Mjesec dana prije Olimpijskih igara, Brazil ima problem i s antidopingom; ostali su bez jedinog laboratorija

WADA je suspendirala jedinu službenu ustanovu, još nije otvorena

View of the Velodrome (R) and the Carioca Arenas at the Olympic park in Rio de Jnaeiro, Brazil, on July 1, 2016. / AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
FOTO: AFP

Manje od mjesec dana prije početka XXXI Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, a u potpunoj sjeni nogometnog prvenstva Europe u Francuskoj, izbilo je nekoliko ozbiljnih doping skandala koji su teško pogodili brazilske organizatore, ali i Svjetsku atletsku federaciju .

The World Anti-Doping Agency (WADA) izdala je u krajem lipnja dramatično priopćenje: do daljnjega je suspendiran rad laboratorija u Rio de Janeiro zaduženog za doping kontrolu na Olimpijskim igrama. U obrazloženju Međunarodne antidoping agencije stoji da uvjeti rada u laboratoriju nisu bili prilagođeni međunarodnim standardima te da mu se zbog toga zabranjuje ispitivanje krvi i urina sportaša.

Tako su se organizatori Igara, nakon što se pojavio Zika virus, smijenjena brazilska predsjednica te neprestane bojazni za sigurnost sportaša i gledatelja, našli pred novim problemom: ostali su bez jedinog verificiranog antidoping laboratorija u Brazilu.

Suspendirano nekoliko laboratorija

Taj novi skandal vezan za doping kontrolu dodatno će rasplamsati planetarnu krizu koju su u posljednje vrijeme izazvali sportaši kod kojih je utvrđeno da su koristili nedozvoljena stimulativna sredstva odnosno zabranjene supstance ili njihove metabolite i markere za postizanje boljih rezultata.

Ta odluka WADE međutim ipak nije ništa neuobičajeno. Svjetska antidoping agencija objavila je na svojoj web stranici da je ove godine već suspendirala autorizirane antidoping laboratorije u Kini, Portugalu, Južnoj Africi i Španjolskoj. Inače, antidoping laboratorij u Riju već je bio suspendiran 2014., za svjetskog nogometnog prvenstva, a odobrenje za rad dobio je u svibnju 2015.

“Ruski ministar sporta Vitalij Mutko nedavno je priznao da državna anti-doping kontrola nije radila dobro, ali je opovrgnuo da je država prikrivala i sponzorirala upotrebu dopinga. Protiv takve odluke MOK-a i IAAF-a žestoko su protestirali predsjednik Vladimir Putin i ruski parlament Duma”

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) 21. lipnja na zasjedanju u Lozani podupro je odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF) od 17. lipnja da se svim ruskim atletičarima zabrani nastup na Olimpijadi u Riju. Komisija IAAF-a odlučila im je produžiti suspenziju, nametnutu studenoga prošle godine, poslije izvještaja komisije Svjetske anti-doping agencije (WADA) o sustavnom uzimanju zabranjenih ljekova za postizanje boljih sportskih rezultata, što se sve događalo uz pomoć ili na inicijativu vodstva ruske atletske federacije i klubova.

Doping u ruskoj atletici

U obrazloženju MOK-a kaže se da u Moskvi nisu poduzeli ništa da zaustave korištenje doping sredstava i korupciju u ruskoj atletici. U izvješaju WADA-e također se, među ostalim, navodi da su ruski atletičari od 15. veljače do 29. svibnja ove godine odbili ili pokušali odgoditi čak 736 doping testova. Neki su davali krive podatke o mjestu boravka kako bi izbjegli kontrolu, a stručnjacima koji su provodili testove prijetilo se da će dobiti izgon iz Rusije.

“U posljednje vrijeme doping skandali nisu mimoišli ni Hrvatsku. Marin Premer, bacač kugle koji je već izborio nastup u Riju, suspendiran je na četiri godine zbog uzimanja nedopustivih stimulansa. Hrvač Siniša Hogač suspendiran je pak na osam godina zbog ponovljenog kršenja zabrane korištenja dopinga”

Navedeno je i nekoliko primjera kako su ruski atletičari pokušali zavarati kontrolu. Jedna atletičarka stavila je u tijelo posebnu posudu s urinom. No, kada ju je željela upotrijebiti, tekućina se izlila izvan posude za test. Nakon toga ta je atletičarka pokušala potkupiti stručnjaka koji je provodio testiranje.

