan tri boda i novog naslova postigao je u 65. minuti Leo Messi na asistenciju Pedra koji je u udarnoj postavi zaigrao umjesto Urugvajca Luisa Suareza. Bio je to 41. Messijev pogodak ove sezone u španjolskoj Primeri.

Ivan Rakitić je do 87. minute bio u igri, kad ga je zamijenio Rafinha, dok je u domaćoj momčadi Marijo Mandžukić počeo utakmicu na klupi, a u 72. minuti zamijenio Ardu Turana, ali nije se našao u prilici za postizanje pogotka. Unatoč porazu, Atletico je ostao na trećem mjestu s tri boda više od Valencije koja je kod kuće odigrala samo 1-1 protiv Celte Vigo.

Hat-trick Ronalda

Igrači Reala nadali su se porazu Barcelone kojim bi utrka za naslov ostala otvorena do posljednjeg kola. No, iako je Cristiano Ronaldo (59, 83, 90+1) postigao još jedan ‘hat-trick’ te stigao do ukupnog zbroja od 45 pogodaka u prvenstvu, a Madriđani slavili s 4-1 na gostovanju kod Espanyola, scenarij o neizvjesnom posljednjem kolu nije se ostvario.

U borbi za opstanak važnu je gostujuću pobjedu ostvarila Granada koja je s 3-0 slavila kod Real Soceidada. Strijelci su bili El Arabi (74), Ibanez (79) i Rochina (88). Granda je pobjegla iz opasne zone, baš kao i Deportivo nakon domaće 2-0 pobjede nad Levanteom. Almeria koja je poražena u Sevilli s 2-1 i Eibar koji je remizirao (1-1) na gostavanju kod Getafea ostali su u zoni ispadanja s 32 boda, a posljednja Cordoba se već odavno pomirila s odlaskom među drugoligaše.

U posljednjem kolu Granada dočekuje madridski Atletico, Almeria je domaćin Valenciji, Eibar ugošćuje posljednju Cordobu, dok će Deportivo gostovati kod Barcelone koja će biti u slavljeničkom raspoloženju. Između Seville i Valencije vodit će se velika borba za četvrto mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Naravno, Sevilla se obranom naslova u Europskoj ligi može izravno plasirati u grupnu fazu Lige prvaka za sljedeću sezonu.