Jedan je pak atletičar pokušao pobjeći sa stadiona prije testiranja, ali je uhvaćen, dok je drugome bijeg uspio. Zanimljivo je da su komisiji WADA-e u istrazi pomagali bivši agenti CIA-e, FBI-aja i izraelske tajne službe Shin Bet. Ta je komisija je utvrdila da je u moskovskom laboratoriju od 2001. do 2012., uništeno više od 1400 uzoraka dopinških testova, a upitno je još 12.000 krvnih testova koji su izvedeni na više od 5000 sportaša.

Putinova teorija

IAAF je najavila da će ukinuti suspenziju Rusiji ako njen Atletski savez sprovede temeljne reforme. Ruski ministar sporta Vitalij Mutko nedavno je priznao da državna anti-doping kontrola nije radila dobro, ali je opovrgnuo da je država prikrivala i sponzorirala upotrebu dopinga.

Protiv takve odluke MOK-a i IAAF-a žestoko su protestirali predsjednik Vladimir Putin i ruski parlament Duma. Putin je ustvrdio da nije pošteno zbog nekoliko prekršitelja kazniti sve ruske atletičare. Naime, više ruskih državnih dužnosnika priznali da su napravljene pogreške, ali su odbili optužbe da je to učinjeno sa znanjem države.

Zaključili su da je ta odmazda politički motvirana zbog sankcija koje je Zapad uveo protiv Moskve. Takvo objašnjenje nije daleko od istine: svijet sporta, suglasni su svi stručnjaci i liječnici, toliko je zagađen dopingom da bi trebalo suspendirati puno saveza i stotine najboljih sportaša svijeta. Ruska Duma je pak ocijenila da ju odluka MOK-a podsjeća na kolektivne odmazde koje je koristila španjolska inkvizicija i totalitarni režimi.

Čiste Igre

Međunarodni olimpijski komitet u Lozani je, među ostalim, prihvatio i upozorenje WADA-e da su sumnjivi i brojni kenijski atletičari za koje se pretpostavlja da su uzimali zabranjene ljekove. Zabrana rada antidoping laboratorija u Brazilu, Kini, Portugalu, Južnoj Africi i Španjolskoj, suspenzija ruskih atletičara te sumnje u kenijske sportaše, ozbiljno su ugrozili sportsku vjerodostojnost Olimpijade u Riju. Mario Andrada, glasnogovornik Igara, kazao je međutim kako je dopinška kontrola bitna za Olimpijadu te da ova sadašnja situacija neće ugroziti opredjeljenje MOK-a da ima “čiste” Igre.

“Zbog pooštrenih mjera kontrole prije njih kažnjeno je još nekoliko hrvatskih sportaša. Organizacija Ultimate Fighting Championship (UFC), suspendirala je kick boksača, borca u kategoriji K-1 te borca u mješovitim borilačkim vještinama Mirka Filipovića zbog sumnje da je uzimao nedozvoljeni hormon rasta”

Odluka o zatvaranju laboratorija neće imati nikakvog efekta na borbu protiv dopinga, zaključio je Andrada. Nakon što je dvostruka olimpijska pobjednica u skoku s motkom Jelena Isinbajeva najavila da će se zbog kolektivnog kažnjavanja ruskih atletičara žaliti Međunarodnom arbitražnom sudu u Lozani, Međunarodni olimpijski komitet donekle je ublažio prvotnu odluku o suspenziji svih ruskih atletičara. Najprije je objavio da će “čisti” ruski atletičari ipak moći nastupiti na Olimpijadi, ali pod olimpijskom zastavom, no ovih je dana ponovno promijenio odluku.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach izjavio je kako će se ruski i kenijski atletičari, jer se njihove zemlje nedovoljno snažno bore protiv dopinga, moći natjecati pod zastavama svojih država samo nakon što dobiju specijalno odobrenje Međunarodne atletske federacije. Najavio je da će takvu dozvolu dobiti samo ruski atletičari koji pristanu na individualnu doping kontrolu IAAF-a te dokažu da su većinu vremena trenirali u inozemstvu, izvan utjecaja ruskog atletskog sustava.

Doping u Hrvatskoj

Takva odluka donesena je nakon teške rasprave u MOK-u o kolektivnoj odgovornosti i pravima pojedinaca. Ruski ministar sporta Vitalij Mutko odmah je objavio da je 67 ruskih atletičara već podnijelo molbu za nastup na Igrama. Ovih dana velika doping afera potresa i švedsku atletiku. Svjetska prvakinja na 1,500 metara na otvorenom i dvorani, atletičarka Abeba Aregawi (25) suspendirana je zbog pozitivnog dopinškog nalaza.

“S velikim razočaranjem moramo objaviti kako je Aregawi suspendirana. Protivimo se svim vrstama varanja i imamo nultu toleranciju prema dopingu”, objavio je Švedski atletski savez. U posljednje vrijeme doping skandali nisu mimoišli ni Hrvatsku. Marin Premer, bacač kugle koji je već izborio nastup u Riju, suspendiran je na četiri godine zbog uzimanja nedopustivih stimulansa. Hrvač Siniša Hogač suspendiran je pak na osam godina zbog ponovljenog kršenja zabrane korištenja dopinga, objavio je Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA).

Zbog pooštrenih mjera kontrole prije njih kažnjeno je još nekoliko hrvatskih sportaša. Organizacija Ultimate Fighting Championship (UFC), suspendirala je kick boksača, borca u kategoriji K-1 te borca u mješovitim borilačkim vještinama Mirka Filipovića zbog sumnje da je uzimao nedozvoljeni hormon rasta.

“Predsjednik MOK-a Thomas Bach izjavio je kako će se ruski i kenijski atletičari, jer se njihove zemlje nedovoljno snažno bore protiv dopinga, moći natjecati pod zastavama svojih država kad dobiju specijalno odobrenje Međunarodne atletske federacije”

Kažnjivo i izbjegavanje kontrole

Prije njega na doping kontroli pao je i nogometaš Dinama Arijan Ademi koji je kažnjen s četiri godine zabrane igranja. I najbolja hrvatska maratonka Lisa Stublić-Nemec također je ove godine kažnjena s četiri godine zabrane nastupa zbog uzimanja dopinga. Krajem prošle godine WADA je objavila imena 114 sportaša i osoba iz njihova okruženja koji su sankcionirani zbog upotrebe dopinga. Među njima je bio i hrvatski bacač diska Martin Marić koji je kažnjen s dvije godine suspenzije.

U njegovu urinu pronađen je anabolički agens ostarina i njegovih metabolita. Vaterpolist Nikša Dobud kažnjen je pak s dvije godine nenastupanja jer je u dva dana dva puta izbjegao dopinšku kontrolu.Istodobno, među antidopinškim stručnjacima i liječnicima nema suglasja oko načina na koji se provode doping kontrole te oko lista zabranjenih preparata. U siječnju ove godine na ženskom kvalifikacijskom odbojkaškom turniru za Olimpijadu u Riju u Ankari, liječnik hrvatske ekipe i nekadašnji liječnik košarkaške reprezentacije, ugledni i iskusni doktor Ivan Fattorini, suprotstavio se zahtjevu Europske odbojkaške federacije da se igračicama vadi krv iz vena, i to još izvan bolničkih prostora.

Iako su mu prijetili da će suspendirati svaku reprezentativku koja odbije tu kontrolu, doktor Fattorini ustrajao u odbijanju tvrdeći da bi vađenje krvi igračicama iz vena na rukama tijekom natjecanja, zbog velikog opterećenja ruku, moglo ugroziti njihovo zdravlje. Također je upozorio da se krv iz vena tijekom natjecanja ne smije vaditi ni tenisačima, košarkašima, vaterpolistima, nego eventulno samo nogometašima.

Upozorenja doktora Fattorinija

Vrlo brzo Fattorinijeve argumente poduprijeli su i liječnici svih osam reprezentacija koje su igrale na turniru. Nakon toga, ne samo da na tom turniru nije bilo vađenja krvi iz vena, nego ih nema ni na drugim natjecanjima iz čega se može zaključiti da je WADA, očito, generalno uvažila upozorenja Fattorinija te odustala da na turnirima na taj način provodi doping kontrolu.

Dok se dio liječnika zalaže za još oštriju kontrolu, dio smatra kako se u tomu pretjeralo jer je na listama previše lijekova što zbunjuje i sportaše i liječnike. Među najopasnijim preparatima su amfetamin, anabolički stereoid, eritropoetin, kreatin, hormon rasta, a svaki od njih ima još po dvadesetak derivata. Osim toga dio liječnika smatra da se na popisu nalazi više lijekova i preparata koji nisu štetni za zdravlje sportaša.